Δεν είναι μόνο μία απλή, καθημερινή συνήθεια, αλλά μία πράξη με περιβαλλοντικά, ενεργειακά, οικονομικά και κοινωνικά οφέλη
Στο Ίντερνετ επίσημα έγγραφα από τη σφαγή στο Κατύν
Τα αρχεία του ρωσικού κράτους έδωσαν στη δημοσιότητα μέσω Ίντερνετ, με εντολή του προέδρου της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ, σειρά εγγράφων σχετικών με τη σφαγή των Πολωνών αξιωματικών στο Κατύν το 1940 από την μυστική αστυνομία του Στάλιν, το NKVD....
Τα αρχεία του ρωσικού κράτους έδωσαν στη δημοσιότητα μέσω Ίντερνετ, με εντολή του προέδρου της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ, σειρά εγγράφων σχετικών με τη σφαγή των Πολωνών αξιωματικών στο Κατύν το 1940 από την μυστική αστυνομία του Στάλιν, το NKVD.
"Με απόφαση του προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας, του Ντ. Α. Μεντβέντεφ, τα ηλεκτρονικά αντίγραφα των πρωτότυπων εγγράφων σχετικά με το 'πρόβλημα του Κατύν' του 'φακέλου νο 1' δόθηκαν στη δημοσιότητα", αναφέρεται στο σημείωμα της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Αρχείων, rusarchives.tu.
Σημείωμα του αρχηγού του NKVD του Λαυρέντι Μπέρια, που φέρει την υπογραφή του Στάλιν, όπου προτείνεται η εκτέλεση των αιχμαλώτων Πολωνών αξιωματικών, περιλαμβάνεται μεταξύ των επτά εγγράφων που δόθηκαν στη δημοσιότητα.Η δημοσίευση των κειμένων αυτών έχουν συμβολική αξία, αφού η άρση του απορρήτου έγινε το 1992. Πολλά έγγραφα παραμένουν απόρρητα, παρά τις επανειλημμένες αιτήσεις της Πολωνίας για τον αποχαρακτηρισμό και την επίδοσή τους.
"Αυτά τα έγγραφα αποχαρακτηρίσθηκαν τον Σεπτέμβριο 1992 και με εντολή του ρώσου προέδρου Μπορίς Γέλτσιν, τα αντίγραφα παραδόθηκαν στην πολωνική πλευρά", αναφέρεται σε ανακοίνωση της υπηρεσία των ρωσικών αρχείων.
Ο διευθυντής των Ομοσπονδιακών Ρωσικών Αρχείων Αντρέι Αρτίζοφ δήλωσε ότι τα έγγραφα αυτά δόθηκαν στη δημοσιότητα για να σιωπήσουν εκείνοι που αρνούνται ότι η Σοβιετική Ένωση ήταν ένοχη για τη σφαγή αυτή.
"Ορισμένοι λένε ότι το έγκλημα του Κατύν είναι μύθος, ότι τα έγγραφα (που το αποδεικνύουν) είναι πλαστά ...για τον λόγο αυτόν η απόφαση ελήφθη να αναρτηθούν με ηλεκτρονική μορφή τα πρωτότυπα", δήλωσε, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti.
Το θέμα της σφαγής του Κατύν δηλητηριάζει εδώ και δεκαετίες τις σχέσεις της Ρωσίας με την Πολωνία.Είκοσι δύο χιλιάδες πολωνοί αξιωματικοί εκτελέσθηκαν τότε στο δάσος του Κατύν (Ρωσία) , του Χάρκιβ (Ουκρανία) και του Μεντνόιε (Ρωσία).
Οι πολωνοί αξιωματικοί είχαν συλληφθεί αιχμάλωτοι από τον σοβιετικό στρατό , ο οποίος εισέβαλε στην Πολωνία στις 17 Σεπτεμβρίου 1939 βάσει του γερμανο-σοβιετικού συμφώνου Μολότοφ-Ρίμπεντροπ.
Επί δεκαετίες, η ΕΣΣΔ κατηγορούσε τον γερμανικό στρατό για τη σφαγή. Μόλις τον Απρίλιο 1990 ο τελευταίος ηγέτης της Σοβιετικής Ένωσης Μιχαήλ Γκορμπατσόφ είχε αναγνωρίσει την ευθύνη της χώρας του.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr