Καταλονία: Εισβολή της Αστυνομίας σε εκλογικά κέντρα-Επεισόδια με ψηφοφόρους

Η αστυνομία προχωρά σε κατάσχεση καλπών και ψηφοδελτίων  - Η κυβέρνηση θέλει να ανατρέψει το δημοψήφισμα 

Τεταμένη είναι η ατμόσφαιρα έξω από εκλογικά κέντρα που παραμένουν υπό κατάληψη προκειμένου να διεξαχθεί το -απαγορευμένο από την κυβέρνηση- δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Καταλονίας. 

Η ισπανική αστυνομία έχει αρχίσει να επεμβαίνει στα εκλογικά κέντρα της Καταλονίας, την ώρα που χιλιάδες πολίτες έχουν συγκεντρωθεί από νωρίς έξω από αυτά, παρά τη βροχή, αποφασισμένοι να διεξάγουν το δημοψήφισμα.

Στα βίντεο που βλέπουν το φως της δημοσιότητας δεκάδες μέλη των δυνάμεων αντιμετώπισης ταραχών της ισπανικής αστυνομίας απωθούν με τις ασπίδες τους εξαγριωμένους ψηφοφόρους. που είναι συγκεντρωμένοι έξω από εκλογικό κέντρο της Βαρκελώνης, σε μια προσπάθεια να αποτρέψουν τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της Καταλονίας.



Οι συγκεντρωμένοι φωνάζουν συνθήματα: «Θα ψηφίσουμε. Θα αντισταθούμε ειρηνικά, δεν θα προσφύγουμε στη βία», κόντρα στους αστυνομικούς που προσπαθούν να τους απομακρύνουν από την είσοδο εκλογικού κέντρου στη Βαρκελώνη.

Φορτηγάκια της αστυνομίας και ένα ασθενοφόρο βρίσκονται σταθμευμένα κοντά στο εκλογικό κέντρο όπου έχουν ξεσπάσει οι ταραχές.

Σύμφωνα με το ΑFP, η αστυνομία έχει περικυκλώσει το αθλητικό κέντρο όπου πρόκειται να ψηφίσει ο πρόεδρος της επαρχίας Κάρλες Πουτζεμόντ.

Το ισπανικό υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε ότι η αστυνομία και η εθνοφρουρά έχουν αρχίσει να κατάσχουν κάλπες και ψηφοδέλτια από εκλογικά κέντρα στην Καταλονία.









Ισπανικό υπουργείο Εσωτερικών: Πήραμε κάλπες


«Ιδού οι πρώτες κάλπες και τα ψηφοδέλτια που έχει κατασχέσει η αστυνομία στη Βαρκελώνη. Οι αστυνομικοί συνεχίζουν να αναπτύσσονται στην Καταλονία», ανέφερε το υπουργείο Εσωτερικών στον λογαριασμό του στο Twitter στις 09:00 (τοπική ώρα, 10:00 ώρα Ελλάδας). Το μήνυμα συνοδευόταν από μια φωτογραφία.






Σύντομο ιστορικό

Στις 6 Σεπτεμβρίου οι αυτονομιστές ανακοίνωσαν τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος, παρότι το Συνταγματικό Δικαστήριο της Ισπανίας το είχε κρίνει αντισυνταγματικό και χωρίς να υπάρχει πλήρης συναίνεση μεταξύ των Καταλανών.

Η επαρχία είναι σχεδόν διχασμένη αναφορικά με το θέμα, όμως η πλειονότητα των κατοίκων επιθυμoύσε, σε ποσοστό 70%, να διεξαχθεί ένα νόμιμο δημοψήφισμα με την άδεια της κεντρικής κυβέρνησης. Από τις 6 Σεπτεμβρίου ούτε οι νομικές προσφυγές, ούτε οι συλλήψεις και οι έρευνες έχουν αποτρέψει τους αυτονομιστές της Καταλονίας, όπου ζει το 16% των κατοίκων της Ισπανίας. Σε συνέντευξή του στο Γαλλικό Πρακτορείο ο πρόεδρος της επαρχίας, Κάρλες Πουτζεμόντ, δήλωσε ότι νιώθει πως φέρει «μια μεγάλη ευθύνη» και ζήτησε μεσολάβηση στην αντιπαράθεση με τη Μαδρίτη.

Ωστόσο, η ΕΕ έχει κρατήσει σαφείς αποστάσεις από το δημοψήφισμα. «Είναι μια πολύ σοβαρή στιγμή», τόνισε, επιβεβαιώνοντας ότι σε περίπτωση νίκης του «ναι» θα ληφθούν «πολιτικές αποφάσεις» που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της Καταλονίας, έπειτα από μια «μεταβατική» φάση στη διάρκεια της οποίας θα γίνουν διαπραγματεύσεις για την απόσχιση της επαρχίας από την Ισπανία. Οι συνέπειες μιας απόσχισης της επαρχίας, που έχει το μέγεθος του Βελγίου με 7,5 εκατ. κατοίκους συνολικά, δεν μπορούν να εκτιμηθούν, όπως και αυτές του Brexit. Ανησυχούν όμως πολύ τους Ισπανούς.

Πολλοί ποδοσφαιρόφιλοι αναρωτιούνται δε ποιες θα είναι οι συνέπειες στο χώρο του ποδοσφαίρου από τυχόν απόσχιση, με την Μπαρτσελόνα στο επίκεντρο της συζήτησης. Eπίσης, η Καταλονία συμβάλλειο στο 25,6% των ισπανικών εξαγωγών, το 19% του ισπανικού Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος, ενώ 20,7% των ξένων επενδύσεων πραγματοποιούνται στην επαρχία.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr