Συνταγματικές μεταρρυθμίσεις μέσω δημοψηφίσματος
Ότι χρησιμοποιεί την Ε.Ε για να περιορίσει τις εξουσίες των δικαστών, κατηγορεί την κυβέρνηση της Τουρκίας, ο αντιπρόεδρος του τουρκικού Aνωτάτου Συμβουλίου Δικαστών και Εισαγγελέων κ. Καντίρ Οζμπέκ.
Ότι χρησιμοποιεί την Ε.Ε για να περιορίσει τις εξουσίες των δικαστών, κατηγορεί την κυβέρνηση της Τουρκίας, ο αντιπρόεδρος του τουρκικού Aνωτάτου Συμβουλίου Δικαστών και Εισαγγελέων κ. Καντίρ Οζμπέκ.
Ο κ. Οζμπέκ εκφράζει το κύμα των αντιδράσεων που ξεσήκωσε στην συντηρητική «κεμαλική» αντιπολίτευση η απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε συνταγματικές μεταρρυθμίσεις μέσω δημοψηφίσματος.
Ο αρχηγός του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος κ. Ντενίζ Μπαϊκάλ, χαρακτήρισε την πρωτοβουλία της μεταρρύθμισης μέσω δημοψηφίσματος «ως απόδειξη του φόβου του κυβερνητικού κόμματος» εννοώντας τον φόβο της απαγόρευσης του κόμματος από το Ανώτατο Δικαστήριο, όπου κυριαρχούν οι αντίπαλοι του κόμματος του κ. Ερντογάν.
Η κυβερνητική και φιλελεύθερη παράταξη αντίθετα χαιρετίζει την απόφαση να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις μέσω δημοψηφίσματος, ως «ιστορικό βήμα» στην «αποστρατιωτικοποίηση» του συντάγματος.
Οι συνθέσεις των δικαστηρίων και η επιλογή των δικαστών έχουν καθοριστεί από το Σύνταγμα που ετοίμασε και κληροδότησε στην Τουρκία το πραξικόπημα του 1980. Η αλλαγή αυτού του Συντάγματος είναι βασικός στόχος του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης που καθυστερεί ωστόσο τα τελευταία χρόνια.
Μια από τις βασικές αλλαγές που θα τεθούν στο δημοψήφισμα είναι ο περιορισμός των δυνατοτήτων της δικαστικής εξουσίας να διαλύει και να απαγορεύει πολιτικά κόμματα και προβλέπει την εκλογή και όχι το διορισμό των μελών των ανωτάτων δικαστηρίων και κυρίως του συνταγματικού δικαστηρίου.
Η συνταγματική μεταρρύθμιση έχει ετοιμαστεί μέσα στα πλαίσια των κριτηρίων της Ε.Ε, τονίζει ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Σαντουλλάχ Εργκίν και παρατηρεί ότι σε όλες τις δυτικές χώρες, με εξαίρεση την Ρωσία, τα μέλη των συνταγματικών δικαστηρίων εκλέγονται από τα κοινοβούλια και δεν διορίζονται. Ανάλογες ρυθμίσεις ισχύουν στη Γαλλία και την Ιταλία για την ανάδειξη των δικαστών και των εισαγγελέων των ανωτάτων δικαστηρίων.
H κυβέρνηση του AKP επιχείρησε επανειλημμένα τα τελευταία χρόνια, να προωθήσει συνταγματικές μεταρρυθμίσεις που θεωρούνται απαραίτητες για την εναρμόνιση της Τουρκίας με το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Δεν μπόρεσε ωστόσο να έχει αποτελέσματα λόγω του ισχύοντος Κανονισμού της Βουλής που δίνει στην αντιπολίτευση, παρά το γεγονός ότι ελέγχει μικρό μόνο μέρος των βουλευτών, να καθυστερεί αιωνίως μέσα από διαδικαστικές μεθόδους τις αποφάσεις που θέλει η συντριπτική πλειοψηφία. Ο αντιπρόεδρος του κυβερνητικού κόμματος κ. Χουσεΐν Τσελίκ εξήγησε, σε γεύμα που είχε με ομάδα ανταποκριτών στην Κωνσταντινούπολη, ότι το κυβερνητικό κόμμα θα προτιμούσε σε κάθε περίπτωση η συνταγματική αλλαγή να ολοκληρωθεί μέσα από την εθνοσυνέλευση, αλλά προκρίνει το δημοψήφισμα μπροστά στο διαδικαστικό αδιέξοδο.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr