Ισπανία: Οι Podemos αύξησαν τα έσοδά τους κατά 412% μέσα στο 2016

Ισπανία: Οι Podemos αύξησαν τα έσοδά τους κατά 412% μέσα στο 2016

Είχαν έσοδα 11,6 εκατ. ευρώ - Το Λαϊκό Κόμμα έχασε 600.000 ευρώ - Οι Σοσιαλιστές έχουν θετικό πρόσημο, κυρίως λόγω περικοπών - Καλά πηγαίνουν και οι Ciudadanos

Ισπανία: Οι Podemos αύξησαν τα έσοδά τους κατά 412% μέσα στο 2016
Αξιολογώντας την ανάλυση των οικονομικών στοιχείων για τα πολιτικά κόμματα της Ισπανίας, ο μέσος ψηφοφόρος θα μπορούσε κάλλιστα να εμπιστευθεί περισσότερο για τη διακυβέρνηση της χώρας του το κόμμα των Podemos από οποιοδήποτε άλλο κόμμα με κριτήριο τον τρόπο που διαχειρίζεται «τα του οίκου του», καθώς η παράταξη του Πάβλο Ιγκλέσιας αύξησε κατά 412% τα έσοδά της το 2016, την ώρα που το κυβερνών Λαϊκό Κόμμα (PP) έχασε 600.000 ευρώ.

Παράλληλα, και το Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα (PSOE) κατόρθωσε να έχει θετικό πρόσημο στον ισολογισμό του, καθώς στα ταμεία του έμειναν 11 εκατομμύρια το 2016, κυρίως όμως χάρις στη δραστική μείωση των δαπανών του.

Κλείσιμο
Φαίνεται πως η αντι-καπιταλιστική ρητορεία των Podemos, σε τίποτα δεν τους εμποδίζει να αποδεικνύονται ικανοί διαχειριστές και μια αποτελεσματική μηχανή κέρδους. Η παράταξη κατόρθωσε να έχει συνολική κερδοφορία 11,6 εκατ. ευρώ το 2016, κυρίως χάρις στις επιχορηγήσεις για τη συμμετοχή της (και την αυξημένη εκπροσώπησή της) στις επαναληπτικές βουλευτικές εκλογές της 26ης Ιουλίου, αλλά και τις περιφερειακές εκλογές στη Γαλικία και στη Χώρα των Βάσκων.

Σε σύγκριση με τους λογαριασμούς του ΡΡ, του PSOE και των Ciudadanos, θα μπορούσε κανείς πλέον να ισχυρισθεί πως οι Podemos είναι το ισπανικό κόμμα με τη μεγαλύτερη κερδοφορία, αν και πρέπει να θυμόμαστε ότι η κερδοφορία στην πολιτική δεν μετριέται τόσο πολύ σε χρήμα όσο σε ψήφους. Και ακριβώς το 2016 είναι το έτος στο οποίο, ναι μεν τα κέρδη εκτινάχθηκαν στα ύψη, αλλά ήταν επίσης η χρονιά που δεν επιτεύχθηκε το προσδοκώμενο sorpaso (ξεπέρασμα) του PSOE στη δεύτερη θέση, παρά τη συμμαχία με την Ενωμένη Αριστερά (IU), καθώς ο νέος συνασπισμός της Αριστεράς, οι Unidos Podemos απώλεσαν ένα εκατομμύριο ψήφους.

Αλλά, παρά την πικρή γεύση που είχε πολιτικά για τους Podemos το 2016, οικονομικά αποδείχθηκε λίαν επικερδές, καθώς του έφερε ένα πλεόνασμα που ποσοτικά ανέρχεται στα 11,6 εκατ. ευρώ, όταν το έτος 2015 είχε πλεόνασμα μόλις 2,2 εκατ., που ισοδυναμεί με αύξηση κατά 412% μέσα σε ένα έτος, σύμφωνα με τα πλήρη αποτελέσματα για τη χρήση του 2016, που δημοσιεύθηκαν πρόσφατα από την επίσημη κρατική ιστοσελίδα για τη διαφάνεια των οικονομικών των κομμάτων.

Το συγκεκριμένο πλεόνασμα των 11.594.836 ευρώ προκύπτει από την κατάσταση του λογαριασμού των οικονομικών αποτελεσμάτων, μετά την αφαίρεση των δαπανών 11.947.119 ευρώ από το συνολικό ύψος των εσόδων των 23.579.848 ευρώ.

Αυτή η αύξηση της κερδοφορίας κατά 412% έχει διάφορες εξηγήσεις. Εν πρώτοις, οφείλεται κατά μέγα τμήμα στις κρατικές ενισχύσεις που λαμβάνουν τα κόμματα για την κοινοβουλευτική δραστηριότητα και τις εκλογικές επιδόσεις τους. Μόνο από τις ετήσιες επιχορηγήσεις και εισφορές από τις θεσμικές εισφορές το 2016 εισήλθαν στα ταμεία του κόμματος 18,9 εκατ. ευρώ, ποσόν που αντιπροσωπεύει το 80,4% του συνόλου των 23.500.000 των εσόδων του. Το ποσό τούτο είναι κατά 14 εκατ. μεγαλύτερο από ό, τι έλαβε το προηγούμενο έτος. Χάρις στην είσοδό τους στη Βουλή των Αντιπροσώπων και τη Γερουσία, επισήμως από τον Ιανουάριο του 2016 και την παρουσία τους σε περιφερειακές και δημοτικές εκλογές, από τα μέσα του 2015, οι Podemos εδραίωσαν μαζύ με την πολιτική και την οικονομική σταθερότητα τους και ήταν σε θέση να χρησιμοποιήσουν αυτούς τους οικονομικούς πόρους για την επέκταση της κομματικής οργάνωσής τους σε όλη τη χώρα.

Τα υπόλοιπα 4,6 εκατομμύρια των εσόδων της παράταξης προέρχονται από «ιδιωτικά» κεφάλαια. Από αυτά μόνο 1,6 εκατομμύριο προέρχονται από δωρεές από υποστηρικτές του, ποσό που αντιστοιχεί περίπου στο 7% των συνολικών ετήσιων εσόδων. Ένα χρόνο νωρίτερα το κεφάλαιο αυτό αντιπροσώπευε το 22% της εισροής των χρημάτων. Υπενθυμίζεται ότι για τα στελέχη του κόμματος δεν εφαρμόζεται καμία χρέωση με τη μορφή εισφοράς.

Οι μόνες υποχρεωτικές εισφορές είναι οι παρακρατήσεις υπέρ του κόμματος που εφαρμόζονται στους μισθούς που λαμβάνουν τα μέλη που κατέχουν «δημόσια αξιώματα». Η εκπροσώπηση των Podemos σε όλα τα κεντρικά και τοπικά Κοινοβούλια το 2016 είχε ως αποτέλεσμα να αυξηθεί σημαντικά αυτή την πηγή εισοδήματος από 926.089 το προηγούμενο έτος σε 2.801.798 ευρώ. Πράγμα που αποτελεί ένα τεράστιο οικονομικό άλμα. Οι δημόσιοι λειτουργοί των Podemos κρατούν από το μισθό τους ένα ποσό ίσο με τρεις φορές τον κατώτατο μισθό και το υπόλοιπο το παραχωρούν στο κόμμα για χρηματοδότηση.

Η μεγάλη άνοδος των Podemos σε εθνικό επίπεδο διαπιστώνεται στο κόστος του προσωπικού τους, που παρά την παρακράτηση στους μισθούς, το οικονομικό ισοδύναμο της δαπάνης έχει καταγράψει μια θεαματική άνοδο. Ο αριθμός αυτός από 3,3 εκατομμύρια ευρώ το 2015 αυξήθηκε σε 8,1 εκατ. με σχεδόν πέντε εκατ. να αφορούν τη μισθοδοσία και τις προσλήψεις.

Αυτό το κεφάλαιο είναι μακράν η κύρια πηγή των εξόδων της παράταξης. Το υπόλοιπο, περίπου 3,7 εκατ. διοχετεύθηκε κυρίως σε «εξωτερικές υπηρεσίες», φόρους και λοιπά στοιχεία ελάσσονος σημασίας. Συνοψίζοντας όλα αυτά προκύπτει η προαναφερθείσα συνολική δαπάνη των 11,9 εκατ.

Επιπλέον, η οικονομική ισορροπία που δημοσιεύεται στα επίσημα στοιχεία δείχνει πως οι Podemos έχουν «αυγατίσει» μία στιβαρή «κληρονομιά» σε περιουσιακά στοιχεία ύψους 14,2 εκατ. ευρώ, ενώ πριν από ένα χρόνο το αντίστοιχο ποσό ανερχόταν σε 2,6 εκατομμύρια.
Το ενδεικτικό της οικονομικής ευρωστίας του κόμματος είναι και το μικρό χρέος που έχει συνάψει στα μόλις τρία χρόνια της δημιουργίας του. Η παράταξη έχει «παθητικό» 2,1 εκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων 1,4 εκατομμύριο είναι «βραχυπρόθεσμα χρέη». Οι Podemos δεν έχουν ούτε τραπεζικά δάνεια καθώς η παράταξη τηρεί αυστηρή πολιτική απέναντι στη δημιουργία κομματικών χρεών σε τραπεζικά ιδρύματα. Επιπλέον, έχουν μειώσει τα προηγούμενα χρέη τους σε λιγότερο από τέσσερα εκατομμύρια ευρώ. Αυτή η μείωση των υποχρεώσεών μπορεί να εντοπισθεί στην επιστροφή των μικροπιστώσεων που είχε ζητήσει από υποστηρικτές του μέσα στο 2015 για τη χρηματοδότηση των προεκλογικών εκστρατειών του Μαΐου και των περιφερειακών και γενικών εκλογών του Δεκεμβρίου. Μεταξύ των εκλογικών αυτών αναμετρήσεων η παράταξη είχε συνάψει πιστώσεις ύψους 4,9 εκατ. ευρώ και έχει ήδη επιστρέψει τα χρήματα μέσα από τις επιχορηγήσεις.


PP, το μόνο κόμμα που έχασε χρήματα
Ο ισολογισμός του Λαϊκού Κόμματος για το έτος 2016 είναι ο χειρότερος ανάμεσα στα τέσσερα μεγάλα ισπανικά κόμματα, καθώς το PP είναι ο μόνος οργανισμός που παρουσίασε ζημιές πέρυσι: έλλειμμα ύψους 647.737. Μία από τις κύριες αιτίες σχετίζεται με τις εκλογικές απώλειές του, καθώς έχει χάσει σε μεγάλο βαθμό την απόλυτη πλειοψηφία στο Κογκρέσο των Αντιπροσώπων, με αποτέλεσμα να χαθούν πολλά εκατομμύρια σε επιχορηγήσεις. Θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι το ίδιο πρόβλημα χρονίζει, καθώς μετρά απώλειες και στις εκλογές στις περισσότερες από τις αυτόνομες περιοχές και δήμους.

Ως εκ τούτου, τα τελικά στοιχεία αντικατοπτρίζουν το γεγονός ότι εισήλθαν στα ταμεία του 18 εκατομμύρια λιγότερα το 2016 σε σύγκριση με το 2015. Το ΡΡ δεν θα μπορούσε να αντισταθμίσει την πτώση των εσόδων του, ακόμη και αν, όπως αποδεικνύεται από τους λογαριασμούς των λογιστών του, επεχείρησε να εφαρμόσει περικοπές 14 εκατ. ευρώ. Επιπλέον το PP δηλώνει ένα χρέος (σε τράπεζες, ιδιώτες κλπ) περίπου 43,5 εκατ ευρώ.


PSOE: Άλμα προς τα εμπρός με γνώμονα τις περικοπές
Το PSOE είναι το μόνο που μπορεί να συναγωνισθεί τους Podemos στο «νοικοκύρεμα» των λογαριασμών του το περασμένο έτος. Μάλιστα, αποκομίζοντας σημαντικά έσοδα ύψους 11,3 εκατ. ευρώ το 2016. Τα δεδομένα κάνουν μεγάλη αίσθηση, ιδίως σε σύγκριση με τα οικονομικά αποτελέσματα του προηγούμενου έτους, όταν είχε καταγράψει έλλειμμα ύψους δύο εκατ. ευρώ.

Αν κοιτάξει κανείς τα ψιλά γράμματα του ισολογισμού, κατανοεί πως έχει επιτευχθεί αυτό το πλεόνασμα. Σε αντίθεση με τους Podemos, οι Σοσιαλιστές «έσφιξαν το ζωνάρι» κάνοντας περικοπές δαπανών ύψους 10,7 εκατ σε έναν μόνο χρόνο, εκ των οποίων σχεδόν τα μισά προήλθαν από μείωση προσωπικού. Μία, τωόντι, σκληρή θυσία.

Θετικό στοιχείο για τους Σοσιαλιστές υπήρξε επίσης κι η αύξηση των εσόδων από δημόσιες πηγές. Σε κάθε περίπτωση όμως, το PSOE σέρνει οικονομικά βαρίδια λόγω χρέους άνω των 76 εκατ. σε διάφορες τράπεζες κι ιδιώτες, αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε πως τα περιουσιακά του στοιχεία έχουν επίσης μια καθαρή αξία 47,7 εκατ.ευρώ.


Ciudadanos: Αγκυροβολημένοι στα κέρδη
Το κόμμα του Άλμπερτ Ριβέρα καταγράφει θετικούς ισολογισμούς το 2016 καθώς έβαλε στα ταμεία του σχεδόν έξι εκατομμύρια ευρώ. Ένα καλό αποτέλεσμα, που απηχεί τα επίσης θετικά στοιχεία του 2015, που και τότε το κόμμα είχε πλεόνασμα περίπου 2,4 εκατομμύρια. Όπως συμβαίνει και με τους Podemos, το άλμα στα οικονομικά της παράταξης οφείλεται κυρίως στις κρατικές επιδοτήσεις για την είσοδό τους στο Κοινοβουλιο, καθώς οι Ciudadanos έλαβαν 4,5 εκατομμύρια περισσότερα από το 2015. Το ποσό των κρατικών ενισχύσεων που λαμβάνουν οι Ciudadanos έφθασε τα 19,5 εκατ.ευρώ, ενώ τα έσοδα από ιδιωτικές πηγές είναι 3,3 εκατ.. Από αυτά, 2 εκατομμύρια προέρχονται από συνδρομές των μελών. Όσο για τα περιουσιακά στοιχεία τους, αυτά ανέρχονται σε 8,3 εκατ. ευρώ, ενώ οι «Πολίτες» δηλώνουν χρέη σε διάφορους πιστωτές άνω των 10 εκατ.ευρώ.


Πηγή: ΑΠΕ - El Mundo
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης