Ποιο τέλος στον πόλεμο; Ο Τραμπ ενισχύει με 727 εκατ. δολάρια την Πολεμική Αεροπορία του Αφγανιστάν

«Πρέπει να φύγουμε από το Αφγανιστάν αμέσως. Όχι άλλες χαμένες ζωές» είχε πει προς τους Αμερικανούς το 2013 - Τώρα ανέθεσε στη Leidos Holding Corp να ενισχύσει την Πολεμική Αεροπορία του Αφγανιστάν

Το Πεντάγωνο ανέθεσε σύμβαση ύψους άνω των 727 εκατομμυρίων δολαρίων, για την υποστήριξη της Αφγανικής Πολεμικής Αεροπορίας και της Μονάδας Ειδικών Αποστολών. Αυτή η κίνηση έρχεται μετά την πρόσφατη προσπάθεια του Ντόναλντ Τραμπ, ότι πρέπει να «κερδίσει» το μακροβιότερο πόλεμο του έθνους, ο οποίος έχει ήδη κοστίσει πάνω από 780 δισεκατομμύρια δολάρια.

«Η Leidos Innovation Corp., με έδρα στο Gaithersburg, στο Maryland, έλαβε συμβόλαιο σταθερής τιμής, ύψους 727.689.796 δολαρίων για την παροχή υποστήριξης στους στόλους της Πολεμικής Αεροπορίας του Αφγανιστάν (AAF) και της Πτέρυγας Ειδικών Αποστολών», είπε σε μια δήλωση το υπουργείο Εθνικής Άμυνας των ΗΠΑ.

Η δήλωση προσέθεσε ότι οι προσφορές «ζητήθηκαν μέσω του Διαδικτύου, με μία παραληφθείσα. Οι εργασίες θα πραγματοποιηθούν στην Καμπούλ, στο Αφγανιστάν, με εκτιμώμενη ημερομηνία ολοκλήρωσης στις 31 Μαΐου 2020».

Η Leidos Innovation Corp, μια μονάδα της Leidos Holding Corp (LDOS.N), είναι σημαντικός εργολάβος για το Πεντάγωνο και την Εθνική Υπηρεσία Ασφαλείας (NSA).

Το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ έχει δαπανήσει περισσότερα από 76 δισεκατομμύρια δολάρια για όπλα και εξοπλισμό για τις δυνάμεις ασφαλείας του Αφγανιστάν από το 2002, σύμφωνα με το Γραφείο Λογοδότησης της Αμερικανικής Κυβέρνησης (GAO).

Η Ουάσινγκτον έχει πληρώσει 600.000 όπλα, συμπεριλαμβανομένων τυφεκίων και πιστολιών, για τον Αφγανικό Στρατό και την Αστυνομία, ανέφερε η έκθεση του GAO. 

Οι ΗΠΑ δαπάνησαν πάνω από 780 δισεκατομμύρια δολάρια στο Αφγανιστάν, σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Προτεραιότητας (NPP), σε αυτό που έχει εξελιχθεί στη μακροβιότερη σύγκρουσή του, χωρίς σαφή τελικό στόχο. «Κάθε ώρα, οι φορολογούμενοι στις Ηνωμένες Πολιτείες πληρώνουν 4 εκατομμύρια δολάρια για το κόστος του πολέμου στο Αφγανιστάν», λέει η NPP.

Την περασμένη εβδομάδα, ο Πρόεδρος Τραμπ δήλωσε ότι ο αμερικανικός στρατός θα «αγωνιστεί για να κερδίσει» στο Αφγανιστάν «σκοτώνοντας τρομοκράτες», σημειώνοντας ότι δεν θα υπάρξει «ταχεία έξοδος» από τον 16ετή πόλεμο.

Οι Ταλιμπάν αγωνίζονται για να αποκαταστήσουν την ισλαμική κυριαρχία στο Αφγανιστάν, την οποία επέβαλαν από το 1996 έως το 2001, όταν ήταν η πιο ισχυρή παράταξη στη χώρα, πριν ανατραπούν από την αμερικανική εισβολή.

Περίπου 2.400 Αμερικανοί έχουν πεθάνει στον πόλεμο από το 2002.

«Τα στρατεύματά μας θα αγωνιστούν για να κερδίσουν», δήλωσε ο Τραμπ.

«Το αρχικό μου ένστικτο ήταν να αποσυρθώ και, ιστορικά, μου αρέσει να ακολουθώ τα ένστικτά μου» , συνεχίζει. «Αλλά όλη μου τη ζωή έχω ακούσει ότι οι αποφάσεις είναι πολύ διαφορετικές όταν κάθεσαι στην καρέκλα στο Οβάλ Γραφείο. Με άλλα λόγια, όταν είσαι πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών».

«Μια βιαστική απόσυρση» θα δημιουργούσε ένα «κενό» για τους τρομοκράτες, προειδοποίησε ο Αμερικανός πρόεδρος προσθέτοντας ότι «η 11η Σεπτεμβρίου, η χειρότερη τρομοκρατική επίθεση στην ιστορία μας, σχεδιάστηκε και κατευθύνθηκε από το Αφγανιστάν επειδή η χώρα αυτή κυβερνήθηκε από μια κυβέρνηση που έδωσε άνεση και καταφύγιο σε τρομοκράτες».

Συνεπώς, τα αμερικανικά στρατεύματα θα παραμείνουν στο Αφγανιστάν για αόριστο χρονικό διάστημα, δήλωσε ο Τραμπ.

"Οι συνθήκες στο έδαφος -όχι αυθαίρετα χρονοδιαγράμματα- θα καθοδηγήσουν τη στρατηγική μας από δω και πέρα. Οι εχθροί της Αμερικής δεν πρέπει ποτέ να γνωρίζουν τα σχέδιά μας ή να πιστεύουν ότι μπορούν να μας περιμένουν», είπε.

Η νέα στρατηγική του Αμερικανού προέδρου για το Αφγανιστάν έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις προηγούμενες παρατηρήσεις του.

«Πρέπει να φύγουμε από το Αφγανιστάν αμέσως. Όχι άλλες χαμένες ζωές. Αν πρέπει να επιστρέψουμε, πάμε σκληρά και γρήγορα. Ανοικοδόμηση των ΗΠΑ πρώτα», είχε αναρτήσει ο Τραμπ στο Twitter, το 2013.

Όταν ο Τραμπ ανέλαβε καθήκοντα, οι Ταλιμπάν ήλεγχαν περισσότερη επικράτεια από ότι οποιαδήποτε στιγμή από το 2001 και το Ισλαμικό Κράτος είχε ήδη πατήσει πόδι στο ανατολικό Αφγανιστάν.

«Δεν κερδίζουμε στο Αφγανιστάν αυτή τη στιγμή», παραδέχθηκε τον Ιούνιο, ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Τζέιμς Μάτις.

Από το 2001 έως τα μέσα του 2016, περίπου 173.000 πολίτες στο Αφγανιστάν και το Πακιστάν πέθαναν εν μέσω του πολέμου που διεξήχθη από την Αμερική, σύμφωνα με την έρευνα με όνομα «Κόστος του Πολέμου» που διενεργήθηκε από το Ινστιτούτο Watson του Πανεπιστημίου Μπράουν. 

Περισσότεροι από 183.000 πολίτες τραυματίστηκαν σοβαρά κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.

Περίπου 8.400 αμερικανοί στρατιώτες και 6.400 στρατιώτες του ΝΑΤΟ παραμένουν στο Αφγανιστάν μετά τη μαζική μείωση των στρατευμάτων του ΝΑΤΟ το 2014. 

Οι δυνάμεις υπό την ηγεσία των ΗΠΑ μπήκαν στο Αφγανιστάν για να τερματίσουν τον έλεγχο των Ταλιμπάν πριν από περισσότερα από 15 χρόνια, μετά τις επιθέσεις εναντίον του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου στις 11 Σεπτεμβρίου 2001. Σε μια ανοιχτή επιστολή που δημοσιεύθηκε νωρίτερα αυτό το μήνα, οι Ταλιμπάν παρότρυναν το Τραμπ να αποσύρει όλα τα αμερικανικά στρατεύματα από τη χώρα.

Οι Ταλιμπάν δήλωσαν ότι η εμπειρία δείχνει ότι "η αποστολή περισσότερων στρατευμάτων στο Αφγανιστάν δεν θα οδηγήσει σε τίποτα".  

Η επιστολή κατηγόρησε τους «φιλοπόλεμους» στρατηγούς και πολιτικούς για την παράταση της σύγκρουσης, προσθέτοντας ότι το μόνο αληθινό μονοπάτι προς την ειρήνη θα ήταν ένα τέλος στην αμερικανική παρουσία στη χώρα.

Η Ρωσία εξέφρασε πρόσφατα επικρίσεις για τη συμμετοχή των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν. Ο ειδικός απεσταλμένος του Ρώσου Προέδρου στο Αφγανιστάν, Ζαμίρ Καμπούλοφ, δήλωσε τον Αύγουστο, ότι η Ουάσιγκτον πρέπει να αποσύρει τα στρατεύματά της, προσθέτοντας ότι η εκστρατεία των ΗΠΑ εκεί «απέτυχε».

«Το Αφγανιστάν κινδυνεύει να καταστεί παγκόσμιο εκκολαπτήριο της διεθνούς τρομοκρατίας. Στην πραγματικότητα, έχει ήδη αναπτυχθεί εν μέρει», ανέφερε ο Καμπούλοφ στην Izvestia. 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr