Με αναθεώρηση της συμφωνίας για το προσφυγικό «απειλεί» τώρα η Τουρκία την ΕΕ
13.03.2017
17:33
Το υπουργικό συμβούλιο της Τουρκίας αναμένεται σήμερα να εξετάσει την επιβολή κυρώσεων σε βάρος της Ολλανδίας - Έκκληση από Κομισιόν να απέχει η Άγκυρα από «υπερβολικές δηλώσεις και πράξεις»
Η Τουρκία θα πρέπει να επανεξετάσει μέρος της συμφωνίας της με τις Βρυξέλλες για το μεταναστευτικό, μετέδωσε το πρακτορείο Anadolu επικαλούμενο δηλώσεις του υπουργού Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, σε μια περίοδο που βαθαίνει το ρήγμα μεταξύ της Άγκυρας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με αφορμή την απαγόρευση σε Τούρκους υπουργούς να συμμετάσχουν σε προεκλογικές συγκεντρώσεις σε ευρωπαϊκές χώρες.
Σύμφωνα με το πρακτορείο, ο υπουργός Ομέρ Τσελίκ φέρεται να είπε ότι θα έπρεπε να επανεξεταστεί η πτυχή εκείνη που αφορά τις χερσαίες διελεύσεις των προσφύγων και μεταναστών από την Τουρκία στην Ευρώπη, αναφερόμενος προφανώς στη συμφωνία μεταξύ ΕΕ και Βρυξελλών για την αναχαίτιση των μεταναστευτικών ροών που επιτεύχθηκε πριν από έναν χρόνο.
Το υπουργικό συμβούλιο της Τουρκίας αναμένεται σήμερα να εξετάσει την επιβολή κυρώσεων σε βάρος της Ολλανδίας. Ο Τσελίκ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο επιβολής τιμωρητικών μέτρων λόγω της άρνησης των ολλανδικών αρχών να επιτρέψουν σε υπουργούς της τουρκικής κυβέρνησης να εκφωνήσουν ομιλίες σε προεκλογικές συγκεντρώσεις ενόψει του δημοψηφίσματος για την αναθεώρηση του συντάγματος στην Τουρκία.
Σύμφωνα με το πρακτορείο, ο υπουργός Ομέρ Τσελίκ φέρεται να είπε ότι θα έπρεπε να επανεξεταστεί η πτυχή εκείνη που αφορά τις χερσαίες διελεύσεις των προσφύγων και μεταναστών από την Τουρκία στην Ευρώπη, αναφερόμενος προφανώς στη συμφωνία μεταξύ ΕΕ και Βρυξελλών για την αναχαίτιση των μεταναστευτικών ροών που επιτεύχθηκε πριν από έναν χρόνο.
Το υπουργικό συμβούλιο της Τουρκίας αναμένεται σήμερα να εξετάσει την επιβολή κυρώσεων σε βάρος της Ολλανδίας. Ο Τσελίκ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο επιβολής τιμωρητικών μέτρων λόγω της άρνησης των ολλανδικών αρχών να επιτρέψουν σε υπουργούς της τουρκικής κυβέρνησης να εκφωνήσουν ομιλίες σε προεκλογικές συγκεντρώσεις ενόψει του δημοψηφίσματος για την αναθεώρηση του συντάγματος στην Τουρκία.
Ρούτε: Δεν πιστεύω ότι οι Τούρκοι θέλουν να επηρεάσουν τις ολλανδικές εκλογές
Ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε υποστήριξε σήμερα πως η Τουρκία δεν επιχειρεί να επηρεάσει τις κρίσιμης σημασίας ολλανδικές εκλογές της Τετάρτης μετά τη διπλωματική κρίση ανάμεσα στην Άγκυρα και τη Χάγη, που ξέσπασε το σαββατοκύριακο.
«Δεν πιστεύω πως θέλουν να επέμβουν», δήλωσε ο Ρούτε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Ρότερνταμ. «Δεν πιστεύω πως η ιδέα τους ήταν να επηρεάσουν τις εκλογές».
Ο Ρούτε δήλωσε επίσης πως υπάρχει πραγματική πιθανότητα ο εθνικιστής πολιτικός Γκέερτ Βίλντερς, που τάσσεται κατά του ισλάμ, να κερδίσει τις βουλευτικές εκλογές της Τετάρτης.
«Υπάρχει πραγματικός κίνδυνος στις 16 Μαρτίου να ξυπνήσουμε σ' αυτή τη χώρα και ο Γκέερτ Βίλντερς να ηγείται του μεγαλύτερου κόμματος και αυτό θα στείλει ένα σινιάλο στον υπόλοιπο κόσμο», δήλωσε στους δημοσιογράφους στο Ρότερνταμ. Ο πρωθυπουργός κάλεσε τους Ολλανδούς ψηφοφόρους να σταματήσουν στις κάλπες «τον κακό λαϊκισμό».
Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα σήμερα, η κυβέρνηση του Ρούτε κάλεσε τους πολίτες της στην Τουρκία να βρίσκονται σε επαγρύπνηση σε νέα ταξιδιωτική οδηγία που εκδόθηκε.
«Από τις 11 Μαρτίου υπάρχει διπλωματική ένταση ανάμεσα στην Τουρκία και την Ολλανδία», αναφέρεται στην ανακοίνωση του ολλανδικού υπουργείου Εξωτερικών: «παραμείνετε σε επαγρύπνηση και αποφύγετε τις συγκεντρώσεις και τους πολυσύχναστους τόπους».
Έκκληση από Κομισιόν να απέχει η Άγκυρα να απέχει από υπερβολικές δηλώσεις και πράξεις που μπορεί να επιδεινώσουν την ένταση
Η ΕΕ κάλεσε σημερα την Τουρκία "να απόσχει από κάθε υπερβολική δήλωση" στη διπλωματική κρίση που ξέσπασε μετά την άρνηση της Ολλανδίας να επιτρέψει σε τούρκους υπουργούς να συμμετάσχουν σε συγκεντρώσεις υπέρ του "Ναι" στο δημοψήφισμα της 16ης Απριλίου για τις αλλαγές στο Σύνταγμα που θα δώσει στον Ερντογάν σαρωτικές νέες εξουσίες.
Η ΕΕ καλεί την Τουρκία "να απόσχει από κάθε υπερβολική δήλωση και πράξεις που μπορεί να επιδεινώσουν περαιτέρω την κατάσταση", με δήλωση της επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι, που συνυπογράφεται από τον Επίτροπο Γιοχάνες Χαν, υπεύθυνο για την πολιτική γειτονίας της Ένωσης.
"Τα ανησυχητικά ζητήματα δεν μπορούν να επιλυθούν παρά μόνο με ανοικτούς και άμεσους διαύλους επικοινωνίας", προσθέτουν οι Μογκερίνι και Χαν, διαβεβαιώνοντας πως "θα συνεχίσουν να παρέχουν τις καλές υπηρεσίες τους προς το συμφέρον των σχέσεων ανάμεσα στην ΕΕ και στην Τουρκία".
"Είναι απαραίτητο να αποφευχθεί μια νέα κλιμάκωση και να εξευρεθούν οι τρόποι για να ηρεμήσει η κατάσταση", ανέφεραν.
Για την ουσία της διπλωματικής κρίσης, παρέπεμψαν στη διακριτική ευχέρεια των κρατών μελών.
"Οι σχετικές αποφάσεις για τη διεξαγωγή συναντήσεων και συγκεντρώσεων στα κράτη-μέλη επαφίενται στο ενδιαφερόμενο κράτος-μέλος, σύμφωνα με τις προβλέψεις εφαρμογής του διεθνούς και του εθνικού δικαίου", διευκρινίζεται στην κοινή δήλωση των δύο ευρωπαίων αξιωματούχων.
Γάλλος ΥΠΕΞ: «απαράδεκτο» να κατηγορεί η Άγκυρα την Χάγη για «ναζισμό»
Ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Μαρκ Ερό δήλωσε σήμερα ότι οι αναφορές του τούρκου προέδρου περί ναζισμού και φασισμού στη διάρκεια της διπλωματικής διένεξης με την Ολλανδία είναι απαράδεκτες.
«Όταν οι άνθρωποι χρησιμοποιούν λέξεις όπως φασισμός ή Ναζί, αυτό είναι απαράδεκτο επειδή πρόκειται για λέξεις πολύ βίαιες», δήλωσε ο Ερό στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Στοκχόλμη με τη σουηδή ομόλογό του Μάργκοτ Βάλστρομ.
Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν χαρακτήρισε την Ολλανδία «μπανανία» και υποσχέθηκε ότι θα την κάνει να «πληρώσει το τίμημα» για τη μεταχείριση την οποία επιφύλαξε σε δύο τούρκους υπουργούς και η οποία του θύμισε, όπως είπε, «τον ναζισμό και τον φασισμό».
«Απηύθυνα έκκληση για ηρεμία και για αποφυγή απ' όλους κάθε πρόκλησης», υπογράμμισε ο Ερό. Ο Γάλλος πρωθυπουργός υπενθύμισε πως η Γαλλία από την πλευρά της επέτρεψε χθες τη συμμετοχή του τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου σε μια συγκέντρωση στο Μετς (ανατολική Γαλλία) για το τουρκικό δημοψήφισμα, εκτιμώντας πως δεν υπάρχει κίνδυνος για τη δημόσια τάξη.
Στην ομιλία του στο Μετς, ο Τσαβούσογλου καταφέρθηκε και πάλι εναντίον της Ολλανδίας χαρακτηρίζοντάς την «πρωτεύουσα του φασισμού».
Πρωτοφανής ταπείνωση για τον Ερντογάν οι πρόσφατες εξελίξεις στην Ολλανδία
Στη ραγδαία επιδείνωση των διπλωματικών σχέσεων της Τουρκίας με την Ευρώπη, μετά και τα όσα συνέβησαν το Σαββατοκύριακο στην Ολλανδία, με αφορμή την άρνηση των ολλανδικών αρχών να επιτρέψουν την επίσκεψη του τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, αναφέρεται άρθρο της ηλεκτρονικής ιστοσελίδας της Al-Monitor το οποίο υπογράφει ο Tούρκος αρθρογράφος και συγγραφέας Τσενγκίζ Τσαντάρ (Cengiz Candar).
Ο Τσενγκίζ Τσαντάρ εκφράζει την άποψη ότι για πρώτη φορά στην ιστορία της Δημοκρατίας της Τουρκίας, απελάθηκε ένας τούρκος υπουργός ενώ ο υπουργός Εξωτερικών αντιμετωπίσθηκε ως persona non grata από μια συμμαχική χώρα – γεγονός που συνιστά μία μια άνευ προηγουμένου ταπείνωση για την τουρκική κυβέρνηση. Στην πραγματικότητα, γράφει, στη διάρκεια των αιώνων της ιστορίας της Τουρκίας και των προβληματικών σχέσεων που είχε με τον δυτικό κόσμο, κάτι παρόμοιο δεν συνέβηκε ποτέ.
Γιατί λοιπόν συνέβη τώρα; Στη σημερινή Τουρκία, απαντά, η εξωτερική πολιτική του Ερντογάν δεν δίνει προτεραιότητα στις σχέσεις με την ΕΕ, προκειμένου να επιτευχθεί η πλήρης ένταξη. Η πλήρης ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ ήταν το κύριο θέμα της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής από τα τέλη της δεκαετίας του 1950, όταν τέθηκαν τα θεμέλια της ΕΕ.
Τις τελευταίες εβδομάδες το ενδεχόμενο να απορριφθεί το περιπόθητο «Ναι» είναι πιο πιθανό από ποτέ. Στις περισσότερες δημοσκοπήσεις υπερτερεί σημαντικά το «Οχι» - ένα αποτέλεσμα που, κατά τον τούρκο αρθρογράφο, ο Ερντογάν δεν μπορεί να αντέξει πολιτικά και ψυχολογικά. Αγωνίζεται απεγνωσμένα για το «Ναι» και για τον λόγο αυτό, χρειάζεται τις ψήφους των Τούρκων που ζουν στην Ευρώπη.
Την 1η Νοεμβρίου 2015, όταν το τουρκικό εκλογικό σώμα έδωσε στον Ερντογάν μια πολύ ισχυρή εντολή για να κυβερνήσει με το 50% των ψήφων, οι ψηφοφόροι του στη Γερμανία του έδωσαν ποσοστό 10% παραπάνω, φθάνοντας στο 60%.
Ετσι, ο Ερντογάν τώρα προσπαθεί απεγνωσμένα να μεταφέρει την προεκλογική του εκστρατεία στην Ευρώπη, γνωρίζοντας παράλληλα ότι αυτό θα αναστατώσει το κοινό αίσθημα των χωρών-μελών της ΕΕ, που είναι ήδη δυσαρεστημένες από τις αντιδημοκρατικές πρακτικές του και την εκτροπή της Τουρκίας προς την απολυταρχία. Ωστόσο, είναι αυτός ο ίδιος που ισχυρίζεται ότι υπερασπίζεται τη δημοκρατία και κατηγορείς τις χώρες της Δυτικής Ευρώπης –τη Γερμανία και τώρα την Ολλανδία– για ναζισμό και φασισμό.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr