Βρετανία: Το τρομοκρατικό χτύπημα στο Λονδίνο έκανε «θρίλερ» τις εκλογές της Πέμπτης

Βρετανία: Το τρομοκρατικό χτύπημα στο Λονδίνο έκανε «θρίλερ» τις εκλογές της Πέμπτης

Η δυναμική της Τερέζα Μέι εξανεμίστηκε: «too little, too late», λένε οι πολίτες - Ούτε ο Κόρμπιν εμπνέει εμπιστοσύνη για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας - Άγνωστο αν θα ενισχυθεί το «τελειωμένο» ευρωσκεπτικιστικό UKIP

Βρετανία: Το τρομοκρατικό χτύπημα στο Λονδίνο έκανε «θρίλερ» τις εκλογές της Πέμπτης
Αν και μεγάλη μερίδα της βρετανικής κοινωνίας εξέφρασε την επιθυμία να αναβληθούν οι εκλογές της ερχόμενης Πέμπτης, τελικά αυτές θα διεξαχθούν κανονικά. Το μόνο σίγουρο, όμως, είναι ότι πλέον έχουν διαφορετική ατζέντα και σημειολογία. 

Ο φόβος που ενστάλαξαν στους πολίτες τα δύο απανωτά τρομοκρατικά χτυπήματα, τα οποία άφησαν πίσω τους δεκάδες νεκρούς και ακόμα περισσότερους τραυματίες, αλλάζει άρδην το πολιτικό τοπίο, αλλά και το διακύβευμα της κάλπης. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που σχολιάζουν ότι η Βρετανή πρωθυπουργός «πήγε για μαλλί και βγήκε κουρεμένη», αλλά και ότι στη σκιά της τρομοκρατίας και οι δύο υποψήφιοι μοιάζουν λίγο πολύ ηττημένοι.

Και μπορεί η Τερέζα Μέι «να είχε τα κότσια να προκηρύξει πρόωρες εκλογές», όπως δήλωσε η ίδια, αλλά μέχρι τώρα δεν φαίνεται να επιβεβαιώνεται το αρχαίο ελληνικό ρητό «ο τολμών νικά». Παρά τις αρχικές προσδοκίες, η όλη δοκιμασία δεν είναι «a walk in the park» (βόλτα στο πάρκο) για αυτήν. Εξάλλου, ακόμα και μετά τις θερμές εξαγγελίες της περί κηρύξεως πολέμου ενάντια στην τρομοκρατία οι πολίτες διαμηνύουν «too little, too late» (πολύ λίγα, πολύ αργά). 

Πράγματι, η Βρετανή πρωθυπουργός αποκάλυψε την πρόθεσή της να ανασχεδιάσει την πολιτική της Βρετανίας μετά τις δολοφονικές επιθέσεις, αλλά δεν είναι λίγοι εκείνοι που αναρωτιούνται γιατί δεν το είχε εφαρμόσει νωρίτερα. Η αποκάλυψη ότι ως υπουργός Εσωτερικών είχε προβεί σε περικοπές στα σώματα ασφαλείας επίσης δεν βοήθησε ιδιαίτερα το ήδη λαβωμένο προφίλ της. Το σημαντικότερο, όμως, είναι ότι ενώ σε περιόδους κρίσης οι πολίτες επιζητούν έναν ισχυρό ηγέτη, γεγονός παραμένει ότι υπό τη δική της πρωθυπουργία διαπράχθησαν τρία αιματηρά χτυπήματα, τα οποία δεν μπόρεσε να αποτρέψει. H ύπαρξη καταγγελιών και προειδοποιήσεων απλών πολιτών για την πρότερη συμπεριφορά των δραστών που έπεσαν στο κενό οξύνει ακόμα περισσότερο την κριτική και τον θυμό μεγάλης μερίδας της κοινωνίας προς το πρόσωπο της Μέι. 

Τέλος, πολλά πρωτοκλασάτα Μέσα έχουν ασκήσει τα τελευταία εικοσιτατράωρα δριμεία κριτική σε αυτήν, με πρώτη και καλύτερη την Guardian που ισχυρίζεται ότι εκτός από τις αδυναμίες πρόληψης «είναι λάθος και τα μελλοντικά σχέδια της Μέι εναντίον της τρομοκρατίας», καθώς θα επιχειρήσει να «αστυνομεύσει τις ιδέες παρά τις πράξεις». 
Κλείσιμο

Από την άλλη, παρ’ ότι ο Εργατικός Τζέρεμι Κόρμπιν αποδείχθηκε επίμονος και αποτελεσματικός αντίπαλος, διεξάγοντας μια καλύτερη από το αναμενόμενο προεκλογική εκστρατεία, φαίνεται επίσης να υστερεί στα θέματα ασφάλειας που προκύπτουν. Ενώ είχε στριμώξει τις τελευταίες εβδομάδες την αντίπαλό του σε ζητήματα όπως η υγεία, η κοινωνική πρόνοια και οι ανισότητες, μειώνοντας δραστικά την ψαλίδα, δεν φαίνεται να εμπνέει εμπιστοσύνη σε «καιρό πολέμου». 

Τη στιγμή που οι περισσότεροι συμφωνούν πως η τρομοκρατία πρέπει να χτυπηθεί σε όλα τα μέτωπα, με κάτι τέτοιο να συνεπάγεται ακόμα και τη λήψη αυστηρών μέτρων καταστολής, ενίσχυσης της αστυνόμευσης και των μυστικών υπηρεσιών, ο Κόρμπιν μοιάζει σε μεγάλο ποσοστό των ψηφοφόρων ανεπαρκής και μαλθακός.

Όπως και να έχει, είναι η πρώτη φορά που οι κάλπες συμπίπτουν χρονικά με κάτι τόσο ισχυρό και δραματικό που εν δυνάμει μπορεί ακόμα και να διαφοροποιήσει το εκλογικό αποτέλεσμα. Για του λόγου το αληθές, το εξώφυλλο μίας δημοφιλούς ταμπλόιντ μοιάζει ιδιαίτερα αληθινό: «Ανοίγουν οι κάλπες, με ανοιχτές ακόμα τις πληγές μας». Ως συνέπεια, ακόμα και οι πιο έμπειροι πολιτικοί αναλυτές έχουν σηκώσει τα χέρια ψηλά, κάνοντας λόγο για απρόβλεπτα αποτελέσματα. Θα ενισχυθεί η συντηρητική Μέι, όπως συνηθίζεται σε τέτοιες περιπτώσεις παρά τα λάθη και αστοχίες που διέπραξε κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας; Υπάρχει περίπτωση ο μεγάλος κερδισμένος να είναι το ευρωσκεπτικιστικό και αντιμεταναστευτικό Κόμμα Ανεξαρτησίας UKIP που έμοιαζε λίγο πολύ τελειωμένο;

Το μόνο σίγουρο είναι ότι οι πολίτες δηλώνουν ενοχλημένοι από το γεγονός ότι και οι δύο υποψήφιοι επιχείρησαν να κεφαλαιοποιήσουν τα τρομοκρατικά χτυπήματα. Είναι, όμως, αυτό αρκετό ώστε να ανατρέψει τα προγνωστικά; Ακόμα κι αν η Μέι εξασφαλίσει την ίδια πλειοψηφία με αυτή που είχε ως τώρα, όπως δείχνουν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις, θα κληθεί να παραιτηθεί από την ηγεσία αλλά και πρωθυπουργία, σύμφωνα με τα πολιτικά ήθη στο Ηνωμένο Βασίλειο; Το αν όντως επαληθευτούν οι δημοσκοπήσεις, όμως, και τι θα πράξει εντέλει η ίδια, είναι ερωτήματα που δεν μπορούν να απαντηθούν με βεβαιότητα στην παρούσα φάση. Απαιτείται υπομονή λίγων ημερών…
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Δείτε Επίσης