Ολλανδία, Γερμανία, Γαλλία και Δανία λένε «όχι» στην Κωνσταντινούπολη για τη σύνοδο του ΝΑΤΟ

Ολλανδία, Γερμανία, Γαλλία και Δανία λένε «όχι» στην Κωνσταντινούπολη για τη σύνοδο του ΝΑΤΟ

Δεν επιθυμούν τη διοργάνωση συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ στην Τουρκία το 2018 - Θα έδινε ένα λάθος μήνυμα δεδομένου του απολυταρχικού τρόπου διακυβέρνησης της χώρας από τον πρόεδρο Ερντογάν υποστηρίζουν σύμφωνα με δημοσίευμα Ολλανδικής εφημερίδας

Ολλανδία, Γερμανία, Γαλλία και Δανία λένε «όχι» στην Κωνσταντινούπολη για τη σύνοδο του ΝΑΤΟ
Η ολλανδική εφημερίδα Trouw σε δημοσίευμα υπό τον τίτλο «ΝΑΤΟϊκοί Σύμμαχοι δεν δέχονται η επόμενη σύνοδος κορυφής να οργανωθεί στην Τουρκία» κάνει λόγο για ένα νέο πεδίο αντιπαράθεσης μεταξύ Τουρκίας-Ευρώπης λόγω της άρνησης της Ολλανδίας, της Γερμανίας, της Δανίας και της Γαλλίας να δώσουν το πράσινο φως για την οργάνωση της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ για το 2018 στην Κωνσταντινούπολη. 
 
Σημειώνεται ειδικότερα ότι το σκεπτικό των εν λόγω χωρών είναι ότι τυχόν οργάνωση μιας τόσο βαρυσήμαντης συνάντησης σε τουρκικό έδαφος θα έδινε ένα λάθος μήνυμα δεδομένου του απολυταρχικού τρόπου διακυβέρνησης της χώρας από τον πρόεδρο Ερντογάν. Αναφέρεται ακομη ότι ενώ η Τουρκία προσφέρθηκε κατά την διάσκεψη της Βαρσοβίας το 2016 να οργανώσει στην Κωνσταντινούπολη την σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ το 2018, οι υπόλοιπες χώρες απέφυγαν να δώσουν μια επίσημη απάντηση και ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ φρόντισε να κρατήσει όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά. 
 
Στο παρασκήνιο όμως το Βέλγιο προσφέρθηκε, σύμφωνα με το δημοσίευμα, να οργανώσει την προσεχή σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες οι οποίες θεωρούνται ουδέτερο έδαφος από την στιτγμή που φιλοξενούν τα κεντρικά γραφεία του ΝΑΤΟ. Η σχετική απόφαση θα ληφθεί στα τέλη Ιουνίου, υπογραμμίζει η εφημερίδα. 
 
Επισημαίνεται πάντως ότι υπάρχουν κι άλλα σημεία τριβής που θέτουν σε δοκιμασία τις σχέσεις της Τουρκίας με τους ΝΑΤΟϊκούς συμμάχους της. 
 
Συγκεκριμένα πριν από λίγες εβδομάδες η τουρκική κυβέρνηση δεν επέτρεψε σε γερμανούς βουλευτές να επισκεφθούν την αεροπορική βάση του Iντσιρλικ - όπου ανεφοδιάζονται γερμανικά καταδιωκτικά που συμμετέχουν στις επιχειρήσεις εναντίον του Ισλαμικού Κράτους -, ως αντίποινα για την άρνηση της Γερμανίας να εκδώσει τούρκους στρατιωτικούς που κατηγορούνται ως γκιουλενιστές. Ένα ακόμα θέμα που προκαλεί εντάσεις έχει να κάνει με την πρόθεση της Τουρκίας να προμηθευτεί στρατιωτικό υλικό από την Ρωσία και όχι από αμερικανικές ή ευρωπαϊκές εταιρείες, καταλήγει η εφημερίδα. 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Best of Network

Δείτε Επίσης