Οι Βρετανοί αυτομαστιγώνονται: Ακόμη και η Ελλάδα μας ξεπέρασε σε ρυθμούς ανάπτυξης

Λόγω των συνεπειών του Brexit, στο πρώτο τρίμηνο του 2017 η Βρετανία παρουσίασε χαμηλότερη ανάπτυξη κι από τη χώρα μας

Ανήμερα των βρετανικών εκλογών ο βρετανικός Independent παρουσιάζει σε γράφημα τις οικονομικές επιδόσεις των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και διαπιστώνει ότι η Βρετανία βρέθηκε στον πάτο, πιο χαμηλά κι από την Ελλάδα, κατά το πρώτο τρίμηνο του 2017.

Με φλεγματικό χιούμορ διαπιστώνουν ότι «ακόμη και η Ελλάδα, η οποία πέρασε χρόνια ύφεσης, κατάγραψε υψηλότερη ανάπτυξη από τη Βρετανία, 0,4% του ΑΕΠ», καθώς η χώρα μας βρίσκεται στην προτελευταία θέση του σχετικού πίνακα που περιλαμβάνει τις επιδόσεις των κρατών με βάση τα στοιχεία της Eurostat.



Στην τελευταία θέση βρίσκεται η Βρετανία με ανάπτυξη 0,2% του ΑΕΠ. Τα καλά νέα για τη χώρα μας είναι ότι χάρη στην τελευταία αναθεώρηση του ΑΕΠ από την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) απέφυγε στο παρά ένα την τελευταία θέση. 

Πιο συγκεκριμένα, την περασμένη Παρασκευή, 2 Ιουνίου, η ΕΛΣΤΑΤ μετέτρεψε με βάση τα νέα στοιχεία την ύφεση 0,5% του ΑΕΠ (που είχε ανακοινωθεί στην πρώτη εκτίμηση) σε ανάπτυξη 0,4% για το α’ τρίμηνο εφέτος. Η Eurostat υιοθέτησε βεβαίως αυτή την αλλαγή και έτσι η Ελλάδα απέφυγε την τελευταία θέση στην οποία κατέληξε η Βρετανία. 

Στις τρεις πρώτες θέσεις βρέθηκαν η Ρουμανία, η Λετονία και η Σλοβενία με τριμηνιαία ανάπτυξη από 1,5% του ΑΕΠ και πάνω, σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο. Η επιβράδυνση της ανάπτυξης στη Βρετανία στο 0,2% σε σύγκριση με το 0,7% του ΑΕΠ που καταγράφηκε στο δ’ τρίμηνο του 2016 αποδίδεται από τους οικονομολόγους στην κάθετη πτώση των καταναλωτικών δαπανών των Βρετανών εξαιτίας του πληθωριστικού κύματος που ακολούθησε την υποχώρηση της στερλίνας μετά την ψήφο του Brexit πέρυσι τον Ιούνιο. Ο μέσος όρος στην ΕΕ ήταν 0,6%. 

Έπεσαν και οι μισθοί 

Η Βρετανία βρίσκεται πάντως λίγο πάνω από την Ελλάδα σε πίνακα του ΟΟΣΑ που δείχνει την εξέλιξη του μέσου πραγματικού μισθού ανάμεσα στο 2007 και το 2015. Σε αυτό τον πίνακα η Ελλάδα, μετά τα μνημονιακά μέτρα, είναι η τελευταία στην κατάταξη μεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ με υποχώρηση στην περιοχή του 15% και ακολουθείται από τη Βρετανία με 8%. 

Στην κορυφή με αυξήσεις μέσου μισθού πάνω από 10% από το 2007 ως το 2015 βρίσκονται η Εσθονία, η Πολωνία και η Σλοβακία. 


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr