«Φρούρια» οι μεγάλες πόλεις του πλανήτη ενόψει της έλευσης του 2017

Το μπαράζ τρομοκρατικών επιθέσεων κατά το 2016 «υποχρέωσαν» τις κυβερνήσεις να λάβουν αυξημένα μέτρα για τους εορτασμούς της Πρωτοχρονιάς

Ο κόσμος ετοιμάζεται σήμερα για τις εκδηλώσεις με τις οποίες θα υποδεχθεί το νέο έτος κάτω από πολύ αυξημένα μέτρα ασφαλείας, έπειτα από μια αιματηρή χρονιά με φονικές επιθέσεις εναντίον πολιτών. 

Ουαγκαντούγκου, Κωνσταντινούπολη, Ορλάντο, Βρυξέλλες, Βαγδάτη... Ο κατάλογος των πόλεων που επλήγησαν το 2016 από τυφλές επιθέσεις είναι μακρύς. Στη Νίκαια (86 νεκροί) και το Βερολίνο (12 νεκροί), συγκεντρώσεις έγιναν στόχοι επιθέσεων με βαριά φορτηγά οχήματα -- ένα σενάριο που φοβούνται ιδιαίτερα οι υπηρεσίες ασφαλείας για τους εορτασμούς της Πρωτοχρονιάς.

Παρόλα αυτά πλήθη ανθρώπων θα βρίσκονται απόψε στο ραντεβού με το νέο έτος στους δρόμους της Ασίας, της Μέσης Ανατολής, της Αφρικής, της Ευρώπης και στη συνέχεια της Αμερικής για να γιορτάσουν το πέρασμα σε μια χρονιά γεμάτη πολιτικές και γεωπολιτικές αβεβαιότητες.

Λόγω της διαφοράς ώρας, το Σιδνεϊ θα γίνει στις 15:00 (ώρα Ελλάδας) η πρώτη μητρόπολη που θα αρχίσει την αντίστροφη μέτρηση για το Νέο Έτος, το οποίο θα μπει με ένα θέαμα πυροτεχνημάτων που θα διαρκέσει 12 λεπτά στον εμβληματικό κόλπο της.

Όμως η Αυστραλία βρίσκεται επίσης στην πρώτη γραμμή της μάχη κατά της τρομοκρατίας. Δύο χιλιάδες αστυνομικοί επιπλέον θα αναπτυχθούν στο Σίνδει μετά τη σύλληψη ενός άνδρα για «απειλές σε σχέση με το Νέο Έτος». Πριν από μια εβδομάδα, η Καμπέρα ανακοίνωνε πως απέτρεψε μια «τρομοκρατική συνωμοσία» για την ημέρα των Χριστουγέννων στη Μελβούρνη.

«Ενθαρρύνω όλους να επωφεληθούν της βραδιάς γνωρίζοντας πως η αστυνομία κάνει ό,τι μπορεί για να διασφαλίσει την ασφάλεια», δήλωσε εντούτοις ο πρωθυπουργός της Πολιτείας της Νέας Νότιας Ουαλίας Μάικ Μπερντ. Ενάμισι εκατομμύριο άνθρωποι αναμένονται απόψε στο Σίδνεϊ για το θέαμα των πυροτεχνημάτων, μια κοσμοσυρροή που οφείλεται τόσο στη θερινή καλοκαιρία όσο και στο γεγονός ότι η αλλαγή του έτους πέφτει φέτος σαββατοκύριακο.
 
Γιορτή και πάλι στο Παρίσι

Σε όλες τις ηπείρους, η ασφάλεια βρίσκεται στο κέντρο του ενδιαφέροντος. Η Τζακάρτα ανακοίνωσε επίσης πως απέτρεψε ένα σχέδιο επίθεσης τα Χριστούγεννα μιας οργάνωσης που συνδέεται με το Ισλαμικό Κράτος, ενώ δεκάδες άνθρωποι έχουν σκοτωθεί τις τελευταίες ημέρες στις Φιλιππίνες σε επιθέσεις που αποδίδονται σε ισλαμιστές.

Το Ισραήλ εξέδωσε χθες από την πλευρά του προειδοποίηση για τον «άμεσο» κίνδυνο να πραγματοποιηθούν επιθέσεις εναντίον κυρίως Ισραηλινών τουριστών στην Ινδία.
Στη Νέα Υόρκη, 165 οχήματα «παρεμπόδισης» --μεταξύ των οποίων απορριμματοφόρα-- θα τοποθετηθούν σε «στρατηγικά σημεία» και κυρίως στις προσβάσεις της Times Square, όπου αναμένονται περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι για να παρακολουθήσουν την παραδοσιακή κάθοδο της σφαίρας της Πρωτοχρονιάς.

Στο Βερολίνο, εμπόδια από μπετόν και τεθωρακισμένα οχήμτατα θα τοποθετηθουν στις αρτηρίες που οδηγούν στην Πύλη του Βραδεμβούργου. Στην Κολωνία, η αστυνομική δύναμη που θα βρίσκεται στους δρόμους έχει υπερδεκαπλασιαστεί, έναν χρόνο μετά το κύμα σεξουαλικών επιθέσεων από μετανάστες που είχε σημειωθεί στην πόλη. Οι δυνάμεις ασφαλείας έχουν ενισχυθεί και στη Ρώμη γύρω από την πλατεία του Αγίου Πέτρου, όπου ο πάπας Φραγκίσκος πρόκειται να εμφανιστεί το απόγευμα.

Έπειτα από τον πολύ περιορισμένο εορτασμό της Πρωτοχρονιάς του 2016 μετά τις επιθέσεις της 13ης Νοεμβρίου, το Παρίσι γιορτάζει και πάλι: μισό εκατομμύριο άνθρωποι αναμένονται απόψε στη λεωφόρων των Ηλυσίων Πεδίων. Όμως οι δυνάμεις ασφαλείας βρίσκονται στο μέγιστο επίπεδο κινητοποίησης: σχεδόν 100.000 αστυνομικοί, χωροφύλακες και στρατιωτικοί έχουν κινητοποιηθεί σε όλη τη Γαλλία.
 
Ένα επιπλέον δευτερόλεπτο

Στο Ρίο, περισσότεροι από δύο εκατομμύρια άνθρωποι αναμένονται στην παραλία Κοπακαμπάνα. Όμως λόγω της κρίσης το θέαμα των πυροτεχνημάτων περιορίσθηκε από 16 σε 12 λεπτά, ελλείψει χρηματοδότησης σε μια πόλη που δυσκολεύεται να συνέλθει από το κόστος της διοργάνωσης του ποδοσφαιρικού Μουντιάλ το 2014 και μετά των Ολυμπιακών Αγώνων.

Η Αμερική θα είναι η τελευταία ήπειρος που θα μπει στη νέα χρονιά, η οποία προαναγγέλλεται γεμάτη άγνωστες παραμέτρους, αρχίζοντας από την είσοδο στον Λευκό Οίκο του Ντόναλντ Τραμπ, κάτι για το οποίο ουδείς θα στοιχημάτιζε στις 31 Δεκεμβρίου 2015.

Αβεβαιότητα υπάρχει και όσον αφορά την έκβαση της σύγκρουσης στη Συρία, το σοκ από την οποία διαχέεται εδώ και σχεδόν έξι χρόνια πολύ πέραν της Μέσης Ανατολή. Μια κατάπαυση του πυρός τέθηκε σε ισχύ, όμως δεν αφορά τις οργανώσεις που χαρακτηρίζονται «τρομοκρατικές», όπως το Ισλαμικό Κράτος. Ερωτήματα υπάρχουν επίσης για τους Ευρωπαίους όσον αφορά τους όρους της εφαρμογής του «Brexit» και για τους Γάλλους, οι οποίοι καλούνται να εκλέξουν τον διάδοχο του προέδρου Φρανσουά Ολάντ.

Πριν οδεύσουν προς το άγνωστο, οι άνθρωποι που θα γιορτάσουν σ' όλον τον πλανήτη θα επωφεληθούν από ένα δευτερόλεπτο επιπλέον για να χαρούν μια μοναδική νύχτα.
Το λεπτό ανάμεσα στις 23:59 και 00:00 (ώρα Γκρίνουιτς) θα διαρκέσει ένα δευτερόλεπτο επιπλέον, ώστε να συμπέσει ο «αστρονομικός» χρόνος που συνδέεται με την περιστροφή της Γης με την εξαιρετικά σταθερή θεσπισμένη χρονική κλίμακα.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr