«Ο Πουτζδεμόντ στη φυλακή»: Χιλιάδες διαδηλωτές ζήτησαν την παραμονή της Καταλονίας στην Ισπανία

«Ο Πουτζδεμόντ στη φυλακή»: Χιλιάδες διαδηλωτές ζήτησαν την παραμονή της Καταλονίας στην Ισπανία

Περίπου 300.000 άνρθωποι πλημμύρισαν τη λεωφόρο Πασέιγκ ντε Γκράσια της Βαρκελώνης - Ο Πουτζδεμόν κάλεσε τους οπαδούς του να αντισταθούν ειρηνικά - Λύση η μετατροπή της Ισπανίας σε ομοσπονδιακό κράτος;


«Ο Πουτζδεμόντ στη φυλακή»: Χιλιάδες διαδηλωτές ζήτησαν την παραμονή της Καταλονίας στην Ισπανία
Εκατοντάδες χιλιάδες διαδηλωτές πλημμύρισαν τους δρόμους της Βαρκελώνης, φωνάζοντας συνθήματα υπέρ της παραμονής της Καταλονίας
στην Ισπανία και κατά του Κάρλες Πουτζδεμόντ. Οι διαδηλωτές κατέκλυσαν μία από τις εμβληματικές λεωφόρους της Βαρκελώνης, την Πασέιγκ ντε Γκράσια, η οποία γέμισε από ισπανικές σημαίες και όπου ακουγόταν το σύνθημα «Πουτζδεμόν, στη φυλακή», αναφερόμενοι στον αυτονομιστή καταλανό ηγέτη, τον οποίο απέπεμψε την Παρασκευή η Μαδρίτη.



Η διαδήλωση συγκέντρωσε περίπου 300.000 ανθρώπους σύμφωνα με τη δημοτική αστυνομία, 1,1 εκατομμύριο σύμφωνα με τους διοργανωτές. Από την πλευρά τους οι ισπανικές Αρχές ανακοίνωσαν ότι η συμμετοχή έφθασε το ένα εκατομμύριο.
Κλείσιμο

Από την πλευρά του, εν μέσω αμφισβήτησης και γενικότερης αβεβαιότητας, ο Πουτζδεμόν κάλεσε τους οπαδούς του να αντισταθούν ειρηνικά στο κράτος, που προσπαθεί να αναλάβει τον έλεγχο μετά την κήρυξη της ανεξαρτησίας.

Ο Οριόλ Τζουνκέρας, αντιπρόεδρoς της κυβέρνησης της Καταλονίας, επέμεινε πως ο Πουτζδεμόν «είναι και θα παραμείνει ο πρόεδρος» της Καταλονίας. Είπε πως δεν αναγνωρίζει τις αποφάσεις που έλαβε η Μαδρίτη, η οποία έθεσε την περιφέρεια υπό κηδεμονία.



Οι αυτονομιστές «ζουν σε ένα παράλληλο σύμπαν, λίγο σουρεαλιστικό», δήλωσε η διαδηλώτρια Σίλβια Αλαρκόν, 35 ετών, κάτοικος Βαρκελώνης. Είπε πως είναι οργισμένη με τους αυτονομιστές που μιλούν εξ ονόματος όλων «ενώ δεν είναι καθόλου έτσι».

«Θα θυμώσω πολύ αν η Μαδρίτη δεν τους θέσει ενώπιον των ευθυνών τους, νομικά ή με άλλο τρόπο, εκείνοι είναι οι δικτάτορες, εκείνοι που έκαναν να περάσουν τα πράγματα με τη βία», δήλωσε ο Μιγκέλ Άνχελ Γκαρθία Αλκάλα, ένας 70χρονος συνταξιούχος.



«Η Καταλονία είναι όλοι εμείς!» είναι το σύνθημα της διαδήλωσης την οποία κάλεσε η ένωση Κοινωνία πολιτών της Καταλονίας, που αντιτίθεται στην απόσχιση και η οποία είχε οργανώσει μια διαδήλωση στις 8 Οκτωβρίου όπου συμμετείχαν εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι.

Ένας από τους διοργανωτές της συγκέντρωσης, ο Άλεξ Ράμος, χαρακτήρισε μια «μονομερή κήρυξη ανεξαρτησίας έκνομη και παράνομη» «τρέλα που μας οδήγησε στον γκρεμό». 

Είπε πως τα κόμματα που τάσσονται υπέρ της ανεξαρτησίας εξασφάλισαν μόλις το 47% των ψήφων στις τελευταίες περιφερειακές εκλογές που διεξήχθησαν το 2015.

Οι αυτονομιστές διαθέτουν την πλειοψηφία στο καταλανικό κοινοβούλιο, με 72 σε σύνολο 135.

Το βράδυ της Παρασκευής δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι σε ολόκληρη την Καταλονία γιόρτασαν τη γέννηση της «Δημοκρατίας της Καταλονίας».

Η ισπανική κυβέρνηση του συντηρητικού Μαριάνο Ραχόι είχε λάβει ήδη την εξουσιοδότηση από τη Γερουσία να ενεργοποιήσει το άρθρο 155 του Συντάγματος ώστε να αναλάβει τη διακυβέρνηση της περιφέρειας και να «αποκαταστήσει τη συνταγματική τάξη». Η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Σοράγια Σάενθ ντε Σανταμαρία διορίστηκε υπεύθυνη για την Καταλονία.



Λύση η μετατροπή της Ισπανίας σε ομοσπονδιακό κράτος;

Η απόφαση της Μαδρίτης να αναλάβει τα ηνία της τοπικής κυβέρνησης και των αστυνομικών δυνάμεων στην Βαρκελώνη δεν πρόκειται να σταματήσουν το κίνημα υπέρ της ανεξαρτησίας της Καταλονίας, εκτιμά η ειδική σε ζητήματα αυτονομίας Ζαμπίνε Ρίντερ από το Ίδρυμα Επιστήμης και Πολιτικής του Βερολίνου (SWP). Μιλώντας στον ραδιοσταθμό Deutschlandfunk η γερμανίδα πολιτικός επιστήμονας εμφανίζεται βέβαιη ότι για πολλούς Καταλανούς το ζητούμενο ήταν και παραμένει, όχι απλά μια διεύρυνση αυτονομίας, αλλά η πλήρης ανεξαρτησία από την Ισπανία. Για το λόγο αυτό θεωρεί ότι θα πρέπει να συζητηθούν εναλλακτικές λύσεις σε πολιτικό επίπεδο, όπως για παράδειγμα μια μεταρρύθμιση του ισπανικού Συντάγματος που θα μετατρέψει την Ισπανία σε ομοσπονδιακό κράτος:

«Ζητούμενο είναι μια μεταρρύθμιση που θα αφορά ολόκληρη την Ισπανία. Ήδη η Καταλονία κινείται προς την κατεύθυνση της χώρας των Βάσκων που διαθέτει ακόμα μεγαλύτερη αυτονομία και έχει το δικαίωμα να κρατά στην περιφέρεια της ακόμα περισσότερα φορολογικά έσοδα απ΄ ότι οι Καταλανοί. Πρόκειται όμως για ζήτημα που αφορά όλες τις περιφέρειες της χώρας. Ίσως η διένεξη Μαδρίτης-Βαρκελώνης θα μπορούσε να έχει εν τέλει θετική κατάληξη για την Ισπανία, η οποία να επωφεληθεί από μια ριζική μεταρρύθμιση του Συντάγματος».



Τεράστιες οι οικονομικές επιπτώσεις της διένεξης Βαρκελώνης-Μαδρίτης

Την ίδια στιγμή η γερμανίδα ειδική επικρίνει τον ισπανό πρωθυπουργό Μαριάνο Ραχόι διότι δεν επεδίωξε νωρίτερα το διάλογο με την καταλανική ηγεσία, μολονότι οφείλει ως πρωθυπουργός να κινηθεί στο πλαίσιο που ορίζει το Σύνταγμα της χώρας του. Η σύγκρουση Μαδρίτης-Βαρκελώνης ήταν ωστόσο προδιαγεγραμμένη εδώ και πολύ καιρό, πιστεύει 
η πολιτικός επιστήμονας Ζαμπίνε Ρίντελ:
«Δυστυχώς υπήρξαν χαμένες ευκαιρίες όχι μόνο από την πλευρά της ισπανικής κυβέρνησης, αλλά και από την πλευρά της ευρωπαϊκής πολιτικής γενικότερα. Όλοι γνώριζαν τι θα συνέβαινε μια μέρα στην Ισπανία, η οποία επιπλέον αντιμετωπίζει από το 2012 μια βαθιά οικονομική κρίση. Θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι ακόμα κι αν σε πολιτικό επίπεδο η Ισπανία επιστρέψει σε μια προβλέψιμη πορεία, οι οικονομικές επιπτώσεις στη χώρα θα είναι τεράστιες».


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης