Τα προβλήματα της κυρίας Μέρκελ και το ταξίδι στην Τουρκία

Μπορεί η γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ να φαίνεται ισχυρή και αμείλικτη όσον αφορά τα ελληνικά προβλήματα, ωστόσο στο εσωτερικό της χώρας της έχει το δικό της Γολγοθά, γεγονός που ρίχνει φως και στη στάση που κρατάει απέναντι στην Ελλάδα.

Μπορεί η γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ να φαίνεται ισχυρή και αμείλικτη όσον αφορά τα ελληνικά προβλήματα, ωστόσο στο εσωτερικό της χώρας της έχει το δικό της Γολγοθά, γεγονός που ρίχνει φως και στη στάση που κρατάει απέναντι στην Ελλάδα.

Σημερινή δημοσκόπηση του ινστιτούτου Forsa έρχεται να ρίξει νέο «χαστούκι» στην κυρία Μέρκελ, καθώς φέρνει τον κυβερνητικό συνασπισμό να σημειώνει πτώση-ρεκόρ. Συγκεκριμένα, τα κόμματα που απαρτίζουν τον κεντροδεξιό συνασπισμό της Μέρκελ (οι Χριστιανοδημοκράτες της Μέρκελ, η Χριστιανική Κοινωνική Ένωση και οι Ελεύθεροι Δημοκράτες), συγκεντρώνουν μόλις 40%, γεγονός που κρούει τον κώδωνα του κινδύνου μόλις έξι μήνες μετά τις βουλευτικές εκλογές και την εντολή για ανανέωση της θητείας της γερμανίδας καγκελαρίου.

Είναι ενδεικτικό ότι το συγκεκριμένο ποσοστό καταγράφεται ως το χαμηλότερο από την εποχή του σκανδάλου των παράνομων χρηματοδοτήσεων των Χριστιανοδημοκρατών προς 10ετίας! Μάλιστα, η ίδια έρευνα δίνει στους αντιπολιτευόμενους Σοσιαλδημοκράτες την καλύτερη επίδοση μετά τις περυσινές εκλογές, τοποθετώντας τους στο 25%.

Την ίδια ώρα, η γερμανίδα καγκελάριος ετοιμάζεται και για το ταξίδι της στην Τουρκία στις 29 και 30 Μαρτίου. Το τελευταίο διάστημα παραχωρεί συνεντεύξεις σε τουρκικές εφημερίδες, στις οποίες έχει δηλώσει ότι θα ταχθεί υπέρ μιας προνομιακής συνεργασίας της Τουρκίας με την Ε.Ε. (ιδέα την οποία αρνείται η Τουρκία), διατυπώνοντας παράλληλα τις επιφυλάξεις της για πλήρη ένταξη.

"Οι ενταξιακές συνομιλίες συνεχίζονται με την Τουρκία, αλλά είναι μια διαδικασία η έκβαση της οποίας είναι ανοιχτή, δηλαδή δε θα καταλήξει αυτομάτως σε μια πλήρη ένταξη", δήλωσε χαρακτηριστικά στη Χουριέτ. Από τα 35 θεματικά κεφάλαια που θα αποτελέσουν αντικείμενο διαπραγμάτευσης της Τουρκίας πριν από μια πιθανή ένταξή της στην ΕΕ, "η Αγκυρα θα πρέπει να διαπραγματευτεί τα 27 ή τα 28 για να εξασφαλίσει μια ειδική εταιρική σχέση με την ΕΕ", τόνισε η Μέρκελ στην Μιλιέτ.

Αναφερόμενη στη μη αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Αγκυρα δήλωσε ότι θα ζητήσει από την τουρκική ηγεσία να ανοίξει τα λιμάνια και τα αεροδρόμιά της για τα πλοία και τα αεροσκάφη από την Κυπριακή Δημοκρατία (είναι ο λόγος για τον οποίο έχουν παγώσει από τον Δεκέμβριο του 2006 οι διαπραγματεύσεις για οχτώ θεματικά κεφάλαια).

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr