Αλεξέι Ναβάλνι: Ο Ρώσος ακτιβιστής που «απειλεί» την παντοδυναμία του Πούτιν

Η χθεσινή σύλληψη του στη διάρκεια μαζικής διαδήλωσης στη Ρωσία κατά της διαφθοράς, προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων - Σήμερα καταδικάστηκε σε φυλάκιση 15 ημερων

Η σύλληψη χθες Κυριακή του Ρώσου πολιτικού ακτιβιστή Αλεξέι Ναβάλνι στη διάρκεια μαζικής διαδήλωσης στη Ρωσία κατά της διαφθοράς, απέδειξε ότι εάν υπάρχει μία αντιπολίτευση στην αχανή αυτή χώρα, αυτή είναι ο Ναβάλνι και τα όσα υποστηρίζει.

Ο Αλεξέι Ναβάλνι καταδικάστηκε σήμερα σε φυλάκιση 15 ημερών την επομένη μεγάλων διαδηλώσεων κατά της διαφθοράς των ελίτ στη Μόσχα, στη διάρκεια των οποίων περισσότεροι από χίλιοι άνθρωποι προσήχθησαν από τις αρχές.

Ο Ναβάλνι καταδικάστηκε σε πρόστιμο 20.000 ρουβλίων (περίπου 325 ευρώ) για τη διοργάνωση μιας διαδήλωσης που δεν είχε άδεια και σε φυλάκιση 15 ημερών για ανυπακοή κατά τη σύλληψή του, σύμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου Τβερσκόι της Μόσχας. 
Ποιος είναι ο Ρώσος ακτιβιστής


Τα tweets του είναι πλέον κλασικά του είδους, όμως, παρά τις δεκάδες συλλήψεις, τις καταδίκες, τον κατ' οίκον περιορισμό, το κλείσιμο του μπλογκ του, ο Ναβάλνι παραμένει ακόμα ο μοναδικός στη Ρωσία ο οποίος μπορεί να κατεβάσει χιλιάδες ανθρώπους στους δρόμους και να πραγματοποιήσει on line εκστρατεία εναντίον της κυβέρνησης, παίρνοντας εκατομμύρια κλικ, εκτιμούν σε άρθρα τους η ιταλική La Stampa και η γαλλική ιστοσελίδα Challenge's.

Μερικοί λένε ότι είναι Αμερικανός πράκτορας, άλλοι ότι είναι μαριονέτα των ολιγαρχών, ή ακόμα και του Κρεμλίνου, μία δημιουργία του καθεστώτος. Σύμφωνα με μία φήμη όμως, ο
Βλαντιμίρ Πούτιν δεν προφέρει ποτέ το όνομά του νιώθοντας ότι αποτελεί απειλή για την εξουσία του.



Το κλειδί όμως αυτής της επιτυχίας είναι ένα σημαντικό χάρισμα, μία αποτελεσματική οργάνωση, μια αριστοτεχνική χρήση των νέων διαδικτυακών μέσων επικοινωνίας και κυρίως... η λέξη κλειδί: «διαφθορά». Το πρόγραμμα του Ναβάλνι είναι ρεαλιστικό: υποστήριξε τον πόλεμο κατά της Γεωργίας το 2008, τάχθηκε όμως χωρίς δισταγμό με το πλευρό των Ουκρανών, συμπορεύθηκε με τους εθνικιστές χωρίς όμως να εκδηλώνει καμία νοσταλγία για την πάλαι ποτέ τσαρική ή σοβιετική αυτοκρατορία, κάτι που αποτελεί κυρίαρχη τάση του πουτινισμού.
Θα μπορούσε να περιγραφεί ως λαϊκιστής, δεν υπόσχεται όμως θαύματα. Αν μη τι άλλο ονειρεύεται έναν ειρηνικό αστό σαν αυτόν, έναν τυπικό Μοσχοβίτη με μία όμορφη γυναίκα, δύο παιδιά, ένα τυπικό διαμέρισμα τριών δωματίων στα προάστια, ένα ιαπωνικό αυτοκίνητο και ένα iPhone. Ενα iPhone που στα χέρια του γίνεται ένα τρομερό όπλο και με έναν λογαριασμό στο Twitter που μετρά περισσότερους οπαδούς από εκείνον του πρωθυπουργού Ντμίτρι Μεντβέντεφ.

Το πεδίο μάχης του Ναβάλνι είναι η αδικία, ο κωδικός πρόσβασης «κλέφτες και απατεώνες», το σύνθημα με το οποίο ξεκίνησε τον αγώνα κατά του κόμματος Ενωμένη Ρωσία το 2011, συμβάλλοντας έτσι στο απογοητευτικό τότε εκλογικό αποτέλεσμα, καθώς το κόμμα του Πούτιν συγκέντρωσε ποσοστό 49,93% – σημειώνοντας πτώση περίπου 15 ποσοστιαίων μονάδων σε σχέση με τις βουλευτικές εκλογές του 2007 (ποσοστό 64,3%). Εκτοτε η οργή κατά των ισχυρών διεφθαρμένων που ένωσε τους φιλελεύθερους και τους εθνικιστές, τους Ρώσους και τους Τάταρους, τους νέους και τους ηλικιωμένους είναι πανταχού παρούσα. Ο Ναβάλνι πλέον συνοψίζει τα προβλήματα της χώρας σε μία λέξη: «Κλέβουν».



Ο Ρώσος δικηγόρος και πολιτικός ακτιβιστής δεν εκτοξεύει γενικές κατηγορίες κατά του καθεστώτος, αλλά επαρκώς τεκμηριωμένες: Το Ιδρυμά του για τον αγώνα κατά της δημόσιας διαφθοράς έπειτα από έρευνες-αστραπή έχει στην κατοχή του έγγραφα και μαρτυρίες. Εκπληκτικές εικόνες που δείχνουν βίλες, σκάφη και ιδιωτικά αεροπλάνα των άμεσα εμπλεκομένων. Από την Πόρσε Cayenne που είχε στην κατοχή της η αστυνομία στην Τσετσενία, μέχρι το πανάκριβο ρολόι του εκπροσώπου του Πούτιν και τις «Βερσαλίες της Μόσχας» των δικαστών και των υπουργών. Ο Ναβάλνι στοχεύει τώρα στις προεδρικές εκλογές του 2018. Μένει να του το επιτρέψουν: η καταδίκη που εμπόδιζε τους υποψηφίους ακυρώθηκε από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και επιβεβαιώνεται ως τέτοια από το ρωσικό δικαστήριο.

Σε μια Ρωσία χωρίς αντιπάλους, ο Αλεξέι Ναβάλνι αναδεικνύεται ως ο Τελευταίος των Μοϊκανών. Το κόμμα του, το Κόμμα Προόδου, το οποίο απαγορεύτηκε το 2015, ενώθηκε με ένα άλλο κόμμα της αντιπολίτευσης, το Parnas, το οποίο κατέβασε μόνο δύο υποψηφίους στις βουλευτικές εκλογές το 2016 εκ των οποίων δεν εξελέγη κανείς.
Ο δικηγόρος Ναβάλνι ο οποίος έχει κάνει σημαία της εκστρατείας του την καταπολέμηση της διαφθοράς, δηλώνει αποφασισμένος να αντιμετωπίσει τον άρχοντα του Κρεμλίνου στις κάλπες στις επόμενες προεδρικές εκλογές, τον Μάρτιο του 2018.

Χωρίς σταματημό τα βάζει με όλους: υποβάλλει μήνυση εναντίον του γενικού εισαγγελέα Γιούρι Τσάικα, μετά εναντίον και του ίδιου του Βλαντιμίρ Πούτιν. Δημοσιεύει στο μπλογκ του αποκαλύψεις για κρυφές περιουσίες, συχνά εξωφρενικές, ανθρώπων της εξουσίας τους οποίους κατηγορεί για διαφθορά.
Ηδη από το 2007 ο Ναβάλνι ήρθε σε αντιπαράθεση με την κυβέρνηση αγοράζοντας μετοχές του ευρύτερου δημόσιου τομέα όπως είναι η πετρελαϊκή εταιρία Rosneft και ο γίγαντας του φυσικού αερίου Gazprom: επικαλούμενος την ιδιότητά του ως μετόχου μειοψηφίας, ο Ναβάλνι απαιτούσε τη διαφάνεια των λογαριασμών.
Ο Ναβάλνι αποφοίτησε το 1998 απο το Πανεπιστήμιο της Φιλίας των Λαών. Στη συνέχεια συμμετείχε στο αντιπολιτευτικό κόμμα Iabloko από το οποίο αποπέμφθηκε το 2007 για τις εθνικιστικές του θέσεις ενώ δεν έπαψε ποτέ να αμφισβητεί τη νομιμότητα του Βλαντιμίρ Πούτιν.

Είναι όμως στις βουλευτικές εκλογές του 2011 στις οποίες ο ρωσικός λαός εξέφρασε σύσσωμα τη δυσφορία του για την εξουσία του Πούτιν, όπου ο Αλεξέι Ναβάλνι θα γίνει ευρύτερα γνωστός χάρις στην ευγλωττία του αλλά και στον τρόπο με τον οποίο επιτίθεται κατά του Κρεμλίνου.
Τον Σεπτέμβριο του 2013 πετυχαίνει την πρώτη του εκλογική επιτυχία στις δημοτικές εκλογές της Μόσχας. Εκπλήσσει τους πάντες καταλαμβάνοντας τη δεύτερη θέση με ποσοστό 27,2%, πίσω ακριβώς από τον νυν δήμαρχο και στενό συνεργάτη του Πούτιν Σεργκέι Σομπιάνιν, ένα αποτέλεσμα που τον καθιστά πρωταγωνιστή της αντιπολίτευσης.
Στα τέλη του 2014 καταδικάστηκε σε τρεισήμισι χρόνια φυλάκιση με αναστολή καθώς και ο αδελφός του Ολεγκ, για μία υπόθεση υπεξαίρεσης περίπου 400.000 ευρώ σε βάρος της ρωσικής θυγατρικής της γαλλικής εταιρίας καλλυντικών Yves Rocher.

Οντας σε κατ 'οίκον περιορισμό, ο Ναβάλνι καλεί τον κόσμο να διαδηλώσει κάτω από τα τείχη του Κρεμλίνου, το οποίο Κρεμλίνο, κατ' αυτόν, «δεν αξίζει να υπάρχει και πρέπει να καταστραφεί». Τον ακολούθησαν εκατοντάδες διαδηλωτές ενώ ο ίδιος ο Ναβάλνι συνελήφθη μπροστά στις κάμερες των δημοσιογράφων, όπως ακριβώς και χθες Κυριακή.
«Υπάρχουν πράγματα στη ζωή για τα οποία αξίζει να συλληφθείς», δήλωσε στο Twitter μετά τη σύλληψή του καλώντας τους υποστηρικτές του να συνεχίσουν τον αγώνα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr