Τουρκία: Νοθεία στο δημοψήφισμα καταγγέλλει η αντιπολίτευση

To CHP και το HDP θα ζητήσουν επανακαταμέτρηση του 60% των ψήφων- Η εφορευτική επιτροπή αποδέχθηκε ως έγκυρα ασφράγιστα ψηφοδέλτια-   Έκλεισε για λόγους ασφαλείας η πλατεία Ταξίμ στην Κωνσταντινούπολη

Τα δύο μεγαλύτερα κόμματα της αντιπολίτευσης στην Τουρκία κατήγγειλαν σήμερα ότι διαπράχθηκε «νοθεία» στο κρίσιμο δημοψήφισμα για τη συνταγματική αναθεώρηση και την ενίσχυση των εξουσιών του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, την ώρα που τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα δίνουν μικρό προβάδισμα στο «ναι».
Ο Μπουλέντ Τεζτζάν, αναπληρωτής γενικός γραμματέας του Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος CHP, που είναι το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης, κατήγγειλε στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN-Türk μια «παράβαση» μετά την απόφαση της Ανώτατης Εκλογικής Επιτροπής (YSK) να θεωρήσει έγκυρα τα ψηφοδέλτια που δεν έφεραν την επίσημη σφραγίδα.
Το CHP, θα ζητήσει την επανακαταμέτρηση του 60% των ψήφων του δημοψηφίσματος για τη συνταγματική αναθεώρηση, έγινε γνωστό από την ηγεσία του.

Την ίδια ώρα το φιλοκουρδικό Κόμμα της Δημοκρατίας των Λαών HDP γνωστοποίησε στο Twitter ότι θα ζητήσει την επανακαμέτρηση των ψήφων που προήλθαν από τα «δύο τρίτα» των καλπών.


Νωρίτερα, ο αναπληρωτής πρόεδρος του CHP, είχε καταγγείλει ότι παράνομες ενέργειες διαπράχθηκαν υπέρ της κυβέρνησης στο δημοψήφισμα που διεξήχθη σήμερα για τη συνταγματική αναθεώρηση και την ενίσχυση των εξουσιών του προέδρου Ερντογάν.
"Πολλές παράνομες ενέργειες διαπράττονται υπέρ της κυβέρνησης σήμερα, αλλά το "όχι" θα νικήσει στο τέλος" δήλωσε ο Ερντάλ Ακσουνγκέρ σε δημοσιογράφους στα κεντρικά γραφεία του κόμματός του, αναφερόμενος στην απόφαση της εφορευτικής επιτροπής να αποδεχθεί ως έγκυρα ασφράγιστα ψηφοδέλτια.
Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες που μεταδίδουν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης ο πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ θα κάνει διάγγελμα στις 9 το βράδυ, ενώ πριν από λίγο «για λόγους ασφαλείας» έκλεισε για τα οχήματα η πλατεία Ταξίμ, στην Κωνσταντινούπολη, ενώ έχουν ληφθεί πολύ αυστηρά μέτρα.
Οι κάλπες έκλεισαν στις πέντε το απόγευμα . Τα 55 εκατομμύρια των ψηφοφόρων κλήθηκαν να απαντήσουν με «ναι» ή «όχι» στη συνταγματική αναθεώρηση που προτείνει ο Ερντογάν και που εφόσον επικρατήσει τελικά το «ναι» θα του δώσει υπερεξουσίες. 



Επίσημα exit polls δεν υπάρχουν. Οι δημοσκοπήσεις δεν έδιναν μέχρι την τελευταία στιγμή σαφή εικόνα για τη διάθεση των Τούρκων ψηφοφόρων, ενώ η εκλογική διαδικασία του δημοψηφίσματος σκιάστηκε από το αιματηρό επεισόδιο στο Ντιγιάρμπακιρ, όπου τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν σε ανταλλαγή πυροβολισμών, έξω από εκλογικό τμήμα. 

Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει η Hurriyet στο 32% των εκλογικών τμημάτων, το «ναι» λαμβάνει ποσοστό 61,3% , έναντι 38,7% του «όχι». Η συμμετοχή ανέρχεται στο 84%.
Το ποσοστό του «ναι» βαίνει μειούμενο καθώς συνεχίζεται η καταμέτρηση: Λίγα λεπτά μετά τις 6 το απόγευμα, με καταμετρημένες τις ψήφους στο 40,2% των εκλογικών τμημάτων το «ναι» (evet) ελάμβανε 59,4%, έναντι 40,6% του «όχι» (hayir). Στο 70,9%  των ψήφων η ψαλίδα είχε κλείσει κι άλλο: Το «ναι» ελάμβανε 54,8%, έναντι 45,2% του «όχι».  Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις το «ναι» θα επικρατήσει, ωστόσο το «στοίχημα» για τον Ερντογάν είναι το ποσοστό που θα λάβει τελικά και πόσο πάνω θα είναι αυτό από το 50%.
-Στο 80,9% των ψήφων το «ναι» ελάμβανε 53,6%, έναντι 46,4% του «όχι».
-Στο 95% των ψήφων το «ναι» ελάμβανε 51,7%, έναντι 48,63% του «όχι».

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν παραμένει έως αυτή την ώρα στην Κωνσταντινούπολη, όπου λίγο πριν τις 12 το μεσημέρι (ώρα Ελλάδας) ο Τούρκος πρόεδρος ψήφισε. Το μήνυμα που έστειλε ήταν ότι η διαδικασία αυτή «δεν είναι συνηθισμένη».

Έχοντας στο πλευρό του τη σύζυγό του Εμινέ αλλά και δύο από τα εγγόνια του ο Ερντογάν τόνισε ότι «Θεού θέλοντος, το έθνος μας, εδώ και στο εξωτερικό, θα προχωρήσει προς το μέλλον απόψε, κάνοντας την προσδοκόμενη επιλογή». 

«Πιστεύω ότι ο λαός μας θα αποφασίσει για μια ταχύτερη ανάπτυξη και για ένα άλμα προς τα εμπρός. Πιστεύω ότι ο λαός θα κάνει ένα βήμα προς το μέλλον κάνοντας τη σωστή απόφαση» πρόσθεσε ο Τούρκος πρόεδρος. Τον Ερντογάν υποδέχθηκαν με χειροκροτήματα οπαδοί του με τους οποίους συνομίλησε υπό το αυστηρό βλέμμα των ανδρών της προσωπικής του ασφάλειας.


Ο Γιλντιρίμ
Όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα στο δημοψήφισμα θα το δεχθούμε είχε δηλώσει το πρωί της Κυριακής ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ αφού άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα.

«Τα αποτελέσματα θα βγουν μόλις κλείσουν οι κάλπες. Ανεξάρτητα από ποιο θα είναι το αποτέλεσμα, εμείς θα το αποδεχθούμε. Η απόφαση που θα δώσει ο λαός θα είναι η καλύτερη» δήλωσε ο Τούρκος πρωθυπουργός.

Ο Γιλντιρίμ ψήφισε στην Σμύρνη στην επαρχία Μεντερές προσθέτοντας ότι «άσκησα το καθήκον μου ως πολίτης».

«Σε κάθε γωνιά της Τουρκίας, σε 81 επαρχίες, οι πολίτες ψηφίζουν και αποφασίζουν με ειρήνη και αδελφοσύνη» κατέληξε ο Τούρκος πρωθυπουργός.
Τι προσδοκά ο Ερντογάν

Ο Ερντογάν εμμένοντας στην εγκαθίδρυση προεδρικού συστήματος έχει στο πίσω μέρος του μυαλού του τον Ατατούρκ, εκτιμά ο Κανέρ Αβέρ από το Κέντρο Τουρκικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Ντούισμπουργκ-Έσσεν. Όπως μεταδίδει η Deutsche Welle, σύμφωνα με τον Αβέρ ο Ερντογάν θέλει να μείνει στην τουρκική ιστορία ως ο πιο σημαντικός πολιτικός άνδρας μετά τον Ατατούρκ.«Θέλει την απόλυτη εξουσία και για το λόγο αυτό χρειάζεται μια συνταγματική αλλαγή», λέει ο ειδικός σε θέματα Τουρκίας. Μια τέτοια σημαντική αλλαγή ενδέχεται να συμπέσει και με τον εορτασμό των 100 χρόνων Τουρκικής Δημοκρατίας το 1923. Μια μοναδική συγκυρία για τον Ερντογάν, ο οποίος θα θελήσει να φανεί ως ο ισχυρός άνδρας που οδήγησε τη χώρα έξω από τη δίνη της εσωτερικής κρίσης. Προκειμένου να πετύχει όσο μεγαλύτερη υποστήριξη μπορεί, ο Ταγίπ Ερντογάν απευθύνεται εν έτει 2017 σε εκείνο το κομμάτι του πληθυσμού που υποτίμησε κάποτε ο Ατατούρκ. Για τον νυν τούρκο πρόεδρο, όπως άλλωστε και για τον προκάτοχό του, οι συμβολισμοί έχουν σημασία.

Τέλος, από ιδεολογική σκοπιά, ο Ερντογάν εκπροσωπεί το εθνικιστικό, συντηρητικό και θρησκευτικό κατεστημένο. Εάν πετύχει τους σκοπούς του θα επαναφέρει αυτά τα στοιχεία στους κρατικούς θεσμούς, εκτιμά ο Αβέρ. Αν και ο ίδιος πιστεύει ότι η Τουρκία σήμερα δεν μπορεί να μετατραπεί σε ένα ισλαμικό κράτος, εντούτοις είναι πιθανό αυτά τα τρία στοιχεία να γίνουν πιο έντονα στη νομοθεσία, στο δημόσιο βίο, στα σχολεία, στα πανεπιστήμια. Εν ολίγοις, το όραμα του Ερντογάν είναι μια νέα Τουρκία. Για το λόγο αυτό χρησιμοποιεί ιδεολογικούς μηχανισμούς προκειμένου να πετύχει την συντηρητική αναμόρφωση της χώρας. Και για αυτόν ακριβώς το λόγο, υποστηρίζει ο Τούρκος ιστορικός, παρουσιάζει τον εαυτό του ως το αντίπαλο δέος στον Ατατούρκ.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr