Την αποφυλάκισή του ζητά ο O.J. Simpson

Την αποφυλάκισή του ζητά ο O.J. Simpson

Ο διάσημος πρώην σταρ του αμερικανικού ποδοσφαίρου εκτίει ποινή κάθειρξης 33 χρόνων από το 2008, για απαγωγή και ληστεία



Την αποφυλάκισή του ζητά ο O.J. Simpson
Να βρεθεί ενώπιον της επιτροπής αναστολών στη Νεβάδα, ετοιμάζεται ο Ο’ Τζέι Σίμπσον.

Ο διάσημος πρώην σταρ του αμερικανικού ποδοσφαίρου εκτίει ποινή κάθειρξης 33 χρόνων από το 2008, για απαγωγή και ληστεία.
Κλείσιμο

Εάν η επιτροπή του χορηγήσει αναστολή, τότε ο Σίμπσον θα αφεθεί ελεύθερος την 1η Οκτωβρίου.



Ο Ο Τζέι Σίμπσον πάντως κυριάρχησε για μήνες στα αμερικανικά μίντια κατά τη διάρκεια της δίκης για τη δολοφονία της γυναίκας του και του εραστή της, στις 12 Ιουνίου 1994.

Καθήλωσε όλους τους Αμερικανούς στις τηλεοράσεις όταν τον κυνηγούσε η αστυνομία του Λος Άντζελες και φυσικά στη διάρκεια της δίκης.



Ο πρώην αθλητής αθωώθηκε στην αποκαλούμενη «δίκη του αιώνα» αλλά το 1997 κατέβαλε περισσότερα από 33 εκατομμύρια δολάρια μετά την καταδίκη του από αστικό δικαστήριο. Ωστόσο το 2008 βρέθηκε και πάλι στις δικαστικές αίθουσες. 


Υπόθεση O J Simpson

Τον Οκτώβριο του 1995, το Ανώτατο Δικαστήριο της κομητείας του Λος Άντζελες καταλήγει σε απόφαση για μία δίκη που απασχόλησε όσο λίγα θέματα την αμερικανική κοινωνία. 



Η δίκη έλαβε χώρα στο Ανώτατο Δικαστήριο της κομητείας του Λος Αντζελες στην Καλιφόρνια. Ο Simpson κατηγορήθηκε για τη δολοφονία της πρώην γυναίκας του Nicole Brown Simpson και του σερβιτόρου Ronald Lyle Goldman. Η διαδικασία ξεκίνησε με την ορκωμοσία των ενόρκων στις 2 Νοεμβρίου 1994, συνεχίστηκε με τις εισαγωγικές δηλώσεις στις 24 Ιανουαρίου 1995 και ολοκληρώθηκε με την ετυμηγορία στις 3 Οκτωβρίου 1995. Σε τέσσερα μέρη θα εστιάσουμε: Στην είδηση της δολοφονίας (14/6/1994), στη δίκη (όσο πιο συνοπτικά γίνεται), στην εμπλοκή των ΜΜΕ στην υπόθεση και την αλληλεπίδραση τους, και στις αλλαγές σε αστυνομικό, δικονομικό επίπεδο.

Η πρώην γυναίκα του αστέρα του φούτμπολ O J Simpson και 26χρονος άντρας βρέθηκαν, τη Δευτέρα το πρωί, μαχαιρωμένοι στην οικία της στο Brentwood του Λος Αντζελες. Η αστυνομία του L.A ανέκρινε το μέλος του Hall Of Fame ως πιθανό μάρτυρα. Τα ανήλικα παιδιά των Simpson κοιμόντουσαν την ώρα των δολοφονιών, λίγο πριν τα μεσάνυχτα, όπως ανακοίνωσαν οι αστυνομικοί.

Η αστυνομία δήλωσε ότι περαστικός ανακάλυψε το πτώμα της Nicole Brown Simpson, 34 ετών, πεσμένο στα σκαλοπάτια του διαδρόμου μπροστά από το συγκρότημα κατοικιών. Το πτώμα του Ronald Lyle Goldman εντοπίστηκε λίγα μέτρα μακριά μέσα σε θάμνους. Και οι δύο ήταν ντυμένοι.

O Scott Carrier, εκπρόσωπος του ιατροδικαστικού γραφείου του Λος Αντζελες, τόνισε πως τραυματισμοί από αιχμηρό αντικείμενο συνέβαλαν στον θάνατο. Φυσικά, δεν έχουν αποκλειστεί άλλες αιτίες.



Η αστυνομία είπε λίγα πράγματα για το έγκλημα, αρνούμενη να αναγνωρίσει πιθανούς υπόπτους, να δώσει πιθανό κίνητρο ή πότε ακριβώς έγινε η επίθεση. Το μόνο που ανακοινώθηκε ήταν ότι υπήρχαν σημάδια πάλης και καμία απόδειξη ότι η επίθεση έγινε στη διάρκεια ληστείας ή διάρρηξης.

Η αστυνομία σε ελάχιστο χρόνο ξεκίνησε την αναζήτηση του O J Simpson. Μετά από ώρες έμαθε ότι ο αστέρας του φούτμπολ ήταν στο Σικάγο. Πότε πήγε στο Σικάγο δεν έγινε άμεσα γνωστό, αν και ο συνήγορος του Howard Weitzman δήλωσε ότι μετέβη κάποια στιγμή αργά το βράδυ της Κυριακής.

Ο Pete Phillips, γενικός διευθυντής του O’ Hare Plaza Hotel κοντά στο αεροδρόμιο O’ Hare, ανέφερε ότι ο Simpson έκανε check in στις 6:15 π.μ, ώρα Σικάγο, τη Δευτέρα, υποδεικνύοντας ότι θα μπορούσε να έχει πάρει οποιαδήποτε πτήση από το L.A μετά τις 11:30 μ.μ. την Κυριακή.

Ο Simpson είχε κάνει κράτησε τρεις-πέντε ημέρες νωρίτερα και εμφανίστηκε την ώρα που η κράτηση του είχε αναφερθεί. Έκανε check out στις 8:30 π.μ. Ο Simpson του δήλωσε ότι η εταιρία Hertz, της οποίας ήταν εκπρόσωπος, έδινε δεξίωση στο Σικάγο.

Φωτογραφία με τα δύο θύματα


Η αστυνομία ανέφερε ότι εντόπισε τηλεφωνικά τον Simpson και αυτός πήρε αμέσως πτήση επιστροφής στο Λος Αντζελες. Λίγο μετά την άφιξη στο σπίτι του, η αστυνομία τον επισκέφτηκε και για ένα διάστημα του πέρασε χειροπέδες.

Ο συνήγορος του τόνισε ότι ο πελάτης του είναι σοκαρισμένος «και δεν έχει καμία ανάμιξη σε αυτή την τραγωδία». Μετά από δύο ώρες ο Simpson έφυγε από το αστυνομικό τμήμα.

Στις 20 Ιουνίου 1995 απαγγέλθηκαν κατηγορίες στον Simpson, ο οποίος δήλωσε όχι ένοχος και για τις δύο δολοφονίες. Όπως αναμενόταν, ο προεδρεύων δικαστής διέταξε να κρατηθεί χωρίς εγγύηση. Την επόμενη μέρα, σώμα ενόρκων κλήθηκε να καθορίσει αν θα κατηγορηθεί για τους δύο φόνους. Δύο ημέρες αργότερα, στις 23 Ιουνίου, το σώμα ενόρκων απορρίφθηκε λόγω εκτεταμένης κάλυψης των ΜΜΕ. Θεωρήθηκε ότι μπορούσε να επηρεαστεί η ουδετερότητά τους. Η Jill Shively, κάτοικος του Brentwood, κατέθεσε ότι είδε τον Simpson, τη νύχτα των φόνων, να φεύγει από το σημείο οδηγώντας με ταχύτητα. Μάλιστα, το αυτοκίνητό του παραλίγο να συγκρουστεί με ένα Nissan στη διασταύρωση Bundy και San Vicente. Άλλος μάρτυρας, ο Jose Camacho, πωλητής μαχαιριών στο Ross Cutlery, ισχυρίστηκε ότι πούλησε στον Simpson γερμανικό μαχαίρι 15 ιντσών, παρόμοιο με το όργανο του εγκλήματος, τρεις εβδομάδες πριν τις δολοφονίες. Οι δύο μάρτυρες κατηγορίες αποσύρθηκαν από την κατηγορούσα αρχή, αφού πούλησαν τις ιστορίες τους σε κίτρινου τύπου μέσα. Η Shively μίλησε για πέντε χιλιάδες δολάρια στο τηλεοπτικό σόου «Hard Copy» και ο Camacho πούλησε την ιστορία του στο «National Enquirer» για 12.500 δολάρια.

Αντί να γίνει ακρόαση ενώπιον ενόρκων, ο Simpson οδηγήθηκε σε ακρόαση πιθανής αιτίας (probable cause). Αυτή θα αποφάσιζε αν θα πάει δική με κατηγορίες διπλής δολοφονίας. Αυτό ήταν μια μικρή νίκη για την ομάδα δικηγόρων του Simpson, καθώς θα είχαν πρόσβαση σε στοιχεία όπως αυτά παρουσιάζονταν από την κατηγορούσα αρχή. Μετά το πέρας της ακροαματικής διαδικασίας, το Ανώτατο Δικαστήριο της Καλιφόρνια αποφάσισε, στις 7 Ιουλίου, ότι υπήρχαν αρκετά στοιχεία για να δικαστεί ο Simpson για τις δολοφονίες. Στις 29 Ιουλίου όταν ρωτήθηκε τι δηλώνει για τους φόνους, έσπασε την πρακτική του δικαστηρίου που θέλει τον κατηγορούμενο να λέει απλά «ένοχος» «όχι ένοχος», λέγοντας «Απολύτως, εκατό τοις εκατό όχι ένοχος». Μετά την προκαταρκτική ακρόαση, η υπόθεση μεταφέρθηκε από τη Σαν Μόνικα στο ποινικό δικαστήριο του Λος Άντζελες.

Επικεφαλής της έρευνας των φόνων ήταν ο βετεράνος αστυνομικός του τμήματος του Λος Άντζελες Tom Lange. Το 1995, η δίκη μεταδόθηκε τηλεοπτικά για 134 μέρες. Η κατηγορούσα αρχή επέλεξε να μη ζητήσει θανατική ποινή και να πάει σε ισόβια. Η έκθεση στην TV έκανε διάσημους πολλούς από τους εμπλεκόμενους, συμπεριλαμβανομένου και του προεδρεύων δικαστή Lance Ito.



Η Marcia Clark, 40 ετών, αναπληρωτής εισαγγελέας, ορίσθηκε επικεφαλής της κατηγορούσας αρχής. Βοηθός της ο Αφροαμερικανός Christopher A. Darden.

Από τη στιγμή που ο Simpson ήθελε να επισπευσθούν οι διαδικασίες, οι δικηγόροι, τόσο της υπεράσπισης, όσο και οι κατήγοροι, δούλεψαν νυχθημερόν για να προετοιμάσουν τις αγορεύσεις τους. Τον Οκτώβριο 1994 ο δικαστής Ito ξεκίνησε την ακρόαση 304 υποψήφιων ενόρκων. Καθένας έπρεπε να συμπληρώσει ερωτηματολόγιο 75 σελίδων! Στις 3 Νοεμβρίου 12 ένορκοι πήραν θέση με αντίστοιχους αναπληρωτές.



Η δική ξεκίνησε στις 24 Ιανουαρίου 1995 με τηλεοπτική κάλυψη. Ο Christopher A. Darden αμφισβήτησε το γεγονός ότι ο Simpson σκότωσε την πρώην γυναίκα του λόγω ζήλιας. Η κατηγορούσα αρχή άνοιξε την υπόθεση παίζοντας τηλεφώνημα της Nicole Brown στην Αστυνομία. Η κλήση έγινε την 1η Ιανουαρίου 1989. Εκεί, εξέφραζε τον φόβο της ότι ο Simpson μπορούσε να της κάνει κακό, ενώ ακουγόταν στο βάθος να της φωνάζει. Οι κατήγοροι παρουσίασαν σειρά ειδικών μαρτύρων σχετικά με αποτυπώματα DNA, αίμα και ανάλυση ιχνών παπουτσιών, με σκοπό να αποδείξουν ότι ο Simpson βρισκόταν στον τόπο του εγκλήματος.

Γενικά, επιδίωξη των διωκτών του ήταν να εμφανίσουν πειστικά στοιχεία για σωματική κακοποίηση της Nicole.  Ενας από τους δικηγόρους του Simpson διαφώνησε λέγοντας ότι ελάχιστες γυναίκες δολοφονούνται από άντρες που τους κακοποιούν. Μερικές μέρες μετά όσοι παρακολουθούσαν τη δίκη, παρατήρησαν να αναδύεται το εξής μοτίβο: Συνεχείς ενστάσεις και από τις δύο πλευρές και διαβουλεύσεις με τον δικαστή.

Ο Simpson προσέλαβε εφτά δικηγόρους. Αρκετά ισχυρούς και με υψηλό προφίλ στον χώρο. Λέγεται, ότι η αμοιβή τους κόστισε 3-6 εκατομμύρια δολάρια!  Η υπερασπιστική γραμμή στηρίχτηκε στο ξεκαθάρισμα λογαριασμών. Εκτελεστές προσελήφθησαν από εμπόρους ναρκωτικών για να δολοφονήσουν τα θύματα, διότι η φίλη της Nicole, Faye Fuhrman, δεν είχε πληρώσει για τα ναρκωτικά. Οι αντίδικοι στηρίζονταν σε αποδείξεις DNA. Ισχυρίζονταν ότι ο Simpson πήγε στο σπίτι της Nicole το βράδυ της 12ης Ιουνίου 1994 με σκοπό να τη σκοτώσει.

Η υπόθεση «O J Simpson» δεν έμεινε στους τέσσερις τοίχους της δικαστικής αίθουσας. Οι κάτοικοι του Λος Αντζελες καθηλώθηκαν απ’ όσο διαδραματίστηκαν στη δίκη. Παρακολούθησαν ένα από τα πιο αξιοσημείωτα θεάματα του 20ου αιώνα. Η θέαση ήταν καθημερινή και σε κάθε μέρος. Επηρέασε σημαντικά τον τομέα οπτικοακουστικής κάλυψης δικών. Τη στιγμή που ξεκινούσε η δίκη Simpson, και ήδη είχε δημιουργήσει αντιπαραθέσεις λόγω της τηλεοπτικής της κάλυψης, το δικαστικό συνέδριο των ΗΠΑ, το οποίο ορίζει την πολιτική του ομοσπονδιακού δικαστικού συστήματος, ψήφισε ενάντια στην επέκταση του πιλοτικού προγράμματος τοποθέτησης καμερών σε επιλεγμένες δικαστικές αίθουσες. Μη ομοσπονδιακοί δικαστές οι οποίοι είχαν τη δυνατότητα να επιτρέψουν κάμερες σε δίκες τους, επέλεξαν να μη το κάνουν εξ αιτίας της δίκης Simpson. Αρκετοί του δικαστικού χώρου υποστήριξαν ότι «δεν θέλουμε πάλι κάτι σαν την υπόθεση O J».





Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης