Βρετανικές εκλογές: Exit poll - 314 έδρες στη Μέι, 266 στους Εργατικούς

Πρόβλεψη «θρίλερ» αφού απαιτούνται 326 έδρες για την αυτοδυναμία - H επικεφαλής των Τόρις δεν φαίνεται να λαμβάνει τη λαϊκή εντολή που ήθελε για να μπει δυναμικά στη διαπραγμάτευση για το Brexit -«Αναθεώρηση» της πρόβλεψης για τους Τόρις στις 322 έδρες από τα βρετανικά ΜΜΕ

Δύσκολος διαφαίνεται ο σχηματισμός κυβέρνησης για την Τερέζα Μέι
εάν επιβεβαιωθούν τα αποτελέσματα του exit poll, που δίνει προβάδισμα 48 εδρών στους Τόρις, μια «αδύναμη» λαϊκή εντολή συγκριτικά με αυτή στην οποία στόχευαν οι Συντηρητικοί.

Ακριβώς τα μεσάνυχτα ώρα Ελλάδας (22:00 ώρα
Βρετανίας) έκλεισαν οι κάλπες και ανακοινώθηκε από BBC και Sky News το exit poll .

Το Συντηρητικό Κόμμα της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι εξασφαλίζει 314 έδρες στο 650-μελές κοινοβούλιο και κατά συνέπεια δεν κατακτά την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών, σύμφωνα με το αποτέλεσμα του exit poll που μεταδόθηκε από τα βρετανικά τηλεοπτικά δίκτυα αμέσως μετά την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας.

Λίγο μετά τις 4 τα ξημερώματα (ώρα Ελλάδος) τα βρετανικά μέσα αναθεωρούσαν την πρόβλεψη του τελικού αποτελέσματος και ανέβαζαν τον αριθμό των εδρών για τους Τόρις στις 322, που οριακά απέχει από την αυτοδυναμία.

Το Εθνικό Κόμμα της Σκωτίας (SNP) της Νίκολα Στέρτζον εξασφαλίζει 54 έδρες, σύμφωνα με τις προβλέψεις του exit poll.

Το Κόμμα των Φιλελεύθερων Δημοκρατών εξασφαλίζει 14 έδρες στην Βουλή των Κοινοτήτων.

Ο εκπρόσωπος του κόμματος Μένζις Κάμπελ δήλωσε ότι θεωρεί πολύ δύσκολη την συμμετοχή του κόμματος σε κυβερνητικό συνασπισμό.

Τα αναλυτικά αποτελέσματα σύμφωνα με το exit poll της Ιpsos Mori:


Συντηρητικοί: 314
Εργατικοί: 266
Εθνικό Κόμμα Σκωτίας: 34
Φιλελεύθεροι Δημοκρατικοί: 14
Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα της Βόρειας Ιρλανδίας: 6
Oι Ουαλοί του Plaid Cymru: 3
Κόμμα Ανεξαρτησίας Ηνωμένου Βασιλείου (UKIP): 0
Πράσινοι: 1



Εάν επιβεβαιωθούν τα exit polls, αυτό θα είναι ένα άκρως απογοητευτικό αποτέλεσμα για την «Ομάδα της Τερέζα Μέι» που θα την καταστήσει ευάλωτη απέναντί σε μία αμφισβήτηση της ηγεσίας της κατά τη διάρκεια των δύο ευαίσθητων χρόνων των πολύπλοκων διαπραγματεύσεων για την έξοδο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση. 

Αναφορικά με το σχέδιό της για το Brexit, σε αυτή την περίπτωση θα βρεθεί στο έλεος των ευρωσκεπτικιστών που ακολουθούν σκληρή γραμμή, περιορίζοντας το περιθώριό της να κάνει τις παραχωρήσεις που η ΕΕ μπορεί να ζητήσει για μία εμπορική συμφωνία ή για την μεταβατική περίοδο. 

Από την άλλη, οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι μπορεί να νιώσουν την αδυναμία της και να επιδιώξουν να τη χρησιμοποιήσουν εναντίον της.«Οτιδήποτε λιγότερο από μια πλειοψηφία των 50 εδρών μοιάζει με στοίχημα που δεν έχει αποπληρωθεί και θα ήταν λιγότερο πιθανό να διαγωνιστεί (η Μέι) στις επόμενες εκλογές», είχε δηλώσει νωρίτερα στο Bloomberg δήλωσε ο Αντριου Ράσελ, καθηγητής Πολιτικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, όταν προκήρυξε εκλογές η Τερέζα Μέι, το κόμμα της είχε δημοσκοπικό προβάδισμα 24 μονάδων, ποσοστό που πλέον μοιάζει αδύνατο να διατηρήσει.








Τζορτζ Όσμπορν: «Απόλυτη καταστροφή»

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών Τζορτζ Οσμπορν δήλωσε ότι η πρόβλεψη του exit poll , αν αποδειχθεί ακριβής, είναι «απολύτως καταστροφική για την Τερέζα Μέι και το Συντηρητικό Κόμμα».

Αντίστοιχα επίθεση κατά της Τερέζα Μέι εξαπέλυσε μέσω twitter και ο ηγέτης του ξενοφοβικού UKIP Πολ Νούταλ. Σχολιάζοντας την πρόβλεψη του exit poll, ο Νούταλ έγραψε ότι «αν αν η πρόβλεψη επαληθευτεί, τότε η Τερέζα Μέι έχει βάλει σε κίνδυνο το Brexit. Από την αρχή είχα πει ότι οι εκλογές ήταν λάθος. Υβρις».


Το σενάριο του μετέωρου κοινοβουλίου

Η φράση «hung parliament»  φιγουράρει τις τελευταίες δύο ώρες στους κεντρικούς τίτλους των μεγαλύτερων ειδησεογραφικών ιστότοπων της Βρετανίας,  από τη στιγμή δηλαδή που ανακοινώθηκε το exit poll μετά το κλείσιμο της κάλπης, το οποίο δίνει τη νίκη αλλά όχι και την αυτοδυναμία στους Τόρις της Τερέζα Μέι.

Τι σημαίνει όμως ο όρος «hung parliament» (σε ελεύθερη μετάφραση "μετέωρο κοινοβούλιο") όπου φαίνεται να οδεύει η Μεγάλη Βρετανία; 

Hung parliament, σύμφωνα με τα διεθνή μέσα, είναι το κοινοβούλιο όπου κανένα κόμμα δεν κατέχει την πλειοψηφία των εδρών, η οποία στην συγκεκριμένη περίπτωση θα ήταν 326 έδρες από τις 650 συνολικά. Η παράξενη αυτή έκφραση προέρχεται από τον όρο "hung jury", η οποία χρησιμοποιείται για το σώμα των ενόρκων σε μια δίκη, το οποίο αδυνατεί λόγω ασυμφωνίας να καταλήξει σε μια απόφαση, με αποτέλεσμα να απαιτείται επανάληψη της δίκης.

Στις εκλογικές αναμετρήσεις ωστόσο, δεν υπάρχει αυτό το ενδεχόμενο, οπότε το κόμμα με τις περισσότερες έδρες (στη συγκεκριμένη περίπτωση και εάν επαληθευτούν τα exit polls, οι Τόρις) θα διερευνήσει την προοπτική σχηματισμού κυβέρνησης συνασπισμού με ένα από τα μικρότερα κόμματα.

Πρακτικά, τα παραπάνω σημαίνουν τα εξής: Αν το κόμμα της Μέι έρθει πράγματι πρώτο, τότε η Βρετανίδα πρωθυπουργός θα πρέπει να αναζητήσει συμμάχους για να παραμείνει στο πόστο της, όπως έκανε ο προκάτοχος της, Ντέιβιντ Κάμερον το 2010, συμμαχώντας με τους Φιλελεύθερους του Νικ Κλεγκ.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι, πριν λίγη ώρα, το Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα της Βρετανίας δήλωσε, μέσω ανώτατου στελέχους του, ότι δεν προτίθεται να συμμετάσχει «σε σύμφωνα, συμφωνίες ή συνασπισμό» με άλλα κόμματα για να τα βοηθήσει να σχηματίσουν κυβέρνηση.

Σύμφωνα με το αποτέλεσμα του exit poll το Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα ενισχύει την κοινοβουλευτική του δύναμη στις 14 έδρες, γεγονός που του δίνει σημαντικό ρόλο σε τυχόν διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού.

Η Μέι, βέβαια, μπορεί να επιλέξει να παραμείνει πρωθυπουργός σε κυβέρνηση μειοψηφίας με στήριξη από άλλα κόμματα, ανά περίπτωση, ωστόσο αυτή η περίπτωση είναι αρκετά μικρή.

Σε περίπτωση που η Μέι διαπιστώσει ότι δεν υπάρχει στήριξη για το κόμμα της στη Βουλή των Κοινοτήτων, τότε το βάρος θα πέσει στο δεύτερο κόμμα, στους Εργατικούς του Τζέρεμι Κόρμπιν. Μπορεί το σενάριο να γίνει ο Κόρμπιν πρωθυπουργός να φαινόταν... επιστημονική φαντασία πριν από λίγες ώρες, ωστόσο πλέον τα πράγματα έχουν αλλάξει, επισημαίνει ο Independent.

Ένα τρίτο σενάριο θέλει την Τερέζα Μέι να παραιτείται, μετά την πανωλεθρία ενός hung parliament και να αναλαμβάνει άλλος την πρωθυπουργία, ενδεχομένως ένας πολιτικός που πιστεύει περισσότερο το Brexit από την ίδια. 

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr