Ενα βήμα πριν από την νίκη οι Σοσιαλδημοκράτες
Η τσεχική Βουλή είχε διαλυθεί πριν από έναν χρόνο, έπειτα από την ανατροπή -λίγο νωρίτερα- της κεντροδεξιάς κυβέρνησης του έως τότε πρωθυπουργού Μίρεκ Τοπολάνεκ...
Με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις να παρουσίαζουν σταθερό προβάδισμα των Σοσιαλδημοκρατών, έναντι του συντηρητικού Δημοκρατικού Κόμματος Πολιτών, σχεδόν οκτώμιση εκατομμύρια ψηφοφόροι στην Τσεχία καλούνται την Παρασκευή και το Σάββατο στις κάλπες, για να εκλέξουν τα 200 μέλη της νέας τσέχικης Βουλής, την είσοδο στην οποία διεκδικούν σειρά κομμάτων, ρεαλιστικές, ωστόσο, πιθανότητες φέρεται να έχουν μόνον πέντε ή έξι από αυτά.
Η τσεχική Βουλή είχε διαλυθεί πριν από έναν χρόνο, έπειτα από την ανατροπή -λίγο νωρίτερα- της κεντροδεξιάς κυβέρνησης του έως τότε πρωθυπουργού Μίρεκ Τοπολάνεκ (σσ. τον περσινό Μάρτιο, στο μέσον της τσεχικής προεδρίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση), λόγω καταψήφισής της μετά την πρόταση μομφής των Σοσιαλδημοκρατών, του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης.
Η Τσεχία οδηγείται σε εκλογές, οι οποίες αρχικά επρόκειτο να διεξαχθούν πρόωρα τον περασμένο Οκτώβριο, από τη μεταβατική κυβέρνηση τεχνοκρατών, που είχε αναλάβει στις 8 Μαίου 2009 με επικεφαλής, ως πρωθυπουργό, τον 58χρονο διευθυντή της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, Γιαν Φίσερ, που έφερε επιτυχώς σε πέρας την τσεχική προεδρία στην Ευρωπαϊκή Ένωση το πρώτο εξάμηνο του 2009.
Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, οι Σοσιαλδημοκράτες του πρώην πρωθυπουργού και εκ νέου διεκδικητή του αξιώματος, Γίζι Πάρουμπεκ, προηγούνται με ποσοστό 30%, ακολουθούμενοι από το Δημοκρατικό Κόμμα Πολιτών με το νέο αρχηγό του, Πετρ Νέτσας, και ποσοστό 20%. Στην τρίτη θέση εμφανίζεται το τσεχικό Κομμουνιστικό Κόμμα με ποσοστό 12%.
Έπονται τα νεοεμφανιζόμενα κόμματα, το αυτοπροσδιοριζόμενο, ως δεξιοφιλελεύθερο, «ΤΟΠ 09», του δημοφιλούς πρώην υπουργού Εξωτερικών, Κάρελ Σβάρτσενμπεργκ, και το άκρα συντηρητικό «Δημόσιες Υποθέσεις» του πρώην μεγαλοστελέχους της ιδιωτικής τηλεόρασης, Ράντεκ Γιον, τα οποία φέρονται να κινούνται σε ποσοστά, που αγγίζουν έως και 10%.
Δύο από τα τρία κόμματα του ανατραπέντα κεντροδεξιού κυβερνητικού συνασπισμού, το Χριστιανοδημοκρατικό Λαικό Κόμμα και το Κόμμα των Πρασίνων, φέρονται να μη συγκεντρώνουν στις εκλογές το εκλογικό μέτρο του 5% και να παραμένουν εκτός της μελλοντικής Βουλής.
Όπως τονίζουν πολιτικοί αναλυτές στην Πράγα, τα δύο αριστερά κόμματα, το θεωρούμενο ως «ορθόδοξο» τσεχικό ΚΚ και οι Σοσιαλδημοκράτες, θα προσελκύσουν περισσότερο τους ηλικιωμένους ψηφοφόρους, καθώς στα προγράμματά τους επικεντρώνουν στην κοινωνική ασφάλεια, την κοινωνική συνοχή και γενικότερα στη διατήρηση, ή επαναφορά, κοινωνικών κατακτήσεων, που είχε καταργήσει, ή περιορίσει, η προηγούμενη κεντροδεξιά κυβέρνηση.
Αντίθετα, οι νεαροί Τσέχοι ψηφοφόροι φέρονται να προτιμούν τα αστικά και εν μέρει λαϊκίστικα κόμματα, στηρίζοντας τις μεταρρυθμίσεις, που αυτά διακηρύσσουν, ακόμη και αν αυτές προυποθέτουν «θυσίες» για χάρη «της εξασφάλισης του μέλλοντος της χώρας».
Το ιδρυθέν τον περσινό Ιούνιο κόμμα, «ΤΟΠ 09», από τα αρχικά των τσέχικων λέξεων «Παράδοση, Ευθύνη, Ευημερία», ακολουθεί σε κοινωνικά ζητήματα μια συντηρητική πολιτική και στην οικονομία μια φιλελεύθερη.
Με την ελπίδα ότι θα επωφεληθεί από την υψηλή δημοτικότητα, που διαθέτει ο αρχηγός του, Κάρελ Σβάρτσενμπεργκ, το «ΤΟΠ 09» στοχεύει να παίξει μετεκλογικά στην Τσεχία ένα είδος ρυθμιστικού ρόλου, ανάλογο με εκείνον του κόμματος των Ελευθέρων Δημοκρατών στη γειτονική Γερμανία, κατά τις διαπραγματεύσεις για το νέο κυβερνητικό σχήμα, που θα είναι και πάλι ένας συνασπισμός κομμάτων, καθώς ουδέν εξ αυτών πρόκειται να συγκεντρώσει αυτοδυναμία.
Ιδιαίτερα απαισιόδοξα, ως προς τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης, εκφράζονται οι πολιτικοί αναλυτές στην Πράγα, παραπέμποντας στην κατάσταση, μετά τις τελευταίες βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου 2006, όταν απαιτήθηκε χρόνος περισσότερος από εννέα μήνες για τη συμφωνία κυβερνητικού συνασπισμού, ο οποίος μάλιστα βρισκόταν συνεχώς στο μεταίχμιο, διαθέτοντας μόλις 100 έδρες στο σύνολο των 200 της τσεχικής Βουλής.
Δύσκολη εμφανίζεται η προοπτική να ηγηθεί ενός συνασπισμού -προφανώς μη έχοντας εταίρους- για τον αρχηγό των Σοσιαλδημοκρατών, Γίζι Πάρουμπεκ, καθώς μία κυβερνητική συνεργασία του με τους Κομμουνιστές, είκοσι χρόνια μετά την αποκαλούμενη «Βελούδινη επανάσταση», φαντάζει τελείως απίθανη, χωρίς ωστόσο να αποκλείεται μία σιωπηρή ανοχή από το ΚΚ, μιας σοσιαλδημοκρατικής κυβέρνησης μειοψηφίας.
Εναλλακτική επιλογή από την πλευρά των αστικών κομμάτων, θα ήταν ένας συνασπισμός του Δημοκρατικού Κόμματος Πολιτών με το «ΤΟΠ 09» και το «Δημόσιες Υποθέσεις», αν βέβαια αυτά συγκεντρώσουν την απαραίτητη πλειοψηφία εδρών, με τη λύση ενός «μεγάλου συνασπισμού» να αποκλείεται, προεκλογικά, τόσο από τους Σοσιαλδημοκράτες, όσο και από το Δημοκρατικό Κόμμα Πολιτών.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr