Η Μέρκελ κέρδισε στο ντιμπέιτ ...επιτιθέμενη στην Τουρκία

Η Τουρκία δεν πρέπει να μπει στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ανέφερε η Μέρκελ - Σουλτς: Αν εκλεγώ, θα διακόψω τις διαπραγματεύσεις

Η Τουρκία, το προσφυγικό και οι σχέσεις με τους μουσουλμάνους που διαμένουν στη Γερμανία, κυριάρχησαν στο χθεσινό ντιμπέιτ της Γερμανίδας Καγκελαρίου και του σοσιαλδημοκράτη υποψηφίου, εν όψει των γερμανικών εκλογών στις 24 Σεπτεμβρίου. 

Ένα ντιμπέιτ, όπου η Άνγκελα Μέρκελ επικράτησε σημαντικά του Μάρτιν Σουλτς, σύμφωνα με την τηλεφωνική έρευνα που διενήργησε το πρώτο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD κατά τη διάρκεια και μετά το τέλος της τηλεμαχίας. Το 55% θεώρησε συνολικά πειστικότερη την Μέρκελ, ενώ υπέρ του  Σουλτς τοποθετήθηκε το 35%.

Στα επιμέρους χαρακτηριστικά, η κυρία Μέρκελ κρίθηκε πιο αξιόπιστη με 49% έναντι 29% του κ. Σουλτς, πιο ικανή με 64% έναντι 20%, πιο συμπαθής με 49% έναντι 31%, πιο ικανή στο θέμα της προσφυγικής κρίσης με 44% έναντι 39%, στη διεθνή πολιτική με 61% έναντι 30% και στην πολιτική της αγοράς εργασίας με 45% έναντι 40%.

Τουρκία

Στη σκιά της αντιπαράθεσης της Γερμανίας με την Τουρκία του Ερντογάν το τελευταίο διάστημα,
οι δύο υποψήφιοι ήταν στο ίδιο μήκος κύματος όσον αφορά την αντιμετώπιση της Τουρκίας, αλλά η Μέρκελ φαίνεται να κέρδισε τις εντυπώσεις.

«Είναι σαφές ότι η Τουρκία δεν θα πρέπει να γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης», δήλωσε η Μέρκελ κατά το αποψινό τηλεοπτικό ντιμπέιτ, ενώ ο σοσιαλδημοκράτης υποψήφιος Μάρτιν Σουλτς είπε ότι, αν εκλεγεί καγκελάριος, θα διακόψει τις ενταξιακές συνομιλίες με την Τουρκία.

«Όταν γίνω καγκελάριος, θα ακυρώσω ... τις ενταξιακές συνομιλίες της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση», επισήμανε χαρακτηριστικά ο Σουλτς και συμπλήρωσε: «Κανένας Γερμανός πολίτης δεν μπορεί να ταξιδεύει πλέον με ασφάλεια στην Τουρκία», αναφερόμενος στο γεγονός ότι τους περασμένους μήνες τέθηκαν υπό κράτηση στην Τουρκία 12 γερμανοί πολίτες με πολιτικές κατηγορίες.

«Όποιος κι αν είναι ο επόμενος καγκελάριος έχει την αποστολή να πει στην Τουρκία για να προστατεύσει την Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας: όλες οι κόκκινες γραμμές έχουν παραβιαστεί και γι' αυτό αυτή η χώρα δεν μπορεί πλέον να γίνει μέλος της ΕΕ», δήλωσε ο Σουλτς.

Η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε από την πλευρά της ότι «είναι σαφές ότι η Τουρκία δεν θα πρέπει να γίνει μέλος της ΕΕ». «Πέραν αυτού, θα μιλήσω στους συναδέλφους μου για να δούμε αν μπορούμε να καταλήξουμε σε μια κοινή θέση πάνω σ' αυτό ώστε να μπορέσουμε να τερματίσουμε αυτές τις ενταξιακές συνομιλίες», πρόσθεσε η Μέρκελ.

Προσφυγικό

Ο Μάρτιν Σουλτς τόνισε ότι το προσφυγικό είναι μια μεγάλη πρόκληση και επετέθη στην Μέρκελ λέγοντας πως δεν επιτρέπεται να θέτει τους Ευρωπαίους εταίρους προ τετελεσμένων γεγονότων. «Αυτό που χρειαζόμαστε είναι μια ευρωπαϊκή λύση. Το κύμα των προσφύγων κράτησε μήνες. Οι Ευρωπαίοι εταίροι θα μπορούσαν να συμπεριληφθούν στη λύση», υποστήριξε.

Στο ερώτημα πόσος χρόνος θα χρειαστεί για να ενσωματωθούν οι πρόσφυγες ο Σουλτς απέφυγε να απαντήσει ευθέως. Θα πρέπει να προετοιμαστούν τα σχολεία και οι υποδομές καλύτερα, αλλά δεν μπορεί κανείς να πει πόσος χρόνος θα χρειαστεί. «Το να ενσωματωθούν ένα εκατομμύριο άνθρωποι είναι υπό προϋποθέσεις θέμα μιας γενιάς. Ας μην ρίχνουμε στάχτη στα μάτια των πολιτών».

Η Μέρκελ συμφώνησε ότι «είναι μια τεράστια υπόθεση. Θα κρατήσει χρόνια. Υπάρχουν προβλήματα στην ενσωμάτωση».

Ο Σουλτς είπε ότι τα εξωτερικά σύνορα δεν μπορούν να κλείσουν. «Τα μεσογειακά σύνορα μας ανησυχούν, αλλά δεν μπορούμε να τα κλείσουμε». Η Μέρκελ τάχθηκε υπέρ της συνεργασίας με τις χώρες προέλευσης των προσφύγων, στις οποίες, όπως είπε, «πρέπει να επενδύσουμε πολλά».
Μουσουλμάνοι στη Γερμανία

Η Γερμανίδα καγκελάριος τόνισε ότι τα εκατομμύρια των μουσουλμάνων στην Γερμανία συνεισφέρουν στην γερμανική κοινωνία. Σε αυτό συμφώνησε και ο Μάρτιν Σουλτς, αλλά υπογράμμισε ότι «οι κήρυκες του μίσους δεν έχουν θέση στη χώρα μας».

Στο ερώτημα πώς αντιμετωπίζει η Μέρκελ το γεγονός ότι τα 2/3 των Γερμανών δεν συμμερίζονται την άποψή της ότι το Ισλάμ ανήκει στην Γερμανία, η καγκελάριος απάντησε:«αντιλαμβάνομαι ότι οι πολίτες αντιμετωπίζουν το θέμα με σκεπτικισμό, ιδίως διότι οι τρομοκρατικές επιθέσεις γίνονται στο όνομα του Ισλάμ. Πρέπει όμως να γίνει αντιληπτό οτι δεν έχουν σχέση με το Ισλάμ καθεαυτό».

Η Μέρκελ παραδέχτηκε ότι ο αριθμός των μουσουλμάνων από αραβικές χώρες έχει αυξηθεί στην Γερμανία, αλλά πρόσθεσε πως «τα τζαμιά πρέπει να κλείσουν, εάν συμβαίνουν εκεί πράγματα τα οποία έρχονται σε αντίθεση με το Σύνταγμα".

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr