Καταδίκη της ισραηλινής επέμβασης από ΟΗΕ παρά τις ενστάσεις
Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ζητάει να απελευθερωθούν αμέσως όσοι κρατούνται από τις ισραηλινές αρχές, αλλά και τα πλοία που συμμετείχαν στην νηοπομπή. Επίσης το ΣΑ ζητάει να διεξαχθεί "άμεση, αξιόπιστη, αμερόληπτη και διαφανής" έρευνα για τα αιματηρά γεγονότα.
Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ καταδικάζει την ισραηλινή επίθεση χθες Δευτέρα εναντίον των πλοίων ανθρωπιστικής νηοπομπής με προορισμό τη Γάζα που είχε ως αποτέλεσμα να χαθούν ανθρώπινες ζωές.
Στην απόφασή του, το ΣΑ ζητάει να απελευθερωθούν αμέσως όσοι κρατούνται από τις ισραηλινές αρχές, αλλά και τα πλοία που συμμετείχαν στην νηοπομπή.
Επίσης το ΣΑ ζητάει να διεξαχθεί "άμεση, αξιόπιστη, αμερόληπτη και διαφανής" έρευνα, σύμφωνα με την απόφαση που ανέγνωσε ο προεδρεύων του Συμβουλίου για τον μήνα αυτό, πρέσβης του Μεξικού Κλοντ Χελέρ.
Το Συμβούλιο "ζητά την άμεση απελευθέρωση των πλοίων, αλλά και των πολιτών που κρατούνται από το Ισραήλ", συνεχίζει η απόφαση, η οποία δεν έχει δεσμευτικό χαρακτήρα, αλλά υιοθετήθηκε ομόφωνα από τα 15 μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας.
Το ΣΑ "καλεί το Ισραήλ να επιτρέψει στις ενδιαφερόμενες χώρες να έχουν προξενική πρόσβαση προκειμένου να παραλάβουν τις σορούς των νεκρών και τους τραυματίες".
Το Συμβούλιο "εκφράζει τη βαθύτατη λύπη του για τις απώλειες των ανθρωπίνων ζωών και τους τραυματισμούς που προκάλεσε η χρήση βίας κατά τη διάρκεια της ισραηλινής στρατιωτικής επίθεσης σε διεθνή ύδατα κατά της νηοπομπής που κατευθυνόταν προς τη Γάζα", προσθέτει το κείμενο.
"Στο πλαίσιο αυτό, το ΣΑ καταδικάζει τις ενέργειες που οδήγησαν στην απώλεια τουλάχιστον 10 ανθρωπίνων ζωών και στον τραυματισμό πολλών ανθρώπων".
Το Συμβούλιο υπογραμμίζει επίσης ότι "η κατάσταση στη Γάζα δεν είναι βιώσιμη", αναφέρει η ανακοίνωση και υπενθυμίζει την σημασία της εφαρμογής των ψηφισμάτων 1850 και 1860. Το Ψήφισμα υπ' αριθμ. 1860 της 8ης Ιανουαρίου 2009 προβλέπει "την απρόσκοπτη παράδοση και διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας σε ολόκληρη τη Γάζα".
"Υπογραμμίζει την αναγκαιότητα σταθερής ροής αγαθών και ανθρώπων προς τη Γάζα, και της απρόσκοπτης παράδοσης και διανομής ανθρωπιστικής βοήθειας σε όλη την περιοχή".
"Το Συμβούλιο υπογραμμίζει ότι η μόνη βιώσιμη λύση για την ισραηλινο-παλαιστινιακή σύγκρουση είναι μία συμφωνία μεταξύ των δύο μερών και ότι μόνο μία λύση δύο κρατών, με ένα παλαιστινιακό κράτος ανεξάρτητο και βιώσιμο που ζει ειρηνικά και ασφάλεια δίπλα στο Ισραήλ και τις υπόλοιπες γειτονικές χώρες, μπορεί να φέρει την ειρήνη στην περιοχή".
Τέλος, το Συμβούλιο εκφράζει "την υποστήριξή του στις εκ του σύνεγγυς διαπραγματεύσεις [στις έμμεσες διαπραγματεύσεις μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστινίων υπό την αιγίδα των ΗΠΑ] και εκφράζει την ανησυχία του για το γεγονός ότι το περιστατικό αυτό συνέβη ενώ διεξάγονται οι συνομιλίες" και "καλεί τα δύο μέρη να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και να αποφύγουν κάθε μονομερή ενέργεια και πρόκληση".
Η απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας ψηφίστηκε ύστερα από συνεδρίαση που διήρκεσε περισσότερες από 12 ώρες.
Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, τη λήψη της απόφασης καθυστέρησε μία διαφωνία μεταξύ της Τουρκίας, η οποία συνέταξε το σχέδιο της απόφασης το οποίο προέβλεπε μία ρητή καταδίκη της ισραηλινής επίθεσης, και των Ηνωμένων Πολιτειών, παραδοσιακού σύμμαχου του Ισραήλ στον ΟΗΕ.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr