Ορκίστηκε νέος πρόεδρος της Νιγηρίας ο Γκούντλακ Τζόναθαν

Η εκλογική μεταρρύθμιση, η πάταξη της διαφθοράς και η διατήρηση της ειρήνης στο πετρελαιοπαραγωγό Δέλτα του Νίγηρα...

Η εκλογική μεταρρύθμιση, η πάταξη της διαφθοράς και η διατήρηση της ειρήνης στο πετρελαιοπαραγωγό Δέλτα του Νίγηρα παραμένουν οι βασικές προτεραιότητες του νέου προέδρου της Νιγηρίας Γκούντλακ Τζόναθαν.

«Η πλήρης δέσμευσή μας για την ορθή διακυβέρνηση, την εκλογική μεταρρύθμιση και την καταπολέμηση της διαφθοράς θα συνεχιστεί με μεγαλύτερο σθένος», είπε ο Τζόναθαν μετά την τελετή ορκωμοσίας του.

«Το ίδιο ισχύει για την προσπάθεια για τη διασφάλιση της διατήρησης της ειρήνης και την ανάπτυξη στο Δέλτα του Νίγηρα, την ασφάλεια της ζωής και της περιουσίας σε όλη τη χώρα, που θα είναι από πρώτες προτεραιότητές μας στην εναπομείνασα περίοδο διακυβέρνησης», επισήμανε.

Ο εκτελών χρέη προέδρου έως χθες το βράδυ που απεβίωσε ο πρόεδρος της Νιγηρίας Ουμάρου Γιαρ' Αντούα, ο Γκούντλακ Τζόναθαν ορκίστηκε σήμερα νέος πρόεδρος στην Αμπούζα.

Ο Τζόναθαν, 52 ετών, ορκίστηκε να υπηρετεί την πατρίδα ενώπιον του προέδρου του Ανώτατου Δικαστηρίου Αλόισιους Κατσίνα-Αλου σε τελετή στο προεδρικό μέγαρο.

Επιστήμονας, με διδακτορικό στη Ζωολογία, εισήλθε στο χώρο της πολιτικής πριν από δέκα χρόνια.

Εκτός από το χρονοδιάγραμμα των μεταρρυθμίσεων που παρέλαβε από τον προκάτοχό του και δεσμεύτηκε να προωθήσει, θα οδηγήσει τη χώρα στις βουλευτικές εκλογές που είναι προγραμματισμένες για τον Απρίλιο του 2011.

Ο Τζόναθαν τέθηκε επικεφαλής του πλέον πολυπληθούς κράτους της Αφρικής μετά την ασθένεια και τη νοσηλεία του προκατόχου του, το Νοέμβριο για καρδιολογικά προβλήματα που οδήγησαν στο θάνατό του.

Με καταγωγή από το Δέλτα του Νίγηρα, στο νότο, μια ταραγμένη περιοχή με φτωχές πληθυσμιακές ομάδες, ο Τζόναθαν προέρχεται από φτωχή οικογένεια η οποία κατασκεύαζε πιρόγες στην πολιτεία Μπαγιέλσα.

Αφού πρώτα εργάστηκε ως εκπαιδευτικός και αργότερα υπέρ της προστασίας του περιβάλλοντος σε κυβερνητική υπηρεσία, εισήλθε στην πολιτική το 1998.

Ωστόσο η πολιτική του διαδρομή δείχνει να διαμορφώθηκε από γεγονότα τα οποία δεν μπορούσε να ελέγξει και από τις περιφερειακές και θρησκευτικές ισορροπίες της νιγηριανής πολιτικής.

«Προωθήθηκε, δεν ξέρουμε αν έχει πολιτικές φιλοδοξίες», σημείωνε πρόσφατα ο Μαρκ Αντουάν Περούς ντε Μοντικλός, επιστήμονας στο Ινστιτούτο Έρευνας για την Ανάπτυξη (IRD)και με ειδικότητα στη Νιγηρία.

Το 1999, έτος αποκατάστασης της δημοκρατίας, είχε εκλεγεί ως υποψήφιος του Λαϊκού Δημοκρατικού Κόμματος (PDP) αναπληρωτής κυβερνήτης της Μπαγιέλσα, βασικής πολιτείας της ομοσπονδίας, καθώς είναι πετρελαιοπαραγωγός περιοχή.

Επανεξελέγη το 2004 με τον κυβερνήτη Νιεπρέγε Αλαμιεγεσέιγα αλλά το Δεκέμβριο του 2005, ο τελευταίος αποπέμφθηκε μετά τις σε βάρος του κατηγορίες για ξέπλυμα χρήματος.

Κατά συνέπεια, ο Γκούντλακ Τζόναθαν έγινε ουσιαστικά κυβερνήτης και προΐστατο των υποθέσεων της Μπαγιέλσα έως το 2007.

Το PDP, κυρίαρχο κόμμα στην πολιτική σκηνή, όρισε τον Ουμάρου Γιαρ' Αντούα, έναν κυβερνήτη που καταγόταν από το βορρά, υποψήφιο για τις προεδρικές εκλογές του Απριλίου.

Για να ανταποκριθεί στο αίτημα για ισομερή κατανομή της εξουσίας μεταξύ του μουσουλμανικού βορρά και του χριστιανικού νότου, το PDP επέλεξε τον Τζόναθαν για την αντιπροεδρία, κρίνοντας ότι είναι ο «πιο καθαρός» των κυβερνητών των πολιτειών του Δέλτα.

Ο αντιπρόεδρος Τζόναθαν εργάστηκε χωρίς να προκαλέσει έντονες αντιδράσεις, ούτε και να εντυπωσιάσει.

Ορισμένοι τον επικρίνουν για έλλειψη πυγμής και πολιτικού χαρίσματος, άλλοι υπογραμμίζουν ότι τουλάχιστον δεν έχει κατηγορηθεί δημόσια για εμπλοκή σε οικονομικά σκάνδαλα.

Την 1η Μαΐου είχε δηλώσει ότι προτεραιότητές του για το υπόλοιπο της θητείας του είναι η πλήρης ηλεκτροδότηση της χώρας, η ασφάλεια στο Δέλτα του Νίγηρα και η διεξαγωγή ελεύθερων και τίμιων εκλογών.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr