Σε κατάσταση αποκλεισμού η Βρετανία: Στρατιώτες στο Μπάκιγχαμ, κλειστό το κοινοβούλιο

Εκατοντάδες πάνοπλοι άνδρες των ειδικών δυνάμεων στα Ανάκτορα και στη Βουλή των Κοινοτήτων - Καμουφλαρισμένοι και οπλισμένοι με αυτόματα αστυνομικοί περιπολούν στους δρόμους του Λονδίνου και των μεγάλων πόλεων

Χώρα σε πολιορκία θυμίζει τα τελευταία 24ωρα η Βρετανία, με αφορμή το τρομοκρατικό χτύπημα στο Μάντσεστερ Αρίνα, κατά τη διάρκεια της συναυλίας που έδινε η Αριάνα Γκράντε. Ο στρατός έχει καταλάβει τα κεντρικά κτίρια και σημεία των μεγάλων πόλεων, ενώ, όπως έγινε γνωστό, το Κοινοβούλιο έκλεισε για το κοινό και δόθηκε εντολή σε χίλιους στρατιώτες των ειδικών δυνάμεων να μεταβούν στα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ και να εφαρμόσουν μέτρα ανωτάτου επιπέδου φύλαξης στα Ανάκτορα.

Η επίθεση του 22χρονου Σαλμάν Ραμαντάν Αμπέντι προκάλεσε την άμεση αντίδραση της κυβέρνησης, η οποία αποφάσισε να ενισχύσει τη φύλαξη των μεγάλων πόλεων βγάζοντας όλη την αστυνομική δύναμη στους δρόμους, αλλά και τις επίλεκτες δυνάμεις του στρατού, οι οποίες θα φρουρούν κεντρικά κτίρια και δρόμους και θα περιπολούν σε σημεία που θεωρούνται πιθανοί στόχοι των τρομοκρατών.

Όπως ενημέρωσε η Σκότλαντ Γιαρντ, οπλισμένοι φρουροί θα καλύπτουν σημεία-κλειδιά στο Λονδίνο και σε άλλες μεγάλες πόλεις της Βρετανίας, μεταξύ των οποίων και τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ. Παράλληλα, εκατοντάδες πάνοπλοι στρατιώτες θα περιπολούν στους δρόμους του Λονδίνου, καθώς οι μυστικές υπηρεσίες έχουν διαμορφώσει την άποψη ότι ο Σαλμάν Αμπέντι
δεν έδρασε μόνος του και ότι είναι πολύ πιθανό να υπάρξει ένα δεύτερο χτύπημα μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα. 

Η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι, έδωσε εντολή να ενεργοποιηθούν πάνω από 1.000 στρατιώτες για τη φύλαξη των Ανακτόρων, του Κοινοβουλίου και άλλων κεντρικών κτιρίων. Καμουφλαρισμένοι αστυνομικοί θα περιπολούν τους κεντρικούς δρόμους, οπλισμένοι με αυτόματα, κάτι που προβλέπεται μόνο σε καταστάσεις έκτακτων γεγονότων, όπως κρίνεται πως είναι η σημερινή που βιώνει η Βρετανία.

Από την επίθεση αυτοκτονίας του Σαλμάν Αμπέντι σκοτώθηκαν 22 άτομα, μεταξύ τους και παιδιά, ενώ άλλοι 119 τραυματίστηκαν, στη συντριπτική τους πλειοψηφία έφηβοι κάτω των 16 ετών και γονείς.

Η μητροπολιτική αστυνομία και η Σκότλαντ Γιαρντ έχει προχωρήσει στη σύλληψη τριών ατόμων, μεταξύ των οποίων βρίσκεται και ο μεγαλύτερος αδελφός του Σαλμάν, Ισμαΐλ. Παράλληλα, υπάρχουν αναφορές για μία γυναίκα που φάνηκε ύποπτη και εξαφανίστηκε λίγη ώρα πριν εκδηλωθεί η επίθεση στο Μάντσεστερ Αρίνα.

Σύμφωνα με την τελευταία πληροφόρηση από το υπουργείο Υγείας, από τους 119 τραυματίες, τουλάχιστον 20 άτομα παραμένουν σε κρίσιμη κατάσταση και οι γιατροί δίνουν μάχη να τα κρατήσουν στη ζωή.

Ως επιπρόσθετο μέτρο, η αστυνομίοα ακύρωσε την «αλλαγή φρουράς», που είθισται να γίνεται στο Κοινοβούλιο, καθώς το σύνολο των φρουρών έχουν λάβει εντολές να φρουρούν σε σημεία-κλειδιά της πόλης του Λονδίνου.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr