Τι σημαίνει η κλιμάκωση της κόντρας του Τραμπ με τη CIA για τη Ρωσία

Ποια τα προβλήματα που μπορεί να προκύψουν από τη ρήξη του εκλεγμένου προέδρου των ΗΠΑ με τις υπηρεσίες πληροφοριών - Ποια τα «τιτιβίσματα» του Τραμπ που πυροδότησαν την ένταση 

Κλιμακώνεται η κόντρα του εκλεγμένου προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, με τη CIA μετά τις καταγγελίες για παρέμβαση της Ρωσίας στην εκλογική μάχη βοηθώντας τον υποψήφιο των Ρεπουμπλικανών να επικρατήσει της αντιπάλου του Χίλαρι Κλίντον.

Σύμφωνα με έρευνα της αμερικανικής υπηρεσίας κατασκοπίας, πηγές που συνδέονται με τη Μόσχα διοχέτευσαν στην ιστοσελίδα WikiLeaks ηλεκτρονικά μηνύματα που είχαν υποκλαπεί από τους λογαριασμούς του επικεφαλής της καμπάνιας των Δημοκρατικών, Τζον Ποντέστα με στόχο να παρέμβουν στην αμερικανική εκλογική διαδικασία.

Ο 71χρονος μεγιστάνας απέρριψε τις καταγγελίες με την ομάδα του να χαρακτηρίζει «γελοίους» τους ισχυρισμούς της CIA και τονίζοντας πως η Ρωσία δε συνέβαλε στην εκλογή του, αποδίδοντας την «επίθεση» σε «δικαιολογία» για την ήττα των Δημοκρατικών. 

«Οι υπηρεσίες πληροφοριών κάνουν λάθος. Δεν υπήρξε» κυβερνο-πειρατεία του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, είπε ο Σον Σπάισερ εκπρόσωπος του κόμματος μιλώντας στο CNN.

Εντούτοις, αντί με το πέρας των ημερών η διαμάχη να κατευνάζεται, ο Τραμπ φρόντισε να αναζωπυρώσει την κόντρα με νέες παρεμβάσεις του στο Twitter. 

«Μπορείτε να φανταστείτε αν το εκλογικό αποτέλεσμα ήταν αντίθετο και αν ΕΜΕΙΣ προσπαθούσαμε να παίξουμε το χαρτί Ρωσίας/CIA. Θα το χαρακτήριζαν θεωρίες συνωμοσίας», έγραψε ο εκκεντρικός επιχειρηματίας αποσπώντας μέσα σε λίγη ώρα 11.000  retweets και 32.000 likes. 

Ο 71χρονος, όμως, δεν περιορίστηκε σε ένα «τιτίβισμα», αλλά προχώρησε και σε δεύτερο, στο οποίο ανέφερε: «:Αν δεν πιαστούν οι χάκερς επ’αυτοφώρω είναι πολύ δύσκολο να καθορίσεις ποιος έκανε την παραβίαση. Γιατί αυτό δεν αναδείχθηκε πριν τις εκλογές;».

Μεγάλοι δημοσιογραφικοί όμιλοι όπως οι Financial Times εστίασαν στην κόντρα του με την υπηρεσία, αναφέροντας πως η ρήξη στις σχέσεις των δύο πλευρών μπορεί να προκαλέσει σειρά προβλημάτων στο μέλλον και όταν ξεκινήσει η διακυβέρνηση Τραμπ.

«Υπάρχει μία πραγματική πιθανότητα διαρκούς δυσλειτουργίας στις σχέσεις ανάμεσα στον πρόεδρο και τις υπηρεσίες πληροφοριών», προέβλεψε ο Πολ Πίλαρ πρώην υψηλόβαθμο στέλεχος της CIA.

Την ίδια στιγμή, ένας ακόμα πρώην αξιωματούχος της υπηρεσίας ανέφερε πως πρώην συνάδελφοί του του είχαν επισημάνει να μην πραγματοποιεί σχόλια για το επιτελείο του Τραμπ στα ηλεκτρονικά μηνύματά του υπό το φόβο παρακολούθησης. 

Όπως επισημαίνουν διεθνή δίκτυα, η κρίση ανάμεσα στις δύο πλευρές ξεκίνησε όταν ο Τραμπ υποστήριξε πως μπορούσε να «διαβάσει» σ τη γλώσσα του σώματος των αξιωματούχων της CIA ότι δεν ήταν ικανοποιημένοι με την προεδρία Ομπάμα. 

Η ένταση κλιμακώθηκε ακόμα περισσότερο μετά τη δημοσιοποίηση της έρευνας της υπηρεσίας με το επιτελείο του Τραμπ να αναφέρεται στη CIA λέγοντας πως πρόκειται για «τους ίδιους ανθρώπους που είπαν ότι ο Σαντάμ Χουσείν είχε όπλα μαζικής καταστροφής».

Βέβαια, σύμφωνα με πρώην αξιωματούχο της υπηρεσίας το «ψυχροπολεμικό» κλίμα δεν ευνοεί σε καμία περίπτωση τον Τραμπ, κυρίως όταν ο πρόεδρος των ΗΠΑ θα χρειαστεί να έχει ενημέρωση σχετικά με τις ενέργειες της CIA για την προστασία των ΗΠΑ.

Όλα αυτά, ενώ ο ίδιος ο εκλεγμένος πρόεδρος δήλωσε πως δεν χρειάζεται να ενημερώνεται καθημερινά για «καυτά» ζητήματα που σχετίζονται για παράδειγμα με το έργο της  Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ (NSA).

Όπως εξήγησε πρώην αξιωματούχος οι ενημερώσεις πραγματοποιούνται ώστε ο πρόεδρος να ενημερώνεται σχετικά με «τι μπορεί να συμβεί και τι μπορεί να μη συμβεί, ώστε να λαμβάνονται καλύτερες αποφάσεις. Δεν είναι κρυστάλλινη σφαίρα».

Πρόσθεσε, μάλιστα, πως είναι ενοχλητικό όταν επαγγελματίες των υπηρεσιών πληροφοριών «υποτιμούνται με τέτοιο τρόπο δημοσίως».

Όλα αυτά, ενώ παραπάνω από θετική είναι η αντίδραση της Μόσχας στο άκουσμα του φαβορί για το υπουργείο Εξωτερικών. 

Ο Ρεξ Τίλερσον, διευθύνων σύμβουλος της ExxonMobil, θεωρείται η πιθανότερη επιλογή του Τραμπ για το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ με το Κρεμλίνο να αναφέρει πως πρόκειται για «επαγγελματία υψηλού επιπέδου», ο οποίος γνωρίζει προσωπικά τον Ρώσο πρόεδρο, Βλάντιμιρ Πούτιν.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr