Σώοι οι Έλληνες της αποστολής

Υπό κατάληψη βρίσκονται δύο ελληνικά πλοία ενώ όπως μετέδωσε η κρατική τηλεόραση, οι Ελληνες ακτιβιστές που μετείχαν στην αποστολή της Γάζας είναι σώοι...

Σώοι είναι όλοι οι Ελληνες ακτιβιστές που μετείχαν στην ανθρωπιστική αποστολή προς Γάζα, η οποία καταπνίγηκε με αιματηρό τρόπο από ισραηλινούς κομάντος που κατέλαβαν τα πλοία, όπως μετέδωσε η κρατική τηλεόραση.

Υπό κατάληψη βρίσκονται ωστόσο τα δύο ελληνικά πλοία, το εμπορικό «Ελεύθερη Μεσόγειος», υπό ελληνική σημαία, και το πλοίο «Σφενδόνη». Στο πλοίο «Σφενδόνη» επέβαιναν μέλη της ευρωπαϊκής οργάνωσης για την εκστρατεία, παλαιστινιακή αντιπροσωπεία από τη Γαλλία και μέλη αντιπροσωπειών από διάφορες χώρες.

Η αιματηρή κατάληξη της απόπειρας τερματισμού του τριετούς ισραηλινού αποκλεισμού της Λωρίδας της Γάζας την ώρα που βρισκόταν στα διεθνή ύδατα ανοικτά των ακτών της Λωρίδας της Γάζας, προκαλεί τη διεθνή κατακραυγή.

Ο απολογισμός των νεκρών δεν είναι ακόμη ακριβής, καθώς οι επικοινωνίες των πλοίων του στολίσκου της Ελευθερίας έχουν διακοπεί, ενώ οι ισραηλινές αρχές έχουν επιβάλει λογοκρισία στη ροή των πληροφοριών για το συμβάν.

Το πρωί της Δευτέρας, το κανάλι 10 της ισραηλινής τηλεόρασης μετέδωσε ότι οι νεκροί από την ισραηλινή επιδρομή ανέρχονται σε 19. Στο τουρκικό πλοίο Marmara έγινε η πλέον αιματηρή επίθεση των ισραηλινών κομάντος κατά της διεθνούς νηοπομπής, καθώς η πλειονότητα των θυμάτων είναι από το συγκεκριμένο πλοίο. Οι Ελληνες της αποστολής, περίπου 40 άτομα, βρίσκονταν στο πλοίο Ελεύθερη Μεσόγειος το οποίο επίσης κατελήφθη από καταδρομείς.

Ωστόσο, αργά το βράδυ της Δευτέρας, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι οι νεκροί από την ισραηλινή επιδρομή ανέρχονται σε 9 ενώ ανέφεραν ότι περίπου 20 ακτιβιστές τραυματίσθηκαν.

Ο στρατός δεν ανακοίνωσε την εθνικότητα κανενός από τα θύματα, όμως ανώτατο στέλεχος της κυβέρνησης δήλωσε πως οι περισσότεροι νεκροί ήταν Τούρκοι.

Η ισραηλινή επιδρομή έδωσε τη χαριστική βολή στις προσπάθειες του Ισραήλ να διατηρήσει τον αποκλεισμό επί της Λωρίδας της Γάζας, η οποία ελέγχεται από τη Χαμάς, αποφεύγοντας παράλληλα τη διεθνή κατακραυγή. "Θα υπάρξει μεγάλο σκάνδαλο, χωρίς αμφιβολία", δήλωσε ο υπουργός Εμπορίου του Ισραήλ Μπενιαμίν Μπεν Ελιέζερ που προέρχεται από το Εργατικό Κόμμα.

Ο υφυπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ Ντάνι Αγιαλόν κατηγόρησε τους ακτιβιστές για άσκηση βίας και τους χαρακτήρισε συμμάχους των ισλαμιστών, εχθρών του Ισραήλ στη Χαμάς και στην Αλ Κάιντα. Εάν είχαν περάσει, θα άνοιγαν δρόμο λαθρεμπορίου όπλων προς τη Γάζα, είπε προσθέτοντας ότι δεν υπάρχει ενδεχόμενο χαλάρωσης του αποκλεισμού. Μάλιστα, η ισραηλινή κυβέρνηση κατηγόρησε τους επιβάτες της ανθρωπιστικής νηοπομπής ότι "ξεκίνησαν τις βιαιότητες" ανακοινώνοντας ότι οι κομάντος (οι οποίοι φυσικά είχαν ήδη καταλάβει το πλοίο όπως αφήνει να εννοηθεί η ίδια η ανακοίνωση) δέχθηκαν επίθεση ακραίας βίας από ανθρώπους επί του πλοίου, με σιδηρολοστούς, μαχαίρια και πραγματικά πυρά".

«Δε μπορούμε να μιλήσουμε άλλο, ανεβαίνουν στο πλοίο!»

«Δε μπορούμε να σας μιλήσουμε άλλο, ανεβαίνουν οι κομάντος πάνω στο πλοίο». Αυτή ήταν η τελευταία κουβέντα που άκουσαν στο δορυφορικό τηλέφωνο από τους Ελληνες ακτιβιστές οι συνάδελφοί τους από την «Πρωτοβουλία Ενα Καράβι για τη Γάζα» εδώ στην Αθήνα, όπως δήλωσαν στο protothema.gr. Μία δραματική επικοινωνία, λίγο πριν οι ισραηλινοί κομάντος ανέβουν πάνω στο ελληνικό πλοίο της διεθνούς νηοπομπής που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα, ενώ είχε προηγηθεί επιχείρηση και σε άλλα πέντε σκάφη. Εκτοτε δεν έχει υπάρξει καμία επικοινωνία μαζί τους.

Πάντως η κατάσταση στην Τουρκία είναι έκρυθμη με διαδηλώσεις και επεισόδια σε εξέλιξη την ώρα που το υπουργείο Eξωτερικών του Ισραήλ εξέδωσε ανακοίνωση ζητώντας από τους ισραηλινούς υπηκόους να εγαταλείψουν την χώρα. Η Τουρκία που σύμφωνα με πληροφορίες έχει τους περισσότερους νεκρούς ζήτησε από το Ισραήλ αμεση έκθεση για την κατάσταση των επιβατών των πλοίων, θέτοντας θέμα παράδοσης των τραυματιών έτσι ώστε να νοσηλευτούν στην Τουρκία. Σύμφωνα με τηλεγράφημα του τουρκικού ειδησεογραφικού πρακτορείου "Ανατολή" κατά τη συνάντηση που είχε ο βοηθός υφυπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Ουνάλ Τσεβίκοζ με τον ισραηλινό πρεσβευτή Γκαμπί Λεβί υπογραμμίστηκε ότι "συνιστά παραβίαση του διεθνούς δικαίου η βίαιη επέμβαση σε πλοία που κάνουν διέλευση σε διεθνή ύδατα". Υπογραμμίστηκε επίσης ότι η Τουρκία "επιφυλάσσεται για τα δικαιώματά της που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο σε σχέση με την εν λόγω επίθεση".

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Σοκ προκαλεί η ανταπόκριση του δημοσιογράφου του Αλ Τζαζίρα που μετέδιδε:  "Εκατοντάδες ισραηλινοί στρατιώτες επιτέθηκαν στο στόλο της ειρήνης και οι επιβάτες του πλοίου στο οποίο βρίσκομαι συμπεριφέρονται με μεγάλο θάρρος. Ο κυβερνήτης του πλοίου μας τραυματίστηκε σοβαρά και υπάρχουν άλλοι δύο τραυματίες ανάμεσα στους επιβάτες", τόνισε ο Αμπάς Νάσερ στην τελευταία επικοινωνία που είχε με το τηλεοπτικό δίκτυο του Κατάρ, ενώ το ισραηλινό ραδιόφωνο ανακοίνωσε ότι η στρατιωτική λογοκρισία απαγόρευσε τη μετάδοση κάθε πληροφορία για τους νεκρούς και τους τραυματίες που μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία της χώρας. Το δίκτυο της ισλαμιστικής οργάνωσης Χαμάς προβάλλει εικόνες από ισραηλινούς καταδρομείς που κατεβαίνουν από ελικόπτερο και αντιμετωπίζουν τους ακτιβιστές σε ένα από τα πλοία, ενώ τραυματίες κείτονταν στο κατάστρωμα.

Τα έξι πλοία με επικεφαλής τουρκικό σκάφος με 600 επιβαίνοντες και 10.000 τόνους ανθρωπιστικής βοήθειας απέπλευσαν από τα διεθνή ύδατα ανοικτά της Κύπρου με προορισμό τη Γάζα την Κυριακή προσπαθώντας να σπάσουν τον ισραηλινό αποκλεισμό της περιοχής.

Ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού στρατηγός Αβι Μπεναγιάχου διευκρίνισε ότι η επιχείρηση έγινε σε διεθνή ύδατα. "Οι κομάντος έδρασαν στην ανοικτή θάλασσα ανάμεσα στις 04:30 και 05:00 το πρωί σε απόσταση 70 ως 80 μίλια (130 ως 150 χιλιόμετρα) από τις ακτές μας", δήλωσε κυνικά ο στρατηγός στο κρατικό ραδιόφωνο. Όπως ορίζεται στις ειρηνευτικές συμφωνίες του Όσλο (1993) το Ισραήλ έχει τον έλεγχο των χωρικών υδάτων ανοικτά της Λωρίδας της Γάζας σε απόσταση 20 μιλίων (37 χιλιομέτρων) από τις ακτές. Σύμφωνα με τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης, η στρατιωτική ηγεσία του Ισραήλ δεν είχε αποφασίσει αν η επιχείρηση θα διεξαγόταν στην ανοικτή θάλασσα ή όταν τα πλοία θα είχαν εισέλθει στη ζώνη των 20 μιλίων. Τελικά κατέληξαν στην πρώτη επιλογή.

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου βρίσκεται στην Οτάβα και σύμφωνα με το ισραηλινό ραδιόφωνο επισπεύδει την επιστροφή του στο Ισραήλ, ακυρώνοντας την αυριανή του συνάντηση στον Λευκό Οίκο με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, επισπεύδοντας την επιστροφή του στο Ισραήλ. Η συνάντηση στον Λευκό Οίκο εντασσόταν στο πλαίσιο των προσπαθειών της αμερικανικής κυβέρνησης για την προώθηση της ειρηνευτικής διαδικασίας μέσω έμμεσων συνομιλιών ανάμεσα στις δύο πλευρές υπό τη μεσολάβηση της Ουάσινγκτον, οι οποίες πλέον δεν είναι πιθανόν να συνεχισθούν , τουλάχιστον προς το παρόν.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr