Δήμαρχος Ρότερνταμ: Ο Ερντογάν μας «παραπλάνησε» για την επίσκεψη της Τουρκάλας υπουργού

Δήμαρχος Ρότερνταμ: Ο Ερντογάν μας «παραπλάνησε» για την επίσκεψη της Τουρκάλας υπουργού

Ο Αμπουταλέμπ, ο πρώτος μουσουλμάνος, μετανάστης δήμαρχος της Ολλανδίας είπε ότι το τουρκικό προξενείο είπε ψέμματα σχετικά με τα αίτια επίσκεψης της Τουρκάλας υπουργού Οικογενειακών Υποθέσεων

Δήμαρχος Ρότερνταμ: Ο Ερντογάν μας «παραπλάνησε» για την επίσκεψη της Τουρκάλας υπουργού
Nέα τροπή ενδέχεται να πάρουν οι εξελίξεις στο διπλωματικό «πόλεμο» που έχει ξεσπάσει τις τελευταίες ώρες μεταξύ Τουρκίας και Ολλανδίας, με την τουρκική ηγεσία, δια στόματος Ερντογάν, Γιλντιρίμ και Τσαβούσογλου να απειλεί... θεούς και δαίμονες και να καταθέτει αλλεπάλληλα διαβήματα, με αφορμή πρωτίστως την απαγόρευση προσγείωσης του αεροσκάφους του Τούρκου ΥΠΕΞ στο Ρότερνταμ
και δεύτερον με την απέλαση της Τουρκάλας υπουργού Οικογενειακών Υποθέσεων, Φατμά Μπετούλ Σαγιάν Καγιά το βράδυ του Σαββάτου.

Σε συνέντευξή του σε ολλανδικά τηλεοπτικά δίκτυα, ο δήμαρχος του Ρότερνταμ, Αχμέντ Αμπουταλέμπ, κατηγορεί το τουρκικό προξενείο, πως ευθύνεται αποκλειστικά για το... μπάχαλο που προκλήθηκε με την Τουρκάλα υπουργό, καθώς τον «παραπλάνησε». Ο Αμπουταλέμπ, μουσουλμάνος, που μετανάστευσε στην Ολλανδία στα 15 του και έγινε ο πρώτος δήμαρχος στην Ολλανδία, που είναι και μετανάστης και μουσουλμάνος, είπε πως το τουρκικό προξενείο του είπε ψέμματα σχετικά με την επίσκεψη της Καγιά στην πόλη του. «Μου είπαν, όχι ότι έρχεται για μια πολιτική ομιλία που αφορά το επερχόμενο δημοψήφισμα στην Τουρκία, αλλά για μία επίσκεψη», είπε ο επί 8ετία δήμαρχος του Ρότερνταμ σε συνέντευξη στο δίκτυο TR724.

Συνεχίζοντας την ανάλυσή του, Αμπουταλέμπ, σχολίασε ότι είναι ενάντια στη συμμετοχή της πόλης του, στα παιχνίδια προπαγάνδας των Τούρκων πολιτικών, εν όψει του πολύκροτου δημοψηφίσματος στην Τουρκία, στις 16 Απριλίου. Πιθανώς γι' αυτό το τουρκικό προξενείο να τον «παραπλάνησε» και γι' αυτό τ
Κλείσιμο
α αίματα να άναψαν στη συνέχεια, με Τούρκους, να δημιουργούν επεισόδια έξω από το κτίριο του προξενείου της πόλης. Μάλιστα η κατάσταση εκτραχύνθηκε την Κυριακή, όταν Τούρκος κατέβασε την ολλανδική σημαία από την πρεσβεία της Ολλανδίας στην Κωνσταντινούπολη και ανέβασε την τουρκική
.

Όσο αφορά στα σκληρά λόγια με τα οποία μίλησαν ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν το Σάββατο, ο οποίος αποκάλεσε «απομεινάρια των Ναζί και φασίστες» τους Ολλανδούς, αλλά και ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος δήλωσε ξεκάθαρα πως μία συγγνώμη από τους Ολλανδούς δεν φτάνει και πως θα υπάρξουν σοβαρές κυρώσεις, αποκαλώντας τη χώρα «πρωτεύουσα του φασισμού», ο Αμπουταλέμπ υπενθύμισε πως οι κάτοικοι του Ρότερνταμ υπέφεραν τη βάναυση στρατιωτική επέλαση της Luftwaffe, όταν η πόλη βομβαρδίστηκε και ισοπεδώθηκε το 1945 από τους Ναζί.

Πώς το τουρκικό δημοψήφισμα επηρεάζει τις ολλανδικές εκλογές 
Ο Ρούτε και ο Βίλντερς θα έχουν το πρώτο τους «πρωθυπουργικό» debate απόψε το βράδυ στην ολλανδική τηλεόραση NPO1.
 
«Φτερά» στον Ολλανδό πρωθυπουργό, Μαρκ Ρούτε, δίνει η κόντρα Ολλανδίας - Τουρκίας καθώς η  επιθετική στάση του απέναντι στην κυβέρνηση της Άγκυρας, λίγα 24ωρα μετά τις ολλανδικές εκλογές της Τετάρτης,  απέφερε καρπούς στο κόμμα του. 

Αν και οι δημοσκοπήσεις του έδιναν την δεύτερη θέση, τις τελευταίες ημέρες η σκλήρυνση της στάσης του  του κόμματός του του έδωσε ώθηση.

Για να ισχυροποιήσει τη θέση του, ο Σουλτάνος του Βοσπόρου τα βάζει με όλους και με όλα μόνο που η σκληρή στάση της Χάγης έχει ως αποτέλεσμα να ενισχύεται το Φιλελεύθερο Κόμμα του Ρούτε.  Ο ηγέτης του Φιλελεύθερου Κόμματος ύψωσε το ανάστημά του αφήνοντας στη δεύτερη θέση τον ακροδεξιό Γκέερτ Βίλντερς, ο οποίος, πριν τον διπλωματικό πόλεμο της Ολλανδίας με την Τουρκία, είχε ελαφρύ προβάδισμα έναντι του Ολλανδού πρωθυπουργού (περίπου μία μονάδα διαφορά).  

Στη σκιά του Brexit αλλά και της νίκης του Ντόναλντ Τραμπ στις ΗΠΑ, οι Ολλανδοί καλούνται στις κάλπες με δεδομένο ότι η χώρα δεν αντιμετωπίζει ιδιαίτερα οικονομικά προβλήματα. Για το λόγο αυτό, η προεκλογική εκστρατεία επικεντρώθηκε στην αγαπημένη πλέον ατζέντα της πλειοψηφίας των ηγετών στην Ευρώπη: την ταυτότητα. Ο Γκέερτ Βίλντερς δεν θέλει μουσουλμάνους, δεν θέλει τεμένη, λέει όχι στο Κοράνι και στους πρόσφυγες, γυρνάει την πλάτη στη γραφειοκρατία των Βρυξελλών και μέσω του Twitter διαφημίζει την ατζέντα του . 
Όπως επισημαίνουν τα ολλανδικά ΜΜΕ, ο Βίλντερς ήθελε πάση θυσία να διαφοροποιηθεί από το κόμμα του Ρούτε από τους κόλπους τους οποίου είχε ξεκινήσει. Ο νυν ηγέτης της ολλανδικής ακροδεξιάς είχε ξεκινήσει το 1997 από το Φιλελεύθερο Κόμμα (VVD) και το 2004 έφτιαξε το δικό του Κόμμα της Ελευθερίας. Ο Ρούτε  είναι πρωθυπουργός της Ολλανδίας από το 2010. Αρχικά κυβέρνησε αρχικά με τη στήριξη των Χριστιανοδημοκρατών (CDΑ) και το 2012 σχημάτισε νέα κυβέρνηση με το Εργατικό Κόμμα (PvdA) από το οποίο προέρχεται ο υπουργός Οικονομικών και επικεφαλής του Eurogroup,  Γερούν Ντάισελμπλουμ. Ο ίδιος έχει ξεκαθαρίσει στον Βίλντερς ότι δεν θέλει να συνεργαστεί ακόμα κι αν αυτό τερματίσει πρώτο.

Οι Ολλανδοί στηρίζουν τους χειρισμούς της κυβέρνησης Ρούτε 
Την ίδια ώρα, η συντριπτική πλειοψηφία των Ολλανδών λέει "ναι" στους χειρισμούς της ολλανδικής κυβέρνησης στη σφοδρή διπλωματική αντιπαράθεση με την Τουρκία, σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρείας Peil, ενώ η χώρα οδηγείται σε λίγα 24ωρα στην κάλπη. Το 86% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι συμφωνεί με τις αποφάσεις της Χάγης στον χειρισμό της κρίσης με την Τουρκία, στηρίζοντας τον πρωθυπουργό Ρούτε.Η στήριξη μάλιστα στους χειρισμούς της κυβέρνησης Ρούτε είναι μάλιστα διακομματική, καλύπτοντας τόσο τις δυνάμεις της δεξιάς όσο και της αριστεράς. Ωστόσο, καταγράφηκε και αναπτέρωση του ηθικού των υποστηρικτών του ακροδεξιού, Γκέερτ Βίλντερς, πολλοί εκ των οποίων δήλωσαν για πρώτη φορά πως «σίγουρα θα στηρίξουν το κόμμα». Επιπλέον, πάνω από εννέα στους δέκα Ολλανδούς επιρρίπτουν μεγάλες ευθύνες για την κρίση στην Άγκυρα, υποστηρίζοντας ότι οι ενέργειες της τουρκικής πλευράς έχουν κλιμακώσει την ένταση. Πάντως οι τελευταίες δημοσκοπήσεις στην Ολλανδία θέλουν τους Φιλελεύθερους του Ρούτε να έχουν αποκτήσει προβάδισμα έναντι του ακροδεξιού Κόμματος της Ελευθερίας του ευρωσκεπτικιστή Γκερτ Βίλντερς. Κανένα κόμμα δεν θα πλησιάσει την αυτοδυναμία, και με δεδομένο ότι οι μεγάλες παρατάξεις έχουν απορρίψει το ενδεχόμενο συνεργασίας με τον Βίλντερς, είναι ορατό το σενάριο κυβέρνησης τεσσάρων ή και πέντε κομμάτων. Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Peil, οι Φιλελεύθεροι του Ρούτε θα λάβουν 24 έδρες, οι ευρωσκεπτικιστές του Βίλντερς 22, οι Χριστιανοδημοκράτες 22 έδρες και  οι Πράσινοι 20. Στο μεταξύ, Ρούτε και Βίλντερς θα έχουν το πρώτο τους «πρωθυπουργικό» debate απόψε το βράδυ στην ολλανδική τηλεόραση NPO1.

Χωρίς συμμάχους ο Βίλντερς 
Mέχρι τώρα όλα τα σημαντικά κόμματα έχουν αποκλείσει τη  συνεργασία με τους Ακροδεξιούς, άρα η πιθανότητα να γίνει ο Βίλντερς πρωθυπουργός είναι μηδενικές, σύμφωνα με τους πολιτικούς αναλυτές. Ενδιαφέρον έχει και η «ακτινογραφία» των ψηφοφόρων του Βίλντερς. Πρόκειται για σταθερούς και για χρόνια αφοσιωμένους στο κόμμα ανθρώπους, κυρίως άνδρες, χαμηλότερου μορφωτικού επιπέδου που αισθάνονται ότι έχουν μείνει ξεκρέμαστοι. Άλλοι πάλι τον ψηφίζουν ως κίνηση διαμαρτυρίας εναντίον του πολιτικού κατεστημένου.
    
Το τουρκικό δημοψήφισμα επηρεάζει την ολλανδική κάλπη  
   Οι Ολλανδοί οδηγούνται στις κάλπες την ώρα που μαίνεται ο διπλωματικός πόλεμος Ευρώπης - Τουρκίας μετά την απαγόρευση της επίσκεψης του Τούρκου ΥΠΕξ. Μεβλούτ Τσαβούσογλου σε ολλανδικό έδαφος.

 Δανία και Αυστρία και Ολλανδία κοιτούν με μισό μάτι την Άγκυρα ενώ το Βερολίνο, δια στόματος του υπουργού Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε , κάλεσε την Τουρκία α επιστρέψει στη λογική. Την ίδια ώρα , ο Μαρκ Ρούτε αποκλείει το ενδεχόμενο να ζητήσει συγγνώμη από την Άγκυρα χαρακτηρίζοντας  την απαίτηση Ερντογάν απίθανη και παρανοική. Οι ολλανδικές αρχές απαγόρευσαν την είσοδο του Τούρκου ΥΠΕΞ στη χώρα και απέλασαν την υπουργό Οικογενειακών Υποθέσεων, αφού πρώτα την έθεσαν υπό κράτηση, ενώ διέλυσαν διαδήλωση εκατοντάδων Τούρκων έξω από το τουρκικό προξενείο του Ρότερνταμ, κάνοντας χρήση αντλιών νερού.
 
Ο πρόεδρος Ερντογάν κάλεσε τους διεθνείς οργανισμούς να επιβάλουν κυρώσεις στη Χάγη την οποία κατηγορεί ότι ενεργεί σαν «μπανανία». Επίσης δήλωσε πως η Ολλανδία πληρώσει το τίμημα για τη ζημιά που προκάλεσε στις σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες και έκανε λόγο για συμπεριφορά που θυμίζει «τον ναζισμό και τον φασισμό". Τρελό και απαράδεκτο χαρακτήρισε το σχόλιο ο Ολλανδός πρωθυπουργός, ο οποίος δήλωσε πως δεν θα επιτρέψει να εκβιαστεί η χώρα του, αν και σημείωσε ότι θα κάνει ότι περνάει από το χέρι του για να αποκλιμακώσει την διπλωματική αντιπαράθεση με την Τουρκία. Κάλεσε επίσης τον πρόεδρο Ερντογάν  να σταματήσει τα "εμπρηστικά σχόλια". 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης