Κλιμακώνεται η ένταση: Διαβήματα στέλνει η Άγκυρα - Με ταξιδιωτική οδηγία απαντά η Ολλανδία

Κλιμακώνεται η ένταση: Διαβήματα στέλνει η Άγκυρα - Με ταξιδιωτική οδηγία απαντά η Ολλανδία

Διαμαρτύρονται «για το μπλοκάρισμα Τούρκων αξιωματούχων και τη συμπεριφορά προς Τούρκους πολίτες» - Σε επαγρύπνηση καλεί τους πολίτες στην Τουρκία το ολλανδικό ΥΠΕΞ 

Κλιμακώνεται η ένταση: Διαβήματα στέλνει η Άγκυρα - Με ταξιδιωτική οδηγία απαντά η Ολλανδία
Κλιμακώνεται η ένταση μεταξύ Τουρκίας
και Ολλανδίας. Η Τουρκία κάλεσε σήμερα τον ολλανδό επιτετραμμένο στην Άγκυρα για να διαμαρτυρηθεί για τις ενέργειες της αστυνομίας του Ρότερνταμ κατά των Τούρκων διαδηλωτών το σαββατοκύριακο.

Σε διπλωματική νότα, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει ότι η επέμβαση της αστυνομίας ήταν δυσανάλογη και ζητεί να επιληφθεί η δικαιοσύνη, εξήγησαν οι πηγές.

Η ολλανδική αστυνομία έκανε χρήση αστυνομικών σκύλων και αντλιών νερού για να διαλύσει εκατοντάδες διαδηλωτές που είχαν συγκεντρωθεί έξω από το τουρκικό προξενείο του Ρότερνταμ. Ορισμένοι διαδηλωτές πέταξαν μπουκάλια και πέτρες και άλλοι κτυπήθηκαν από τις αστυνομικές δυνάμεις.

Οι συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας Τούρκων που ζουν στην Ολλανδία οργανώθηκαν όταν οι ολλανδικές αρχές απαγόρευσαν την είσοδο στο προξενείο της υπουργού Οικογενειακών Υποθέσεων της Τουρκίας, από την οποία είχαν ζητήσει να μη έρθει στην Ολλανδία, και στην συνέχεια την απέλασαν.
Κλείσιμο

Την ίδια ώρα, στο κλίμα που διαμορφώνεται η  Ολλανδία κάλεσε τους πολίτες της στην Τουρκία να βρίσκονται σε επαγρύπνηση σε νέα ταξιδιωτική οδηγία που εκδόθηκε.

«Από τις 11 Μαρτίου υπάρχει διπλωματική ένταση ανάμεσα στην Τουρκία και την Ολλανδία», αναφέρεται στην ανακοίνωση του ολλανδικού υπουργείου Εξωτερικών: «παραμείνετε σε επαγρύπνηση και αποφύγετε τις συγκεντρώσεις και τους πολυσύχναστους τόπους».

Πώς το τουρκικό δημοψήφισμα επηρεάζει τις ολλανδικές εκλογές 

Ο Ρούτε και ο Βίλντερς θα έχουν το πρώτο τους «πρωθυπουργικό» debate απόψε το βράδυ στην ολλανδική τηλεόραση NPO1.
 
«Φτερά» στον Ολλανδό πρωθυπουργό, Μαρκ Ρούτε, δίνει η κόντρα Ολλανδίας - Τουρκίας καθώς η  επιθετική στάση του απέναντι στην κυβέρνηση της Άγκυρας, λίγα 24ωρα μετά τις εκλογές της Τετάρτης,  απέφερε καρπούς στο κόμμα του. 

Αν και οι δημοσκοπήσεις του έδιναν την δεύτερη θέση, τις τελευταίες ημέρες η σκλήρυνση της στάσης του  του κόμματός του του έδωσε ώθηση.

Για να ισχυροποιήσει τη θέση του, ο Σουλτάνος του Βοσπόρου τα βάζει με όλους και με όλα μόνο που η σκληρή στάση της Χάγης έχει ως αποτέλεσμα να ενισχύεται το Φιλελεύθερο Κόμμα του Ρούτε.  Ο ηγέτης του Φιλελεύθερου Κόμματος ύψωσε το ανάστημά του αφήνοντας στη δεύτερη θέση τον ακροδεξιό Γκέερτ Βίλντερς, ο οποίος, πριν τον διπλωματικό πόλεμο της Ολλανδίας με την Τουρκία, είχε ελαφρύ προβάδισμα έναντι του Ολλανδού πρωθυπουργού (περίπου μία μονάδα διαφορά).  

Στη σκιά του Brexit αλλά και της νίκης του Ντόναλντ Τραμπ στις ΗΠΑ, οι Ολλανδοί καλούνται στις κάλπες με δεδομένο ότι η χώρα δεν αντιμετωπίζει ιδιαίτερα οικονομικά προβλήματα. Για το λόγο αυτό, η προεκλογική εκστρατεία επικεντρώθηκε στην αγαπημένη πλέον ατζέντα της πλειοψηφίας των ηγετών στην Ευρώπη: την ταυτότητα. Ο Γκέερτ Βίλντερς δεν θέλει μουσουλμάνους, δεν θέλει τεμένη, λέει όχι στο Κοράνι και στους πρόσφυγες, γυρνάει την πλάτη στη γραφειοκρατία των Βρυξελλών και μέσω του Twitter διαφημίζει την ατζέντα του . 
Όπως επισημαίνουν τα ολλανδικά ΜΜΕ, ο Βίλντερς ήθελε πάση θυσία να διαφοροποιηθεί από το κόμμα του Ρούτε από τους κόλπους τους οποίου είχε ξεκινήσει. Ο νυν ηγέτης της ολλανδικής ακροδεξιάς είχε ξεκινήσει το 1997 από το Φιλελεύθερο Κόμμα (VVD) και το 2004 έφτιαξε το δικό του Κόμμα της Ελευθερίας. Ο Ρούτε  είναι πρωθυπουργός της Ολλανδίας από το 2010. Αρχικά κυβέρνησε αρχικά με τη στήριξη των Χριστιανοδημοκρατών (CDΑ) και το 2012 σχημάτισε νέα κυβέρνηση με το Εργατικό Κόμμα (PvdA) από το οποίο προέρχεται ο υπουργός Οικονομικών και επικεφαλής του Eurogroup,  Γερούν Ντάισελμπλουμ. Ο ίδιος έχει ξεκαθαρίσει στον Βίλντερς ότι δεν θέλει να συνεργαστεί ακόμα κι αν αυτό τερματίσει πρώτο.

Οι Ολλανδοί στηρίζουν τους χειρισμούς της κυβέρνησης Ρούτε 

Την ίδια ώρα, η συντριπτική πλειοψηφία των Ολλανδών λέει "ναι" στους χειρισμούς της ολλανδικής κυβέρνησης στη σφοδρή διπλωματική αντιπαράθεση με την Τουρκία, σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρείας Peil, ενώ η χώρα οδηγείται σε λίγα 24ωρα στην κάλπη. Το 86% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι συμφωνεί με τις αποφάσεις της Χάγης στον χειρισμό της κρίσης με την Τουρκία, στηρίζοντας τον πρωθυπουργό Ρούτε.Η στήριξη μάλιστα στους χειρισμούς της κυβέρνησης Ρούτε είναι μάλιστα διακομματική, καλύπτοντας τόσο τις δυνάμεις της δεξιάς όσο και της αριστεράς. Ωστόσο, καταγράφηκε και αναπτέρωση του ηθικού των υποστηρικτών του ακροδεξιού, Γκέερτ Βίλντερς, πολλοί εκ των οποίων δήλωσαν για πρώτη φορά πως «σίγουρα θα στηρίξουν το κόμμα». Επιπλέον, πάνω από εννέα στους δέκα Ολλανδούς επιρρίπτουν μεγάλες ευθύνες για την κρίση στην Άγκυρα, υποστηρίζοντας ότι οι ενέργειες της τουρκικής πλευράς έχουν κλιμακώσει την ένταση. Πάντως οι τελευταίες δημοσκοπήσεις στην Ολλανδία θέλουν τους Φιλελεύθερους του Ρούτε να έχουν αποκτήσει προβάδισμα έναντι του ακροδεξιού Κόμματος της Ελευθερίας του ευρωσκεπτικιστή Γκερτ Βίλντερς. Κανένα κόμμα δεν θα πλησιάσει την αυτοδυναμία, και με δεδομένο ότι οι μεγάλες παρατάξεις έχουν απορρίψει το ενδεχόμενο συνεργασίας με τον Βίλντερς, είναι ορατό το σενάριο κυβέρνησης τεσσάρων ή και πέντε κομμάτων. Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Peil, οι Φιλελεύθεροι του Ρούτε θα λάβουν 24 έδρες, οι ευρωσκεπτικιστές του Βίλντερς 22, οι Χριστιανοδημοκράτες 22 έδρες και  οι Πράσινοι 20. Στο μεταξύ, Ρούτε και Βίλντερς θα έχουν το πρώτο τους «πρωθυπουργικό» debate απόψε το βράδυ στην ολλανδική τηλεόραση NPO1.

Χωρίς συμμάχους ο Βίλντερς 


Mέχρι τώρα όλα τα σημαντικά κόμματα έχουν αποκλείσει τη  συνεργασία με τους Ακροδεξιούς, άρα η πιθανότητα να γίνει ο Βίλντερς πρωθυπουργός είναι μηδενικές, σύμφωνα με τους πολιτικούς αναλυτές. Ενδιαφέρον έχει και η «ακτινογραφία» των ψηφοφόρων του Βίλντερς. Πρόκειται για σταθερούς και για χρόνια αφοσιωμένους στο κόμμα ανθρώπους, κυρίως άνδρες, χαμηλότερου μορφωτικού επιπέδου που αισθάνονται ότι έχουν μείνει ξεκρέμαστοι. Άλλοι πάλι τον ψηφίζουν ως κίνηση διαμαρτυρίας εναντίον του πολιτικού κατεστημένου.
    
Το τουρκικό δημοψήφισμα επηρεάζει την ολλανδική κάλπη  
   
Οι Ολλανδοί οδηγούνται στις κάλπες την ώρα που μαίνεται ο διπλωματικός πόλεμος Ευρώπης - Τουρκίας μετά την απαγόρευση της επίσκεψης του Τούρκου ΥΠΕξ. Μεβλούτ Τσαβούσογλου σε ολλανδικό έδαφος.

 Δανία και Αυστρία και Ολλανδία κοιτούν με μισό μάτι την Άγκυρα ενώ το Βερολίνο, δια στόματος του υπουργού Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε , κάλεσε την Τουρκία α επιστρέψει στη λογική. Την ίδια ώρα , ο Μαρκ Ρούτε αποκλείει το ενδεχόμενο να ζητήσει συγγνώμη από την Άγκυρα χαρακτηρίζοντας  την απαίτηση Ερντογάν απίθανη και παρανοική. Οι ολλανδικές αρχές απαγόρευσαν την είσοδο του Τούρκου ΥΠΕΞ στη χώρα και απέλασαν την υπουργό Οικογενειακών Υποθέσεων, αφού πρώτα την έθεσαν υπό κράτηση, ενώ διέλυσαν διαδήλωση εκατοντάδων Τούρκων έξω από το τουρκικό προξενείο του Ρότερνταμ, κάνοντας χρήση αντλιών νερού.
 
Ο πρόεδρος Ερντογάν κάλεσε τους διεθνείς οργανισμούς να επιβάλουν κυρώσεις στη Χάγη την οποία κατηγορεί ότι ενεργεί σαν «μπανανία». Επίσης δήλωσε πως η Ολλανδία πληρώσει το τίμημα για τη ζημιά που προκάλεσε στις σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες και έκανε λόγο για συμπεριφορά που θυμίζει «τον ναζισμό και τον φασισμό". Τρελό και απαράδεκτο χαρακτήρισε το σχόλιο ο Ολλανδός πρωθυπουργός, ο οποίος δήλωσε πως δεν θα επιτρέψει να εκβιαστεί η χώρα του, αν και σημείωσε ότι θα κάνει ότι περνάει από το χέρι του για να αποκλιμακώσει την διπλωματική αντιπαράθεση με την Τουρκία. Κάλεσε επίσης τον πρόεδρο Ερντογάν  να σταματήσει τα "εμπρηστικά σχόλια". 

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης