Oμπάμα: Οι κυρώσεις στο Ιράν δεν εγγυώνται αλλαγή πολιτικής
Η επιβολή κυρώσεων δεν εγγυάται μια αλλαγή πολιτικής εκ μέρους του Ιράν, δηλώνει ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα σε συνέντευξή του που μεταδόθηκε σήμερα, στην οποία σημειώνει ωστόσο ότι μια αλλαγή πολιτικής είναι δυνατό να επιτευχθεί σε βάθος χρόνου με την άσκηση σε σταθερή βάση διεθνών πιέσεων στην Τεχεράνη...
Η επιβολή κυρώσεων δεν εγγυάται μια αλλαγή πολιτικής εκ μέρους του Ιράν, δηλώνει ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα σε συνέντευξή του που μεταδόθηκε σήμερα, στην οποία σημειώνει ωστόσο ότι μια αλλαγή πολιτικής είναι δυνατό να επιτευχθεί σε βάθος χρόνου με την άσκηση σε σταθερή βάση διεθνών πιέσεων στην Τεχεράνη.
«Στο ερώτημα αν έχουμε εγγυήσεις ότι οι κυρώσεις που μπορούμε να επιβάλουμε σε αυτό το στάδιο θα αλλάξουν αυτομάτως τη συμπεριφορά του Ιράν», η απάντηση είναι, «βεβαίως και δεν έχουμε», δήλωσε ο Ομπάμα στο πρόγραμμα «Good Morning America» του δικτύου ABC.
«Αυτή είναι η ιστορία του ιρανικού καθεστώτος, όπως και του βορειοκορεατικού καθεστώτος, όπως ξέρετε. Ασκείς διεθνείς πιέσεις σε αυτές τις χώρες. Κάποιες φορές επιλέγουν να αλλάξουν συμπεριφορά, κάποιες φορές όχι», προσέθεσε.
Ο Αμερικανός πρόεδρος παραχώρησε τη συνέντευξη αυτή στο ABC μετά την υπογραφή χθες της νέας συνθήκης START για τη μείωση των πυρηνικών όπλων με τη Ρωσία.
Κατά την υπογραφή της συμφωνίας αυτής, ο Ομπάμα και ο Ρώσος ομόλογός του Ντμίτρι Μεντβέντεφ δεσμεύτηκαν να έχουν μεγαλύτερη συνεργασία για να πείσουν το Ιράν να εγκαταλείψει το πρόγραμμά του εμπλουτισμού ουρανίου.
«Νομίζω ότι αυτή ήταν μια μεγάλη αλλαγή και μια ένδειξη ότι η Ρωσία, όπως και οι ΗΠΑ, παραδέχονται πως εφόσον δεν μπορούμε να καταφέρουμε όλες τις χώρες να αρχίσουν να συμμορφώνονται με ορισμένους κανόνες, αυτή τη στιγμή η μεγαλύτερη ανησυχία μας είναι προφανώς το Ιράν και η Βόρεια Κορέα», σημείωσε ο αμερικανός πρόεδρος.
«Αν επιμείνουμε και διατηρήσουμε μια σταθερή πορεία στην άσκηση διεθνών πιέσεων σε βάθος χρόνου, το Ιράν, το οποίο δεν είναι ένα ανόητο καθεστώς, το οποίο είναι πολύ προσεκτικό και παρακολουθεί τί συμβαίνει στη διεθνή κοινότητα, θα αρχίσει να κάνει ένα διαφορετικό είδος ανάλυσης ζημίας-κέρδους για το αν η επιδίωξή του να αποκτήσει πυρηνικά όπλα έχει νόημα ή όχι», επισήμανε.
Στην ίδια συνέντευξη ο Ομπάμα σημείωσε εξάλλου ότι η Ρωσία ουδόλως θα εμποδίσει τη συνέχιση του αμερικανικού προγράμματος αντιπυραυλικής άμυνας στην Ευρώπη.
«Ήμασταν απόλυτοι και είμαστε εφεξής εντελώς πεπεισμένοι ότι αυτή (η υπογραφή της συνθήκης) δεν θα εμποδίσει με κανέναν τρόπο τη δυνατότητά μας να κάνουμε να προχωρήσει το πρόγραμμα αντιπυραυλικής άμυνας, το οποίο δεν έχει στόχο τη Ρωσία», είπε και υπογράμμισε: «Η συνθήκη αυτή δεν μπορεί να λειτουργήσει και δεν είναι βιώσιμη αν δεν υπάρξει μια ποιοτική και ποσοτική επέκταση ενός πιθανού αμερικανικού συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr