Τουρκία: Δημοψήφισμα σε μία οικονομία που καταρρέει

Ο τουρισμός βουλιάζει, οι ξένοι επενδυτές είναι διστακτικοί, οι Τούρκοι επιχειρηματίες «φοβούνται» το καθεστώς

Εκατομμύρια Τούρκοι πολίτες καλούνται σήμερα να αποφασίσουν εάν ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα μετατραπεί και τυπικά σε σουλτάνο της νέας αυτοκρατορίας που ονειρεύεται να κτίσει ή εάν θα μείνει ένας «απλός» πρόεδρος της χώρας του.

Κατά τη διάρκεια των τελευταίων δεκαετιών η έννοια δημοκρατία και τουρκική πολιτική ακολουθούν εκ διαμέτρου αντίθετους δρόμους, ενώ μετά το πραξικόπημα του περασμένου Ιουλίου ο Ερντογάν φρόντισε να πράξει ό,τι ήταν δυνατόν για να πατάξει πραγματικούς ή φανταστικούς εχθρούς, οδηγώντας, όμως, ταυτόχρονα την οικονομία της χώρας από την περίοδο του «αναπτυξιακού θαύματος» σχεδόν στην ανυπαρξία.

Τα έσοδα από τον τουρισμό έχουν βουλιάξει και λόγω της σωρίας των τρομοκρατικών επιθέσεων στη χώρα, οι ξένοι επενδυτές φοβούνται ότι οι συνθήκες δεν είναι πλέον οι κατάλληλες και ότι πιθανώς δεν θα είναι καλοδεχούμενοι σε ένα ισλαμικό κράτος, ενώ οι μεγαλύτεροι Τούρκοι επιχειρηματίες βρίσκονται είτε εντός φυλακής, είτε ύπο τον φόβο ότι κάποια στιγμή θα πάψουν να είναι αρεστοί στο καθεστώς και η τύχη τους θα αρχίσει να... αγνοείται.

Διαβάστε περισσότερα στο newmoney.gr

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr