Δεσμεύσεις στη σύνοδο για την πυρηνική ασφάλεια
Τη δέσμευση να δράσουν κατά της απειλής της πυρηνικής τρομοκρατίας εκφράζουν οι συμμετέχοντες στην πρώτη σύνοδο κορυφής για την πυρηνική ασφάλεια στην Ουάσιγκτον...
Οι συμμετέχοντες στην πρώτη σύνοδο κορυφής για την πυρηνική ασφάλεια στην Ουάσιγκτον δεσμεύθηκαν να διασφαλίσουν μέσα σε τέσσερα χρόνια, «όλα τα ευάλωτα πυρηνικά υλικά», σύμφωνα με κοινή τους ανακοίνωση.
«Χαιρετίζουμε και συμμετέχουμε στην έκκληση του προέδρου Ομπάμα για διασφάλιση μέσα σε τέσσερα χρόνια όλων των ευάλωτων πυρηνικών υλικών προκειμένου να βελτιώσουμε την πυρηνική ασφάλεια» ανέφεραν οι επικεφαλής των κρατών και των διεθνών οργανισμών που βρίσκονται στη Ουάσιγκτον.
«Οι συμμετέχοντες δεσμεύονται να ενισχύσουν την πυρηνική ασφάλεια και να μειώσουν την απειλή της πυρηνικής τρομοκρατίας και πιστεύουν στις αρμόδιες εθνικές δράσεις και στη σταθερή και αποτελεσματική διεθνή συνεργασία» προσθέτει η ανακοίνωση.
Τα κράτη ακόμη υποσχέθηκαν να εμποδίσουν «μη κρατικούς παράγοντες από την απόκτηση των πληροφοριών και της τεχνολογίας που απαιτείται για τη χρήση τέτοιων υλικών για κακόβουλους σκοπούς».
Ο Aμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε στα 47 κράτη ότι έχει έλθει η ώρα για συντονισμένη παγκόσμια δράση για να διασφαλιστούν τα ευάλωτα πυρηνικά υλικά και πρόσθεσε ότι η απόκτηση ατομικών όπλων από την Αλ Κάιντα θα ήταν μια «καταστροφή για τον κόσμο».
Επιπλέον, οι συμμετέχοντες δεσμεύθηκαν για την περαιτέρω συνεργασία τους κατά της διακίνησης πυρηνικών, αλλά μέσα στο πλαίσιο του σεβασμού του δικαίου των κρατών.
Σύμφωνα με την κοινή ανακοίνωση τους, οι συμμετέχοντες εξέφρασαν την υποστήριξή τους προς τη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ), υπογραμμίζοντας «τον ζωτικό ρόλο της» και δεσμεύθηκαν να της παρέχουν τους απαραίτητους πόρους και την εξειδίκευση για τη συνέχιση του έργου της.
Μάλιστα, η Ρωσία είναι διαθέσιμη να δαπανήσει έως 2,5 δισ. δολάρια για να αποσύρει 34 μετρικούς τόννους εμπλουτισμένου πλουτωνίου για κατασκευή πυρηνικών όπλων στα πλαίσια της σχετικής συμφωνίας με τις ΗΠΑ, ανακοίνωσε ο ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ.
Ο Λαβρόφ έκανε δηλώσεις πριν την προγραμματισμένη υπογραφή με την αμερικανίδα ομόλογό του Χίλαρι Κλίντον του πρωτοκόλλου συμφωνίας για τη μείωση των αποθεμάτων πλουτωνίου που οι δύο χώρες διατηρούν από τα ψυχροπολεμικά οπλικά προγράμματά τους.
Ο Λευκός Οίκος τόνισε την ίδια στιγμή πως ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα αντιμετωπίζει την αναθέρμανση της Συνθήκης Μη Διάδοσης των Πυρηνικών (ΝΡΤ) ως πρώτης τάξεως ευκαιρία να θεωρηθούν υπόλογα κράτη όπως το Ιράν για την παραβίασή της.
«Χάρις στην ΝΡΤ, η διάδοση των πυρηνικών είχε περιορισθεί επί πολλά έτη. Είδαμε την τριβή αυτή να αναβιώνει τα τελευταία χρόνια καθώς κράτη όπως το Ιράν, ή η Βόρειος Κορέα συνεχίζουν την πολιτική των πυρηνικών όπλων», τόνισε ο Μπεν Ρόουντς, αναπληρωτής σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Ομπάμα.
«Εκείνο στο οποίο εστιάζεται ο πρόεδρος είναι στο να προκύψει μία ΝΡΤ η οποία θα έχει πραγματικά διευρυνθεί και ενισχυθεί, ώστε να μπορούμε να καταστήσουμε υπόλογα εκείνα τα κράτη που δεν τηρούν τις υποχρεώσεις τους», τόνισε ο Ρόουντς σε τηλεδιάσκεψη στη διάρκεια της συνόδου για την πυρηνική ασφάλεια στην Ουάσιγκτον
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr