Παγκόσμια οργή για τα χημικά στη Συρία και τη στάση της Ρωσίας
06.04.2017
06:26
Η άποψη της Μόσχας ότι η επίθεση που κόστισε τη ζωή σε 86 ανθρώπους, ανάμεσα στους οποίους 30 παιδιά, έγινε σε αποθήκη ανταρτών με χημικά έχει προκαλέσει την αντίδραση ΗΠΑ, Γερμανίας, Τουρκίας
Παγκόσμια κατακραυγή έχει προκαλέσει η αεροπορική επιδρομή με χημικά στη συριακή επαρχία Ιντλίμπ, που προκάλεσε τον θάνατο τουλάχιστον 86 αμάχων, μεταξύ των οποίων 30 παιδιών και 20 γυναικών.
Σύμφωνα με τα διεθνή ΜΜΕ, το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων αναφέρει ότι τουλάχιστον 170 άνθρωποι τραυματίστηκαν, ενώ η Ένωση Οργανώσεων Ιατρικής Περίθαλψης (ΕΟΙΠ), μια συμμαχία οργανισμών αρωγής που χρηματοδοτεί νοσοκομεία στη Συρία, κάνει λόγο για περισσότερους από 100 νεκρούς.
Τα πρώτα λεπτά μετά την επίθεση
Σύμφωνα με τα διεθνή ΜΜΕ, το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων αναφέρει ότι τουλάχιστον 170 άνθρωποι τραυματίστηκαν, ενώ η Ένωση Οργανώσεων Ιατρικής Περίθαλψης (ΕΟΙΠ), μια συμμαχία οργανισμών αρωγής που χρηματοδοτεί νοσοκομεία στη Συρία, κάνει λόγο για περισσότερους από 100 νεκρούς.
Τα πρώτα λεπτά μετά την επίθεση
Η επιδρομή με χημικά στη Συρία έχει προκαλέσει τεράστιες αντιδράσεις με την πλειοψηφία των πολιτικών προσώπων και αρχηγών να επιρρίπτουν ευθύνες στην κυβέρνηση Άσαντ.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας τόνισε με ανακοίνωση του πως τα θύματα της επίθεσης φαίνεται να εμφανίζουν συμπτώματα που συνάδουν με αντίδραση σε νευροτοξικό παράγοντα, ενώ και η οργάνωση Γιατροί Χωρίς Σύνορα τόνισε ότι οκτώ άνθρωποι στους οποίους προσέφερε φροντίδες, έπειτα από την επίθεση, εμφάνιζαν συμπτώματα που συνάδουν με αυτά τα οποία που προκαλούν νευροτοξικοί παράγοντες όπως το αέριο Σαρίν.
Τη ίδια ώρα, εμπειρογνώμονες αλλά και αντάρτες στη Συρία αντικρούουν τους ισχυρισμούς της Ρωσίας που υποστηρίζει ότι το χημικό αέριο που έσπειρε τον θάνατο διέρρευσε από αποθήκη χημικών όπλων των ανταρτών την οποία έπληξαν συριακά μαχητικά αεροσκάφη.
Ο Χάσαν Χατζ Άλι, διοικητής της οργάνωσης των ανταρτών Ελεύθερος Στρατός της Ιντλίμπ, δήλωσε πως καμία στρατιωτική θέση των ανταρτών στην περιοχή δεν τέθηκε στο στόχαστρο την Τρίτη.
«Όλοι είδαν το αεροσκάφος ενώ βομβάρδιζε με αέριο. Ομοίως, όλοι οι άμαχοι στην περιοχή ξέρουν πως δεν υπάρχουν στρατιωτικές θέσεις εδώ ή χώροι για την κατασκευή όπλων. Οι διάφορες ομάδες της αντιπολίτευσης δεν είναι σε θέση να παραγάγουν αυτές τις ουσίες» είπε.
Οι φωτογραφίες που δόθηκαν στη δημοσιότητα από Σύρους ακτιβιστές
Οι ισχυρισμοί της Μόσχας την έχουν φέρει σε τροχιά σύγκρουσης με αρκετές ευρωπαϊκές χώρες, καθώς και με τις ΗΠΑ. Η Ρωσία δέχθηκε, μάλιστα, τις επικρίσεις των μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που συνεδρίασε εκτάκτως την Τετάρτη.
Η καγκελάριος της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ χαρακτήρισε τη «χημική επίθεση» στη Συρία «έγκλημα πολέμου» που πρέπει να τιμωρηθεί και ζήτησε από τη Ρωσία και το Ιράν να ασκήσουν πιέσεις επί της Δαμασκού. «Η χρήση τοξικού αερίου αποτελεί έγκλημα πολέμου και τα εγκλήματα πολέμου πρέπει να αντιμετωπίζονται ως τέτοια», δήλωσε η αναπληρωτής εκπρόσωπος της Μέρκελ, Ουλρίκε Ντέμερ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Βερολίνο.
Αποφεύγοντας να επιρρίψει απευθείας την ευθύνη για την επίθεση επί του καθεστώτος του προέδρου Μπασάρ αλ Ασαντ, υπενθύμισε ότι «η ευθύνη του καθεστώτος Ασαντ στη χρήση χημικών όπλων έχει αποδειχθεί κατά το παρελθόν».
O πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επέκρινε με δριμύτητα τον Άσαντ, τον οποίο αποκάλεσε «δολοφόνο», επιρρίπτοντάς του την ευθύνη για την επίθεση με χημικά: «Περισσότεροι από 100 άνθρωποι σκοτώθηκαν, μεταξύ αυτών περίπου 50 παιδιά. Ο Άσαντ ο δολοφόνος! Πώς θα γλυτώσεις από τις κατάρες τους;» είπε ο Τούρκος ηγέτης.
Ανώτερος αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ απέρριψε με τη σειρά του την εκτίμηση της Ρωσίας ότι το πολύνεκρο συμβάν πιθανόν οφείλεται στο ότι επλήγη αποθήκη χημικών όπλων των ανταρτών.
«Η Ρωσία προβάλλει ψευδή γεγονότα τα οποία υποστηρίζουν μόνο η ίδια και το καθεστώς του Άσαντ», ανέφερε ο αξιωματούχος. «Η Ρωσία επιμένει σε αυτόν τον δρόμο, να προσπαθεί να προκαλέσει σύγχυση, σαν ο υπόλοιπος πολιτισμένος κόσμος να μην έχει μάτια, αυτιά ή τη δυνατότητα να καταλήγει σε συμπεράσματα μπροστά σε προφανή γεγονότα», πρόσθεσε ο ίδιος αξιωματούχος.
Η πρέσβης των ΗΠΑ στον ΟΗΕ κρατά φωτογραφίες των θυμάτων κατά την έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας την Τετάρτη
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, δήλωσε ότι η επίθεση «παραβίασε πολλές γραμμές για τον ίδιο», προσθέτοντας ότι «η συμπεριφορά έναντι του Άσαντ έχει αλλάξει» μετά την επίθεση στη Χαν Σεϊχούν, πολύ περισσότερο επειδή πολλά από τα θύματά της ήταν παιδιά, πράγμα που είχε «μεγάλη επίπτωση σε μένα». Ο Τραμπ δήλωσε ακόμη ότι οι «ειδεχθείς» ενέργειες του καθεστώτος του Άσαντ «δεν μπορεί να γίνουν ανεκτές».
Ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον είπε, απαντώντας στη Ρωσία: «Όλα τα στοιχεία που έχω δει αφήνουν να εννοηθεί ότι ήταν το καθεστώς του Άσαντ... που χρησιμοποίησε παράνομα όπλα κατά των ίδιων των πολιτών του».
Ο ειδικός σε θέματα χημικού οπλοστασίου, συνταγματάρχης Χάμις ντε Μπρετόν - Γκόρντον είπε στο BBC ότι η ρωσική εκδοχή είναι «ιδιαίτερα περίτεχνη».
Σημείωσε ότι η ιδέα πως ένα νευροτοξικό αέριο όπως το σαρίν θα μπορούσε να εξαπλωθεί αφότου ένα εργοστάσιο κατασκευής όπλων βομβαρδιστεί είναι «αβάσιμη».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr