Liberation: «Mπορούμε να σταματήσουμε τον Τραμπ;»

«Με το... καλημέρα, ο 45ος πρόεδρος τω ΗΠΑ άρχισε να υπογράφει διατάγματα, προκειμένου να φανεί πιστός στις προεκλογικές του εξαγγελίες», σημειώνει το δημοσίευμα 

«Mπορούμε να σταματήσουμε τον Τραμπ;» διερωτάται στο πρωτοσέλιδό της η γαλλική εφημερίδα Liberation, επισημαίνοντας ότι με το... καλημέρα, ο 45ος πρόεδρος τω ΗΠΑ άρχισε να υπογράφει διατάγματα, προκειμένου να φανεί πιστός στις προεκλογικές του εξαγγελίες. 
   


Μέσα σε λίγες ημέρες έχει κάνει τον κόσμο άνω - κάτω, όπως αναφέρει το επίμαχο δημοσίευμα : απέπεμψε την υπηρεσιακή υπουργό Δικαιοσύνης, Σάλι Γέιτς, μετά την εντολή που έδωσε η ίδια προς τους νομικούς του υπουργείου για τη μη τήρηση των περιορισμών στη μετανάστευση που επέβαλε ο Ντόναλντ Τραμπ. Για το εν λόγω αξίωμα επέλεξε τον Ντάνα Μποέντε, Γενικό Εισαγγελέα στην Ανατολική Περιφέρεια της Βιρτζίνια, που θα κάνει ότι του πει...
   
Για το διάταγμα που διακόπτεται η εισδοχή προσφύγων για 120 ημέρες και η απαγόρευση για 90 ημέρες της εισόδου πολιτών επτά χωρών στις ΗΠΑ,  οργανώσεις και πολιτείες στρέφονται στη Δικαιοσύνη. 

Το Συμβούλιο Αμερικανό-Ισλαμικών Σχέσεων, η μεγαλύτερη οργάνωση που εκπροσωπεί τους μουσουλμάνους στις ΗΠΑ, υπέβαλε ομοσπονδιακή μήνυση εκπροσωπώντας 20 υποθέσεις.

Μήνυση υπέβαλε και η πολιτεία της Ουάσιγκτον, ενώ γενικοί εισαγγελείς πολιτειών που πρόσκεινται το Δημοκρατικό Κόμμα έχουν δηλώσει ότι εξετάζουν το ενδεχόμενο υποβολής μηνύσεων.
Από την πλευρά του, το CNN  επισημαίνει ότι, ο απομονωτισμός στην ατζέντα του 45ου προέδρου των ΗΠΑ αποτελεί σοβαρό πλήγμα στον επιχειρηματικό κόσμο: Νetflix, Google, Goldman Sachs, Ford και Wall Street έσπευσαν να καταδικάσουν το προεδρικό διάταγμα που στοχοποιεί τους μουσουλμάνους εκφράζοντας την έντονη αντίδρασή τους. Από την πλευρά του, ο διευθύνων σύμβουλος της Netflix, Ριντ Χέιστινγκς έγραψε στο Facebook ότι οι πράξεις του προέδρου Τραμπ είναι τόσο αντιαμερικανικές που προκαλούν πόνο σε όλους μας και πρόσθεσε ότι ήρθε η ώρα να ενώσουμε τα χέρια για να προστατεύσουμε τις αμερικανικές αξίες της ελευθερίας και των ευκαιριών.

Ο απομονωτισμός του Τραμπ δεν είναι καλός για τις περισσότερες επιχειρήσεις. Το μήνυμα αυτό που στέλνει ο επιχειρηματικός κόσμος στον αμερικανό δισεκατομμυριούχο είναι σαφές.Η απαγόρευση της εισόδου των προσφύγων στο αμερικανικό έδαφος θα βλάψει τις επιχειρήσεις", διαμηνύουν μεγάλες αμερικανικές εταιρείες. Ο Τραμπ προκαλεί σοβαρή ανησυχία με την πολιτική του προστατευτισμού που ακολουθεί όχι μόνο στις αμερικάνικες εταιρείες αλλά και στις γερμανικές. Πολλές γερμανικές εταιρείες εκφράζουν τον σκεπτικισμό τους, όπως αναφέρει ο οικονομολόγος της Deutsche Bank, Χάικο Πέτερς στο γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων. Παράλληλα ειδικοί εκφράζουν προβληματισμό κατά πόσο τα μέτρα που έχει ανακοινώσει ο Ντόναλντ Τραμπ θα επιφέρουν την ανάπτυξη που υπόσχεται. 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr