Αυστραλία... το εμπορικό υποκατάστατο της Βρετανίας για την Ευρωπαϊκή Ένωση

Το Brexit δημιουργεί «κενά» και το Λονδίνο σπεύδει να τα καλύψει - Ανάλογες διαπραγματεύσεις με Ινδία και Νέα Ζηλανδία

Σε προχωρημένο στάδιο βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις για μία διμερή εμπορική συμφωνία της Βρετανίας με τη μεγάλη χώρα της Ωκεανίας, την Αυστραλία, όπως επιβεβαίωσε με δηλώσεις της η Βρετανίδα πρωθυπουργός, Τερέζα Μέι.

Η βρετανική κυβέρνηση σκοπεύει να κλείσει «πολύ γρήγορα» τη μεγάλη αυτή διαπραγμάτευση, προκειμένου να έχει το ανάλογο αντιστάθμισμα σε σχέση με τις υπολογισμένες απώλειες μετά την έξοδό της από την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία δρομολογείται με βάση τη λαϊκή επιταγή του δημοψηφίσματος που έλαβε χώρα το 2016. Η ταχύτατη διευθέτηση της διμερούς εμπορικής συμφωνίας μεταξύ Βρετανίας και Αυστραλίας πηγάζει από την ανάγκη και των δύο χωρών, καθώς η μεν πρώτη αναζητεί το... υποκατάστατο για τις πιθανές απώλειες που θα έχει από την έξοδό της στην ελεύθερη αγορά και την απεμπλοκή της από τους κανόνες της ΕΕ, η δε Αυστραλία αναζητεί νέες αγορές για επενδύσεις και συνεργασίες, μετά την κάθετη πτώση στις εξαγωγές μεταλλευμάτων και τη λήξη της διμερούς εμπορικής συμφωνίας που είχε με την Κίνα.

Επιπλέον, η ενδεχόμενη εμπορική συμφωνία με την Αυστραλία θα λειτουργήσει ως αντίβαρο και θα προσδώσει ένα σημαντικό πλεονέκτημα ενόψει της διαπραγμάτευσης που θα ξεκινήσει για το Brexit, μετά και τις γερμανικές «κορόνες» περί συνεπειών από μία «άγρια» και «δίχως κανόνες» έξοδο. Η Τερέζα Μέι ακολουθώντας τη λαϊκή βούληση, είναι έτοιμη να δρομολογήσει μία ολοκληρωτική έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τους κανόνες της, ιδιαίτερα στο εμπόριο, καθώς το προηγούμενο διάστημα υπήρξαν αντιδράσεις κρατών-μελών, όπως η Ολλανδία, που απείλησαν ακόμη και με βέτο, σε περίπτωση που συζητηθούν ειδικοί όροι στις σχέσεις της ΕΕ με τη Βρετανία.

Για τους παραπάνω λόγους, η βρετανική κυβέρνηση δεν περιορίζεται στη σύναψη συμφωνίας με την Αυστραλία. Βρίσκεται ήδη σε διαπραγματεύσεις με την Νέα Ζηλανδία, αλλά και την Ινδία, ενώ η αεροπορική επανασύνδεση με το Ιράν αποτελεί μία ακόμη εμπορική διέξοδο, παρ' ότι στη συγκεκριμένη περίπτωση η κατάσταση περιπλέκεται εξαιτίας της πολιτικής που σκοπεύει να ακολουθήσει ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, καθώς το Λονδίνο δεν επιθυμεί να χαλάσει τις σχέσεις του με την Ουάσιγκτον.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr