Καταλονία: Το 90% είπε «ναι» στην ανεξαρτησία - Ραχόι: Δεν έγινε κανένα δημοψήφισμα

Καταλονία: Το 90% είπε «ναι» στην ανεξαρτησία - Ραχόι: Δεν έγινε κανένα δημοψήφισμα

Ανοικτό το ενδεχόμενο να κηρυχθεί μονομερώς η ανεξαρτησία της Καταλονίας από την Ισπανία - Δήμαρχος Βαρκελώνης: «Δειλός ο Ραχόι» - Η πολιτική Ευρώπη καταδίκασε τη βία στην Καταλονία, όπου τραυματίστηκαν περισσότεροι από 800 άνθρωποι

Καταλονία: Το 90% είπε «ναι» στην ανεξαρτησία - Ραχόι: Δεν έγινε κανένα δημοψήφισμα
Συντριπτική ήταν η νίκη του «ναι» για την ανεξαρτησία της Καταλονίας στο δημοψήφισμα της Κυριακής που βάφτηκε στο αίμα, καθώς η ισπανική αστυνομία με ωμή βία προσπάθησε να σταματήσει τους ψηφοφόρους τραυματίζοντας 844 άτομα
.

Κλείσιμο
Όπως ανακοίνωσε η καταλανική κυβέρνηση, στη διαδικασία συμμετείχαν περίπου 2,26 εκατομμύρια πολίτες. Αυτός ο αριθμός σημαίνει ότι η συμμετοχή ανήλθε στο 42,3% του συνόλου των ψηφοφόρων στην Καταλονία, που φθάνουν τα 5,34 εκατομμύρια, παρά τη μαζική επιχείρηση της ισπανικής αστυνομίας για να εμποδίσει τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος.

Ο εκπρόσωπος της καταλανικής κυβέρνησης Ζόρντι Τουρούλ ανέφερε ότι τα 2,02 εκατομμύρια που ψήφισαν στο δημοψήφισμα της Κυριακής τάχθηκαν υπέρ του «ναι».

Το ερώτημα στο οποίο καλούνταν να απαντήσουν οι ψηφοφόροι ήταν «θέλετε η Καταλονία να γίνει ανεξάρτητο κράτος με τη μορφή της Δημοκρατίας;
».

Όμως η διαδικασία έγινε χωρίς να εκπληρώνεται κανένα από τα κριτήρια που εγγυάται την αξιοπιστία της: διαφανείς εκλογικούς καταλόγους, μια ανεξάρτητη εκλογική επιτροπή, μυστική ψηφοφορία.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της καταλανικής κυβέρνησης, 176.000 άνθρωποι ψήφισαν «όχι», ενώ από το δημοψήφισμα - τη διεξαγωγή του οποίου είχε απαγορεύσει το Συνταγματικό Δικαστήριο - απείχαν όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης στους αυτονομιστές.



Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, η Καταλονία μοιράζεται σχεδόν εξίσου ανάμεσα στους υποστηρικτές της ανεξαρτησίας και εκείνους που θέλουν την παραμονή της περιοχής στην Ισπανία. Το 80% θα ήθελε να διεξαχθεί ένα νόμιμο δημοψήφισμα, με τη συμφωνία του ισπανικού κράτους, σύμφωνα με τις ίδιες έρευνες.

Ο επικεφαλής της περιφερειακής καταλανικής κυβέρνησης άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να κηρυχθεί μονομερώς η ανεξαρτησία της Καταλονίας από την Ισπανία. «Αυτή την ημέρα ελπίδας και δεινών, οι πολίτες της Καταλονίας αποκτήσαμε το δικαίωμα να έχουμε ένα ανεξάρτητο κράτος που θα πάρει τη μορφή μιας δημοκρατίας», τόνισε ο Κάρλες Πουτζντεμόν κατά τη διάρκεια διαγγέλματός του που αναμεταδόθηκε απευθείας τηλεοπτικά, περιστοιχισμένος από μέλη της κυβέρνησής του, χαιρετίζοντας παράλληλα την κινητοποίηση «εκατομμυρίων» Καταλανών για το δημοψήφισμα παρά την απαγόρευσή του από την κυβέρνηση του Μαριάνο Ραχόι.

«Η κυβέρνησή μου τις αμέσως προσεχείς ημέρες θα υποβάλει τα αποτελέσματα της σημερινής ψηφοφορίας στο καταλανικό κοινοβούλιο, που εκφράζει την κυριαρχία του λαού μας, ώστε να μπορέσει να ενεργήσει βάσει του νόμου του δημοψηφίσματος», πρόσθεσε ο ίδιος.

Ο νόμος με τον οποίο εγκρίθηκε η διεξαγωγή του δημοψηφίσματος προέβλεπε μονομερή ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της Καταλονίας από το περιφερειακό κοινοβούλιο αν η πλειοψηφία τασσόταν υπέρ της απόσχισης από την Ισπανία.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μπορεί πλέον να κοιτάζει αλλού», συνέχισε ο Πουτζντεμόν, προτρέποντάς την να παρέμβει άμεσα στη διένεξη. «Είμαστε ευρωπαίοι πολίτες και υφιστάμεθα επιθέσεις εναντίον των δικαιωμάτων και των ελευθεριών (μας)», πρόσθεσε.




Ραχόι: Δεν έγινε κανένα δημοψήφισμα στην Καταλονία
«Δεν έγινε σήμερα δημοψήφισμα στην Καταλονία», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε το βράδυ της Κυριακής ο Ισπανός πρόεδρος, μετά τα πρωτοφανή επεισόδια βίας που σημειώθηκαν στη Βαρκελώνη και άλλες πόλεις της περιφέρειας, εξαιτίας της ωμής βίας από τους αστυνομικούς.

«Η μεγαλύτερη πλειοψηφία των Καταλανών δεν ήθελαν να συμμετέχουν στο δημοψήφισμα και τήρησαν τον νόμο», πρόσθεσε ο Μαριάνο Ραχόι, ρίχνοντας τις ευθύνες για τα έκτροπα στην περιφερειακή κυβέρνηση. «Μοναδικός στόχος της σημερινής διαδικασίας ήταν να σπείρει τη διχόνοια, να φέρει τους πολίτες αντιμέτωπους τον έναν με τον άλλο και να προκαλέσει ανεπιθύμητες καταστάσεις. Αυτή η διαδικασία απέτυχε», είπε ο Ραχόι συμπληρώνοντας ότι «επλήγη σοβαρά η συνύπαρξη».

«Ο λαός της Καταλονίας ξεγελάσθηκε για να πάρει μέρος στην απαγορευμένη ψηφοφορία», υποστήριξε ο Ραχόι, προσθέτοντας πως το δημοψήφισμα ήταν ένα στρατήγημα της περιφερειακής κυβέρνησης εναντίον της νομιμότητας και της δημοκρατικής αρμονίας και ήταν ένας «δρόμος που οδηγεί στο πουθενά».

Ο Ραχόι ευχαρίστησε τις δυνάμεις ασφαλείας που επέβαλαν τον νόμο και έκαναν τη δουλειά τους και υποστήριξε πως το κράτος δικαίου επικράτησε στην Καταλονία. «Σήμερα δεν έγινε δημοψήφισμα για την αυτοδιάθεση στην Καταλονία. Το κράτος δικαίου παραμένει σε ισχύ με όλη τη δύναμή του», τόνισε ο συντηρητικός ηγέτης σε τηλεοπτική ομιλία του.

Οι δυνάμεις της τάξης «έκαναν το καθήκον τους» και «σεβάστηκαν την εντολή της δικαιοσύνης», η οποία είχε απαγορεύσει το δημοψήφισμα. «Θα ήταν ευκολότερο για όλους να κοιτάξουμε από την άλλη πλευρά», πρόσθεσε ο συντηρητικός ηγέτης. Το δημοψήφισμα αποτελούσε μια «αληθινή επίθεση εναντίον του κράτους δικαίου στην οποία το κράτος αντέδρασε με αποφασιστικότητα και ηρεμία».

Σύμφωνα πάντως με την γερμανική εφημερίδα Die Welt, η Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Μαριάνο Ραχόι ζητώντας εξηγήσεις για την υπερβολική βία. 

Ο Ισπανός πρωθυπουργός ζήτησε επίσης να συναντηθεί με όλα τα πολιτικά κόμματα για αν συζητήσουν το μέλλον της χώρας μετά το δημοψήφισμα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τη συνέντευξη παρακολούθησε συγκεντρωμένο πλήθος σε κεντρική πλατεία της Βαρκελώνης, αντιδρώντας με έντονα γιουχαΐσματα στους ισχυρισμούς του Ραχόι ότι «η πλειοψηφία των Καταλανών δεν ήθελε να ψηφίσει».





Δήμαρχος Βαρκελώνης: Δειλός ο Ραχόι 
Η δήμαρχος της Βαρκελώνης Άντα Κολάου χαρακτήρισε «δειλό» τον Ισπανό πρωθυπουργό Μαριάνο Ραχόι μετά τη βίαιη επέμβαση της αστυνομίας και τον κάλεσε να παραιτηθεί από την εξουσία, όπως έκανε και το κόμμα της ριζοσπαστικής αριστεράς Podemos με το οποίο η δήμαρχος συνεργάζεται.

«Ξεπέρασε όλα τα όρια», «είναι ένας δειλός και δεν βρίσκεται στο ύψος της ευθύνης του. Κατά συνέπεια ο Μαριάνο Ραχόι οφείλει να παραιτηθεί», δήλωσε στους δημοσιογράφους η Κολάου, η οποία αντιτίθεται στην ανεξαρτησία της Καταλονίας.

«Για να ανοίξουμε έναν νέο χώρο διαλόγου, συμφώνων και συνύπαρξης, είναι απαραίτητο να στείλουμε στην αντιπολίτευση το PP και τους Ciudadanos», τους κεντρώους συμμάχους του στο κοινοβούλιο, έγραψε από την πλευρά του στο Twitter ο Πάμπλο Ιγκλέσιας, ο επικεφαλής του Podemos, ο οποίος έχει ήδη επιχειρήσει να ρίξει τον Ραχόι, τον επικεφαλής του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος (PP).

Το Εργατικό Σοσιαλιστικό Κόμμα (PSOE), το μεγαλύτερο της αντιπολίτευσης, πήρε από την πλευρά του ίσες αποστάσεις από τις δύο παρατάξεις. «Η ανευθυνότητα των μεν και των δε μας οδήγησε μέχρι εδώ», δήλωσε ο επικεφαλής των καταλανών σοσιαλιστών Μικέλ Ιθέτα. Κάλεσε σε διάλογο και ζήτησε από την κυβέρνηση να σταματήσει «τις απόπειρες να εμποδίσει με τη βία μια κινητοποίηση πολιτών σε μια παρωδία ψηφοφορίας».

Ο εκπρόσωπος του Λαϊκού Κόμματος Φερνάντο Μαρτίνεθ-Μαΐγιο απάντησε, όπως και η κυβέρνηση, πως ο καταλανός πρόεδρος και η ομάδα του είναι «οι μόνοι υπεύθυνοι γι' αυτό που συνέβη σήμερα στην Καταλονία».


ΣΥΡΙΖΑ: Καταδικαστέα η βία απέναντι σε πολίτες
Την ανάγκη δημοκρατικού διαλόγου τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωσή του για το δημοψήφισμα στην Καταλονία.

Στην ανακοίνωση επισημαίνει πως «η καταστολή και η βία απέναντι σε πολίτες είναι μια καταδικαστέα και αυταρχική επιλογή που μόνο λάδι στη φωτιά ρίχνει, παρά λύνει προβλήματα».

«Μόνος δρόμος ο δημοκρατικός διάλογος. Αυτή είναι η μόνη επιλογή στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών αξιών» υπογραμμίζει καταληκτικά.


Ευρωπαίοι πολιτικοί καταδικάζουν τη βία
«Η βία δεν μπορεί ποτέ να είναι η απάντηση! Καταδικάζουμε όλες τις μορφές βίας και επαναλαμβάνουμε την έκκλησή μας για πολιτικό διάλογο», έγραψε στο Twitter ο πρωθυπουργός του Βελγίου Σαρλ Μισέλ αναφερόμενος στη στάση της αστυνομίας κατά το δημοψήφισμα στην Καταλονία.

Και ο βρετανός υπουργός Εμπορίου Λάιαμ Φοξ καταδίκασε τη βία στην Καταλονία, όμως πρόσθεσε πως το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της περιφέρειας αυτής είναι υπόθεση της ισπανικής κυβέρνησης. «Η Βρετανία ανησυχεί για τη βία που σημειώθηκε στη διάρκεια του απαγορευμένου δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της Καταλονίας από την Ισπανία, όμως θεωρεί πως η ψηφοφορία ήταν αντισυνταγματική», δήλωσε από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον. «Προφανώς μας ανησυχεί κάθε βία, όμως είναι σαφές πως το δημοψήφισμα, όπως το καταλαβαίνω, δεν είναι συνταγματικό, έτσι είναι ανάγκη να υπάρξει κάποια ισορροπία», δήλωσε ο Τζόνσον προς το πρακτορείο Ρόιτερς. «Ελπίζουμε ότι τα πράγματα θα ηρεμήσουν».


Ουδέτερη η στάση της Αυστρίας
Ήδη από τις παραμονές του αμφιλεγόμενου χθεσινού δημοψηφίσματος στην Καταλονία, ήταν σαφές πως η Ισπανία δεν θα έπρεπε να αναμένει υποστήριξη από την Αυστρία, καθώς από την αυστριακή κυβέρνηση συνασπισμού -από τον καγκελάριο Κρίστιαν Κερν και από τον υπουργό Εξωτερικών Σεμπάστιαν Κουρτς- διευκρινιζόταν πως δεν επρόκειτο να αναμιχθούν στη διαμάχη, στάση την οποία φαίνεται πως τήρησαν και χθες, αποφεύγοντας να σχολιάσουν τις δραματικές εξελίξεις στην Καταλονία.

Τα τρία κόμματα της αυστριακής αντιπολίτευσης επέκριναν την απαγόρευση της διενέργειας του δημοψηφίσματος, ενώ στις χθεσινοβραδινές αντιδράσεις τους καταδίκαζαν έντονα τη χρήση βίας από τις αστυνομικές αρχές.

Δεν θα ερμηνεύσει το ισπανικό Δίκαιο, απαντούσε τις προηγούμενες ημέρες ο Αυστριακός ομοσπονδιακός καγκελάριος και αρχηγός των Σοσιαλδημοκρατών στο ερώτημα εάν, παρά τις ισπανικές νομικές ρυθμίσεις, μπορεί να σταθεί πολιτικά ή ηθικά η απαγόρευση της διενέργειας του δημοψηφίσματος.

Από την πλευρά του, ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών και αρχηγός του συγκυβερνώντος με τους Σοσιαλδημοκράτες συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος διευκρίνιζε εδώ και ημέρες πως πρόκειται για «εσωτερική υπόθεση της Ισπανίας».


Κάλεσμα για γενική απεργία στις 3 Οκτωβρίου σε ένδειξη διαμαρτυρίας
Περίπου σαράντα συνδικαλιστικές, πολιτικές και κοινωνικές οργανώσεις απηύθυναν την Κυριακή έκκληση να υπάρξει παλλαϊκή συμμετοχή σε μια γενική απεργία στην Καταλονία αύριο Τρίτη, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την επέμβαση του ισπανικού κράτους με σκοπό να εμποδιστεί η διεξαγωγή του—απαγορευμένου από την κυβέρνηση στη Μαδρίτη—δημοψηφίσματος για την αυτοδιάθεση της περιφέρειας.

«Καλούμε όλη την κοινωνία, τις οργανώσεις των εργοδοτών, τους επικεφαλής των επιχειρήσεων, τα συνδικάτα, τους εργαζόμενους, τους ανεξάρτητους, τους θεσμούς και όλους τους πολίτες της Καταλονίας να συμμετάσχουν για να παραλύσει η χώρα την Τρίτη 3η Οκτωβρίου», ανέφεραν οι οργανώσεις αυτές σε κοινή ανακοίνωσή τους.

Η οικονομική παραγωγή της Καταλονίας αντιστοιχεί περίπου στο ένα πέμπτο του συνολικού ΑΕΠ της Ισπανίας, καθώς το μέγεθος της οικονομίας της περιφέρειας αυτής είναι ανάλογο με εκείνο της οικονομίας της Χιλής.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης