Φόβοι για έκτροπα ενώ μαίνεται ο «πόλεμος» Τουρκίας-Ολλανδίας

Σε τεντωμένο σχοινί οι σχέσεις των δύο χωρών μετά την απόφαση της ολλανδικής κυβέρνησης να πάρει πίσω την άδεια προσγείωσης του αεροσκάφους που θα μετέφερε τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου στο Ρότερνταμ - «Μπλόκο» και σε δεύτερη υπουργό της Τουρκίας - Οι εμπρηστικές δηλώσεις Ερντογάν και τα διπλωματικά αντίποινα

Σε τεντωμένο σχοινί βρίσκονται οι σχέσεις μεταξύ Ολλανδίας και Τουρκίας, με αφορμή την απόφαση της ολλανδικής κυβέρνησης να πάρει πίσω την άδεια προσγείωσης που είχε δοθεί στο αεροσκάφος που θα μετέφερε τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου
στο Ρότερνταμ, προκειμένου να μιλήσει σε συγκέντρωση, με στόχο να πείσει τους Τούρκους της Ολλανδίας να ψηφίσουν «ναι» στο δημοψήφισμα, το οποίο ενισχύει τις εξουσίες του προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Οργισμένος ο ίδιος ο Ερντογάν, απείλησε να απαντήσει στην απαγόρευση από την Ολλανδία της επίσκεψης Τσαβούσογλου, υποστηρίζοντας πως η στάση της Χάγης έχει οσμή ναζισμού. «Είναι τα απομεινάρια των ναζί, είναι φασίστες» δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος στη διάρκεια συγκέντρωσης στην Κωνσταντινούπολη. «Μπορείτε να απαγορεύσετε στον υπουργό Εξωτερικών μας να πετάξει, αλλά στο εξής να δούμε πώς θα προσγειώνονται οι πτήσεις σας στην Τουρκία» είπε χαρακτηριστικά.

Η απάντηση από τον Ολλανδό πρωθυπουργό, Μαρκ Ρούτε, δεν άργησε να έρθει. Χαρακτήρισε το σχόλιο του Ερντογάν «εντελώς απαράδεκτο
». «Είναι φυσικά ένα τρελό σχόλιο» δήλωσε ο Ρούτε, ο οποίος έχει το βλέμμα του στραμμένο και στις εκλογές της 15ης Μαρτίου στην Ολλανδία. «Καταλαβαίνω ότι είναι θυμωμένοι, αλλά αυτό φυσικά ήταν εντελώς απαράδεκτο».

Τσαβούσογλου: «Δεν θα μείνει αναπάντητη η στάση της Ολλανδίας»

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σε νέες δηλώσεις του, είπε οτι «στη διπλωματία ήταν ό,τι πιο ακραίο μπορούσε να συμβεί. Η ακύρωση της πτήσης είναι απαράδεκτη από κάθε άποψη. Απ' όποια πλευρά και να το δείτε, είναι απαράδεκτο για τις αξίες τις Ευρώπης και την φιλία των δύο χωρών».

Κατηγόρησε επίσης την Ολλανδία ότι παίρνει θέση στο δημοψήφισμα: «Γιατί αυτή η αλλαγή σας ενοχλεί; Επειδή γνωρίζουν ότι η Τουρκία με αυτό το δημοψήφισμα θα γίνει πιο ισχυρή;» διερωτήθηκε.

Όπως είπε ο Τσαβούσογλου, ο ίδιος πρότεινε στον υπουργό Εξωτερικών της Ολλανδίας να πάει μετά τις εκλογές τους, για να μην έρθουν σε δύσκολη θέση λόγω του Γκέερτ Βίλντερς και αυτός του απάντησε ότι δεν μπορεί να εγγυηθεί μετά τις εκλογές. «"Τι γλώσσα είναι αυτή" του είπα. Εγώ σου λέω σαν άνθρωπος, πες το στον πρωθυπουργό και απάντησέ μου. Ενώ εγώ περίμενα τηλεφώνημα, ο (Ολλανδός) πρωθυπουργός δήλωσε ότι δεν θέλουμε να δούμε τον Τούρκο υπουργό».

Στη συνέχεια, ο Τσαβούσογλου είπε σκωπτικά: «Αν θέλει ας έρθει να δει τις τουλίπες. Εκείνες οι τουλίπες πήγαν στην Ολλανδία την οθωμανική περίοδο. Αν εκείνες οι τουλίπες δεν τους έκαναν ανθρώπους, να τους στείλουμε νέες τουλίπες -ίσως τους κάνουν λίγο ανθρώπους».

Ο Τούρκος υπουργός είπε ότι θα υπάρξει απάντηση σε όλα αυτά. «Η Ολλανδία πήρε αυτή την απόφαση. Η απόφαση αυτή χαροποίησε τον Βίλντερς. Αυτό ήταν που ήθελε. Αν δείτε αυτά που γράφει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ικανοποιήθηκε. Η ίδια νοοτροπία, τα ίδια μυαλά, ο ίδιος φασισμός. Αυτή τη στιγμή ο Βίλντερς είναι πολύ χαρούμενος. Όποιος και να έρθει στην εξουσία στην Ολλανδία, θα έχει την ίδια νοοτροπία με τον Βίλντερς».

Νέο «μπλόκο» σε υπουργό της Τουρκίας

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, οι ολλανδικές αρχές έκλεισαν τον δρόμο γύρω από το τουρκικό προξενείο στο Ρότερνταμ, όπου κατευθυνόταν η υπουργός Οικογενειακών και Κοινωνικών Υποθέσεων, Μπετούλ Σαγιάν Καγιά, ταξιδεύοντας οδικώς από το Βερολίνο.

Η υπουργός θα επισκεπτόταν το τουρκικό προξενείο, για να πραγματοποιήσει ομιλία, αλλά οι ολλανδικές αρχές έκλεισαν τον δρόμο της, όπως μετέδωσε το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters.

Έξω από το κτίριο είχαν συγκεντρωθεί εκατοντάδες Τούρκοι που μένουν στην Ολλανδία, φωνάζοντας συνθήματα και κρατώντας τουρκικές σημαίες. Οι διαδηλωτές ζητούσαν να δουν την υπουργό Οικογενειακών Υποθέσεων της Τουρκίας, ενώ με μεταλλικά φράγματα και έφιππους αστυνομικούς, οι ολλανδικές δυνάμεις της τάξης προσπαθούσαν να κρατήσουν μακριά από το προξενείο το πλήθος που μεγάλωνε, καθώς διαδηλωτές είχαν αρχίσει να φθάνουν και από τη Γερμανία.

Η ολλανδική κυβέρνηση έχει καταστήσει σαφές ότι δεν θέλει Τούρκους πολιτικούς να κάνουν εκστρατεία για το δημοψήφισμα της 16ης Απριλίου στο ολλανδικό έδαφος, στις κοινότητες των Τούρκων μεταναστών.

Αντίποινα από την Άγκυρα

Την ίδια ώρα, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε τον επιτετραμμένο της Ολλανδίας έπειτα από την ακύρωση της πτήσης του Τούρκου ΥΠΕΞ. Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, στη συνέχεια, ανακοίνωσε ότι δεν επιθυμεί την επιστροφή, στην Άγκυρα, του Ολλανδού πρέσβη, που αυτήν την περίοδο βρίσκεται σε άδεια, «για κάποιο χρονικό διάστημα».

Στην Τουρκία οι αντιδράσεις είναι μεγάλες, ακόμη και από την αντιπολίτευση. Η ολλανδική πρεσβεία, το ολλανδικό προξενείο στην Άγκυρα, αλλά και οι κατοικίες του Ολλανδού πρεσβευτή, του Ολλανδού επιτετραμμένου και του γενικού προξένου έχουν αποκλεισθεί για λόγους ασφαλείας, δήλωσαν, σε αυτό το πλαίσιο, πηγές του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών. 

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης (CHP), Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, ανέφερε ότι «δεν είναι σε καμία περίπτωση σωστό, αυτοί που υπερασπίζονται τη δημοκρατία δεν μπορούν να κάνουν κάτι τέτοιο».

Ο Τούρκος αντιπρόεδρος, Νουμάν Κουρτουλμούς, κάλεσε τους Ολλανδούς πολιτικούς να συμπεριφέρονται με σύνεση. «Η απόφαση που έλαβαν είναι παράλογη» είπε.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu, η Ολλανδία, πάντως, πριν ακυρώσει την πτήση, πρότεινε στον Τσαβούσογλου η ομιλία να γίνει σε πολύ στενό κύκλο, μέχρι 50 ατόμων, τα ονόματα των οποίων δεν θα έπρεπε να γνωστοποιηθούν στις ολλανδικές αρχές. Ωστόσο, η Άγκυρα την απέρριψε.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr