Πρώην συνεργάτες του Σαντάμ Χουσεΐν οι υποψήφιοι διάδοχοι για την ηγεσία του ISIS

Πρώην συνεργάτες του Σαντάμ Χουσεΐν οι υποψήφιοι διάδοχοι για την ηγεσία του ISIS

Πρόκειται για τους Ιρακινούς Ιγιάντ αλ Ομπάιντι και Αγιάντ αλ Τζουμάιλι - Έγιναν υπαρχηγοί της οργάνωσης μετά τον θάνατο ηγετικών στελεχών το 2016

Πρώην συνεργάτες του Σαντάμ Χουσεΐν οι υποψήφιοι διάδοχοι για την ηγεσία του ISIS
Εάν επιβεβαιωθεί ο θάνατος του Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι –μια φήμη που κυκλοφορεί εδώ και αρκετές ημέρες– τη θέση του στην ηγεσία του Ισλαμικού Κράτους
ενδέχεται να αναλάβει ένας από τους δύο υπαρχηγούς του που είχαν υπηρετήσει στις ένοπλες δυνάμεις του Ιράκ επί Σαντάμ Χουσέιν.

Οι ειδικοί αναλυτές για θέματα ισλαμιστικών οργανώσεων δεν βλέπουν να υπάρχει κάποιος ξεκάθαρος διάδοχος, όμως θεωρούν ότι διεκδικητές της ηγεσίας του ΙΚ είναι κατά κύριο λόγο ο Ιγιάντ αλ Ομπάιντι και ο Αγιάντ αλ Τζουμάιλι. Ωστόσο, κατά πάσα πιθανότητα κανένας από τους δύο θα ανακηρυχθεί "χαλίφης", ούτε γενικός διοικητής όλων των μουσουλμάνων.

Την περασμένη εβδομάδα το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανέφερε ότι ο Μπαγκντάντι ενδέχεται να τραυματίστηκε θανάσιμα σε αεροπορική επιδρομή στη Συρία. Το πρακτορείο Interfax μετέδωσε δήλωση ενός υψηλόβαθμου Ρώσου κοινοβουλευτικού σύμφωνα με τον οποίο η πιθανότητα να είναι νεκρός ο Μπαγκντάντι πλησιάζει το 100%. Από την άλλη, ένοπλες ομάδες που δρουν στην περιοχή αλλά και Αμερικανοί αξιωματούχοι δηλώνουν ότι δεν έχουν αποδείξεις ότι έχει πεθάνει. Πολλοί τοπικοί αξιωματούχοι επίσης εκφράζουν αμφιβολίες για το κατά πόσο αληθεύει η πληροφορία αυτή.
Κλείσιμο

Ο Ομπάιντι, που διανύει την έκτη δεκαετία της ζωής του, είχε υπηρετήσει ως υπουργός Πολέμου επί Σαντάμ Χουσέιν. Ο Τζουμάιλι, ο οποίος πλησιάζει τα 50, είναι ο επικεφαλής της υπηρεσίας ασφαλείας Αμνίγια της οργάνωσης. Τον Απρίλιο η κρατική τηλεόραση του Ιράκ μετέδωσε ότι ο Τζουμάιλι σκοτώθηκε, όμως ούτε η πληροφορία αυτή έχει επιβεβαιωθεί.

Και οι δύο τους εντάχθηκαν στο σουνιτικό σαλαφιτικό αντάρτικο στο Ιράκ το 2003, μετά την εισβολή και την ανατροπή του Σαντάμ Χουσέιν. Αναδείχθηκαν σε υπαρχηγούς του Μπαγκντάντι το 2016, αφότου σκοτώθηκαν σε αεροπορικούς βομβαρδισμούς ο τότε υπαρχηγός του, ο Άμπου Άλι αλ Ανμπάρι, ο Τσετσένος «υπουργός Πολέμου» Άμπου Όμαρ αλ Σισάν και ο Σύρος επικεφαλής του τομέα προπαγάνδας 'Αμπου Μοχάμαντ αλ Αντνάνι.

"Ο Τζουμάιλι αναγνωρίζει τον Ομπάιντι ως ανώτερό του αλλά δεν υπάρχει καθορισμένος διάδοχος και, αναλόγως συνθηκών, μπορεί να είναι οποιοσδήποτε από τους δύο" που θα διαδεχτεί τον Μπαγκντάνι, σχολίασε ο Χίσαμ αλ Χασίμι, ο οποίος συμβουλεύει πολλές κυβερνήσεις χωρών της Μέσης Ανατολής για θέματα που αφορούν το ΙΚ.

Ο Μπαγκντάντι αυτοανακηρύχθηκε χαλίφης (ανώτατος πολιτικός και θρησκευτικός ηγέτης των μουσουλμάνων, διάδοχος του προφήτη Μωάμεθ) το 2014. Ο Ομπάιντι και ο Τζουμάιλι είναι απίθανο να ονομαστούν "χαλίφηδες" επειδή δεν έχουν θρησκευτικό υπόβαθρο και, επιπλέον, το ΙΚ έχει απολέσει πλέον μεγάλο μέρος των εδαφών του. Για τον λόγο αυτό θα μπορούσαν να πάρουν μόνο τον τίτλο του "εμίρη", δηλαδή του "πρίγκιπα", τον οποίο χρησιμοποιούν συχνά οι τζιχαντιστές αναφερόμενοι στους ηγέτες τους.

Ο Μπαγκντάντι, το πραγματικό όνομα του οποίου είναι Ιμπραχίμ Αουάντ αλ Σαμαράι, προέρχεται από μια οικογένεια ιεροκηρύκων και σπούδασε τον Ισλαμικό Νόμο στη Βαγδάτη.
Για τον διορισμό του νέου ηγέτη απαιτείται η έγκριση της οκταμελούς σούρα, ενός συμβουλευτικού σώματος στην υπηρεσία του χαλίφη. Έξι μέλη της είναι Ιρακινοί, ένας Ιορδανός και ένας Σαουδάραβας. Το ένατο μέλος, ένας άνδρας από το Μπαχρέιν, σκοτώθηκε σε αεροπορικό βομβαρδισμό στα τέλη Μαΐου.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης