Γιατί οι ΗΠΑ δεν θέλουν να τελειώσει ο πόλεμος στο Αφγανιστάν

Γιατί οι ΗΠΑ δεν θέλουν να τελειώσει ο πόλεμος στο Αφγανιστάν

Μετά τις δηλώσεις του Τραμπ, με τις οποίες επιτέθηκε στο Πακιστάν, και τη σχέση του με τους τρομοκράτες, ο επικεφαλής του αντιπολεμικού συνασπισμού ANSWER σχολιάζει τους λόγους για τους οποίους οι ΗΠΑ συνεχίζουν να θέλουν να μαίνεται ο πόλεμος στο Αφγανιστάν

Γιατί οι ΗΠΑ δεν θέλουν να τελειώσει ο πόλεμος στο Αφγανιστάν
Οι ΗΠΑ ανησυχούν για το γεγονός ότι το Πακιστάν αποφάσισε πως η Ρωσία έχει τις καλύτερες πιθανότητες να αποτελέσει μια σταθεροποιητική δύναμη για μια ειρηνική έκβαση του πολέμου στο Αφγανιστάν: Οι ΗΠΑ δεν θέλουν να τερματίσουν τον πόλεμο που αποτελεί την κότα με τα χρυσά αυγά, λέει ο Brian Becker επικεφαλής του αντιπολεμικού συνασπισμού ANSWER.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του Ντόναλντ Τραμπ τη Δευτέρα, όπου παρουσίασε τη νέα στρατηγική για το Αφγανιστάν, ο ηγέτης των ΗΠΑ επέκρινε το Πακιστάν αποκαλώντας τον ως «καταφύγιο» για τρομοκράτες.

"Το Πακιστάν έχει επίσης προστατεύσει τις ίδιες οργανώσεις που προσπαθούν κάθε μέρα να σκοτώσουν τους ανθρώπους μας. Πληρώνουμε στο Πακιστάν δισεκατομμύρια και δισεκατομμύρια δολάρια, ταυτόχρονα στέγαζαν τους ίδιους τους τρομοκράτες που πολεμάμε. Αλλά αυτό θα πρέπει να αλλάξει, και αυτό θα αλλάξει αμέσως. Καμία συνεργασία δεν μπορεί να επιβιώσει με το να υποθάλπει μια χώρα, μαχητές και τρομοκράτες που στοχεύουν μέλη υπηρεσιών και υπαλλήλων των ΗΠΑ» είπε ο Τραμπ.

Ο Αμερικανός πρόεδρος απείλησε να αλλάξει τη στάση της Αμερικής για το Πακιστάν αν "συνεχίσει να φιλοξενεί εγκληματίες και τρομοκράτες".

Το Πακιστάν αντέδρασε στην κατηγορία του Τραμπ, απαντώντας ότι η χώρα αντιμετωπίζεται ως «αποδιοπομπαίος τράγος» για τις αποτυχίες των ΗΠΑ.
Κλείσιμο

«Δεν πρέπει να βλέπουν το Πακιστάν ως αποδιοπομπαίο τράγο για τις αποτυχίες τους στο Αφγανιστάν», δήλωσε την Τρίτη σε συνέντευξή του, στο Geo TV, όπως αναφέρεται από το Reuters, ο υπουργός Εξωτερικών του Πακιστάν, Khawaja Asif. Πρόσθεσε ότι η "δέσμευσή του στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας είναι ασύγκριτη και ακλόνητη".

Κατά την άποψή του Μπέκερ, ο λόγος για τον οποίο ο Πρόεδρος Τραμπ «έστρεψε εχθρότητα προς το Πακιστάν... είναι ότι το Πακιστάν προσέγγισε τη Ρωσία τους τελευταίους μήνες, την κάλεσε και ζήτησε από τη Ρωσία να αποτελέσει την πρωταρχική σταθεροποιητική δύναμη για μια πιθανή ειρηνική έκβαση στο Αφγανιστάν".

"Οι ΗΠΑ ανησυχούν για το γεγονός ότι το Πακιστάν, παρόλο που οι σχέσεις μεταξύ Πακιστάν και Ρωσίας ήταν ιστορικά τεταμένες, έχουν αλλάξει. Οι Πακιστανοί αποφάσισαν τώρα ότι η Ρωσία, όχι οι ΗΠΑ, έχει την καλύτερη ελπίδα ως διεθνής παίκτης, να φέρει άλλους στο τραπέζι και ενδεχομένως να φέρει σε επαφή μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας στο Αφγανιστάν, η οποία φυσικά θα είναι ο μόνος τρόπος που θα μπορούσε ο πόλεμος αυτός να τελειώσει. Το Πεντάγωνο δεν θέλει να σταματήσει τον πόλεμο. Είναι απολύτως ικανοποιημένοι από το αδιέξοδο όπως είναι. Πρόκειται για την κότα με τα χρυσά αυγά, για το Πεντάγωνο και για τους εργολάβους των ΗΠΑ", δήλωσε ο Μπέκερ.

Ο Μπέκερ συμφωνεί ότι οι ΗΠΑ βλέπουν ως αποδιοπομπαίο τράγο το Πακιστάν.

"Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι υπήρξε ένα διάτρητο σύνορο μεταξύ του Πακιστάν και του Αφγανιστάν. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι πακιστανικές υπηρεσίες πληροφοριών είχαν μακροχρόνιες σχέσεις με τους Ταλιμπάν οι οποίοι θεωρούσαν ότι είναι πληρεξούσιος μεταξύ των πολλών διαφορετικών ομάδων πολεμάρχων που μάχονται στο Αφγανιστάν" , ανέφερε.

Αυτό που έχει αλλάξει, πρόσθεσε ο Μπέκερ, "είναι η έκκληση ειρήνης από το Πακιστάν στη Ρωσία, ζητώντας από τη Ρωσία να συμβάλει στη δημιουργία περιφερειακής και εσωτερικής -μέσα στο Αφγανιστάν- πιθανού ... οικοδομήματος για νέες ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις".

Η Ουάσινγκτον δεν θέλει "η Ρωσία να μπερδευτεί στο Αφγανιστάν", δήλωσε ο Μπέκερ, προσθέτοντας ότι έχει ήδη δαπανήσει "μερικά τρισεκατομμύρια δολάρια" για τον πόλεμο και έχασε πάνω από 2.000 στρατεύματα.

"Είναι μια παχιά κότα που κάνει πολλά χρυσά αυγά. Υπάρχουν πολλές βάσεις του Πενταγώνου στο Αφγανιστάν. Πρόκειται για μακροπρόθεσμα σχέδια από πλευράς του Πενταγώνου. Δεν θέλουν η Ρωσία να «χωθεί». Δεν θέλουν ειρήνη στο Αφγανιστάν".

Στην ομιλία του για το Αφγανιστάν αυτή την εβδομάδα, ο Τραμπ απέκλεισε επίσης "μια βιαστική αποχώρηση" και είπε ότι δεν υπάρχουν όρια στους αριθμούς των στρατευμάτων.

Όσον αφορά το αν ο Πρόεδρος Τραμπ έχει την ευκαιρία να επιτύχει εκεί όπου οι προκάτοχοί του απέτυχαν, ο Μπέκερ αναφέρθηκε στην εμπειρία του παρελθόντος.

"Όταν ο Ρίτσαρντ Νίξον, για παράδειγμα, έγινε πρόεδρος το 1969, ο ίδιος και ο Χένρι Κίσινγκερ ήξεραν ότι ο πόλεμος του Βιετνάμ δεν μπορεί να κερδηθεί από τις ΗΠΑ, αλλά δεν ήθελαν να αναλάβουν την ευθύνη για την ήττα τους. Συνεπώς συνέχισαν να συντηρούν τον πόλεμο. Έτσι, μέρος του τι θα μπορούσε να θεωρηθεί ως επιτυχία εδώ για τον Τραμπ είναι επίσης να μην αναλάβει την ευθύνη για την αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων από το Αφγανιστάν που θα ήταν παραδοχή ήττας" , εξήγησε.

"Το δεύτερο κίνητρο σε ό,τι αφορά την επιτυχία είναι ότι αυτό είναι πολύ επιτυχημένο για το Πεντάγωνο επειδή έχει δημιουργήσει μόνιμες στρατιωτικές βάσεις σε μια κυρίαρχη χώρα στο Αφγανιστάν και ναι το μεγαλύτερο μέρος της αιματοχυσίας γίνεται από τους Αφγανούς, ίσως 100.000 από αυτούς πέθαναν παρόλο που οι περισσότεροι από αυτούς δεν είχαν ακούσει ποτέ τίποτα για το Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου και δεν είχαν καμία σχέση με την 11η Σεπτεμβρίου", κατέληξε ο Μπέκερ.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης