Μοσούλη: Φορτηγά γεμάτα αμάχους «ασπίδα» για τους τζιχαντιστές

Τους μεταφέρουν για να τους χρησιμοποιήσουν σαν ανθρώπινες ασπίδες από τις αεροπορικές επιδρομές 

Τις θηριωδίες των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους καταγράφει σε νέα έκθεσή του το Γραφείο του Ύπατου Αρμοστή των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (OHCHR), σύμφωνα με την οποία οι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους κρατούν ομήρους τουλάχιστον 1.600 αμάχους στη Μοσούλη.

Όπως αναφέρει η έκθεση, οι τζιχαντιστές χρησιμοποιούν τους αμάχους, εκ των οποίων 400 γυναίκες από κοινότητες Γεζίντι, Κούρδων και σιιτών, σαν «ασπίδα» προστασίας από τις αεροπορικές επιδρομές.

Μάλιστα, το γραφείο του Ύπατου Αρμοστή του ΟΗΕ διευκρινίζει πως οι τζιχαντιστές «στοιβάζουν» τους αμάχους σε φορτηγά μεταφέροντάς τους από την Χαμάμ αλ-Αλίλ στην Ταλ Αφάρ για να μετατραπούν μετά σε ανθρώπινες ασπίδες.

Την περασμένη Τετάρτη, δε, περίπου 150 οικογένειες μεταφέρθηκαν από την Χαμάμ αλ-Αλίλ στη Μοσούλη, ενώ οι τζιχαντιστές χρησιμοποιώντας μεγάφωνα ανακοίνωσαν στους κατοίκους των χωριών Λαζάγκα και Αρίζ ότι είτε θα εγκαταλείψουν τις εστίες τους, είτε θα τιμωρηθούν αυστηρά.

Την ίδια στιγμή, ο ΟΗΕ εξακολουθεί να λαμβάνει πληροφορίες για μαζικές εκτελέσεις, με τις τελευταίες αναφορές να κάνουν λόγο για 180 νεκρούς στην πόλη Κόκτζα, ανατολικά της Μοσούλης, 200 στη Μοσούλη, ενώ το Ισλαμικό Κράτος θανάτωσε ακόμα και 50 μαχητές του στην στρατιωτική βάση Γκαζλανί με την κατηγορία της αποστασίας. 

Όλα αυτά, ενώ ο ΟΗΕ εκφράζει ανησυχία για τις αεροπορικές επιδρομές κατά αμάχων, καθώς υπάρχουν αναφορές για 21 νεκρούς, εκ των οποίων τέσσερις γυναίκες, από επιδρομές στην περιοχή αλ-Κουντούς ανατολικά της Μοσούλης.

«Υπενθυμίζουμε στην κυβέρνηση και τους εταίρους της ότι όλες οι στρατιωτικές επιχειρήσεις, καθώς και ο έλεγχος ασφαλείας των ανθρώπων, πρέπει να πραγματοποιείται σε πλήρη συμφωνία με το διεθνές Δίκαιο και ότι πρέπει να τηρεί αυστηρά τις αξίες της ανθρωπότητας, της διάκρισης, της αναλογικότητας, της αναγκαιότητας και τις προφυλάξεις για να ελαχιστοποιηθεί η απώλεια ζωών», δήλωσε η εκπρόσωπος του OHCHR, Ραβίνα Σαμντασάνι. 

Παράλληλα, ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (IOM) ανακοίνωσε πως συνολικά 22.224 είναι οι εκτοπισμένοι εξαιτίας της μάχης στη Μοσούλη που ξεκίνησε στις 17 Οκτωβρίου.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr