Στα δικαστήρια η σέλφι με τη Μέρκελ

Πότε και σε ποιο βαθμό υποχρεούται το Facebook να σβήνει από τα άδυτα του δικτύου του επιβεβαιωμένα ψευδείς ειδήσεις; Το ερώτημα αυτό απασχολεί σήμερα το Πρωτοδικείο του Βύρτσμπουργκ στη Γερμανία

Στη γερμανική Δικαιοσύνη έχει προσφύγει ο σύρος πρόσφυγας
Άνας Μονταμάνι που είχε βγάλει μια σέλφι με την γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ. Η φωτογραφία του με την ισχυρότερη γυναίκα του πλανήτη έκανε μεν το πρόσωπό του γνωστό σε όλο τον κόσμο, αφού δημοσιεύεται συχνά σε ρεπορτάζ που αφορούν στην προσφυγική πολιτική της καγκελαρίου. Την ίδια ώρα όμως δημοσιεύτηκε και σε συνάρτηση με καταζητούμενους τρομοκράτες.

Συγκεκριμένα, η φωτογραφία με την γερμανίδα καγκελάριο μονταρίστηκε συχνά μαζί με φωτογραφίες καταζητούμενων τρομοκρατών. Έτσι δημιουργήθηκε η εντύπωση ότι και ο ίδιος είναι τρομοκράτης, κάτι το οποίο φυσικά δεν ισχύει. Η σχετική ψευδής είδηση όμως αναδημοσιεύτηκε χιλιάδες φορές στο Facebook.

Φοβάται να κυκλοφορήσει στο δρόμο


Η σέλφι συνδέθηκε επίσης με την αποτρόπαια επίθεση εναντίον ενός αστέγου την Παραμονή των Χριστουγέννων σε στάση μετρό του Βερολίνου. Επτά νεαροί φέρονται να επιχείρησαν να κάψουν ζωντανό έναν άστεγο που κοιμόταν σε παγκάκι, στον υπόγειο σταθμό Schönleinstraße.

Πρόκειται για έξι σύρους και έναν άνδρα από τη Λιβύη, οι οποίοι έχουν προφυλακιστεί. Σχετικό φωτομοντάζ που δημοσιεύθηκε και που περιείχε και τη σέλφι έφερε τον τίτλο: «Έβαλαν φωτιά σε άστεγο. Το 2015 η Μέρκελ είχε βγει σέλφι με έναν από τους δράστες!».

«Όταν βγαίνω έξω φοράω πλέον κασκόλ (για να μη με αναγνωρίσουν). Γιατί; Δεν έχω κάνει τίποτα», είπε ο ίδιος ο Άνας Μονταμάνι μιλώντας στη γερμανική δημόσια τηλεόραση.

Ο στόχος των ασφαλιστικών μέτρων

Ο δικηγόρος του στο Βύρτσμπουργκ Σαν-Ιό Γιούν αιτήθηκε τη λήψη ασφαλιστικών μέτρων κατά του δημοφιλούς μέσου κοινωνικής δικτύωσης. Το Facebook από την πλευρά του απομάκρυνε τις αρχικές, πρωτότυπες αναρτήσεις, όχι όμως και τις αναδημοσιεύσεις. Αυτό ακριβώς όμως θέλει να πετύχει ο δικηγόρος: να αναγκαστεί το Facebook να αναζητήσει και να σβήσει όλες τις αναρτήσεις που αναπαράγουν το ψευδές και εντέλει παράνομο περιεχόμενο. Όπως εξηγεί ο δικηγόρος:

«Δεν αρκεί να σβήσει το Facebook απλώς ορισμένες φωτογραφίες που βρήκαμε, αντιθέτως θέλουμε να βρει και να σβήσει όλες τις φωτογραφίες που υπάρχουν στο δίκτυο και να φροντίσει ώστε να μην μπορούν να ξανανέβουν».

Όποια κι αν είναι η έκβαση της δίκης, η υπόθεση Μονταμάνι καταδεικνύει την τεράστια δύναμη των μέσων κοινωνικής δικτύωσης αλλά και πόσο μεγάλη προσοχή χρειάζεται από τους χρήστες εν γένει στο φιλτράρισμα και την αναδημοσίευση πληροφοριών.

ΠΗΓΗ: Deutsche Welle
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr