Εμφύλιος στην Υεμένη: Ένας πόλεμος κατά των παιδιών και των αμάχων

Πάνω από 20,7 εκατ. άνθρωποι χρήζουν ανθρωπιστικής βοήθειας στην εξαθλιωμένη χώρα - Κάθε 10 λεπτά ξεψυχά ένα παιδί κάτω των πέντε ετών, από αιτίες που θα μπορούσαν να αποτραπούν

Ο εμφύλιος πόλεμος στην Υεμένη μαίνεται, άγριος και αδιάλειπτος, εδώ και περίπου τρία χρόνια. Μετά από 986 ημέρες σχεδόν καθημερινών συγκρούσεων, χιλιάδες άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους και έχουν τραυματιστεί, ενώ εκατομμύρια άλλοι έχουν οδηγηθεί στη φτώχεια, την πείνα και την εξαθλίωση. 

Αποκορύφωμά του ολέθριου αυτού πολέμου στάθηκε ο αποκλεισμός που επέβαλε η Σαουδική Αραβία στις 6 Νοεμβρίου με το κλείσιμο των εναέριων, χερσαίων και θαλάσσιων συνόρων της Υεμένης. Ο αποκλεισμός αυτός, συνέπεια της διένεξης ανάμεσα στη Σαουδική Αραβία και το Ιράν με αφορμή την εκτόξευση ενός πυραύλου από τους υεμενίτες σιίτες αντάρτες Χούτι στις αρχές του μήνα, έβαλε τέλος και σε όλες τις ανθρωπιστικές αποστολές.

Μετά από τη διεθνή κατακραυγή και τις προειδοποιήσεις του ΟΗΕ ότι ο πλήρης αποκλεισμός θα είχε εκατομμύρια θύματα, ο αραβικός συνασπισμός προχώρησε σε μερική άρση του, με την πρώτη επισιτιστική βοήθεια να φτάνει τελικά αρκετές εβδομάδες αργότερα στην απελπισμένη χώρα.



Ωστόσο τα πράγματα δεν αναμένεται να βελτιωθούν σύντομα. Η πιο φτωχή χώρα της αραβικής χερσονήσου, εξασθενημένη μετά από σχεδόν τρία χρόνια πολέμου, αντιμετωπίζει πλέον τον μεγαλύτερο λιμό των τελευταίων δεκαετιών, με εκατομμύρια αμάχους - σε μεγάλο μέρος τους παιδιά - να βρίσκονται πλέον στο χείλος του θανάτου λόγω του ακραίου υποσιτισμού αλλά και της επιδημίας χολέρας που μαστίζει την Υεμένη.

Το μέγεθος της καταστροφής που έχουν επιφέρει τρία χρόνια πολέμου στην Υεμένη μπορεί να γίνει αντιληπτό αν δει κανείς τους αριθμούς των πολιτών που έχουν επηρεαστεί με ολέθριο τρόπο. Ειδικότερα, σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ:

- 20,7 εκατομμύρια κάτοικοι της Υεμένης χρειάζονται ανθρωπιστική βοήθεια και υποστήριξη. Για 9,8 εκατομμύρια από αυτούς, η ανάγκη αυτή χαρακτηρίζεται ως άκρως «πιεστική» από τον ΟΗΕ

- Σχεδόν 17 εκατομμύρια (60% του συνολικού πληθυσμού) ζουν σε καθεστώς επισιτιστικής ανασφάλειας, διασφαλίζοντας μόλις και μετά βίας τα προς το ζην ενώ 7 εκατομμύρια απειλούνται με λιμό. 

- Τουλάχιστον 3 εκατομμύρια πολίτες έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους, οι δημόσιες υπηρεσίες έχουν καταρρεύσει και περισσότερα από το 50% των κέντρων υγείας έχουν καταστραφεί ή διαθέτουν σοβαρές ελλείψεις σε φάρμακα και εξοπλισμό. Σε 49 από τις 276 περιφέρειες της χώρας δεν υπάρχουν καθόλου γιατροί ενώ η πρόσβαση σε πόσιμο νερό και η απουσία μέτρων υγιεινής έχει προκαλέσει έξαρση ασθενειών, όπως η χολέρα.


Πάνω από 2000 θάνατοι από χολέρα
Η επιδημία χολέρας στην Υεμένη, που έχει προκαλέσει ήδη περισσότερους από 2.000 θανάτους στην εμπόλεμη χώρα, ξεπέρασε το περασμένο καλοκαίρι το κατώφλι των 600.000 κρουσμάτων.

Την περίοδο έξαρσής της, δηλαδή τον περασμένο Αύγουστο, κατά μέσο όρο 5.000 άνθρωποι νοσούσαν καθημερινά, με την πλειοψηφία των κρουσμάτων να εντοπίζονται σε παιδιά κάτω των 15 ετών και ηλικιωμένους άνω των 60.

Σήμερα, ένα παιδί κάτω των 5 ετών πεθαίνει κάθε δέκα λεπτά στην Υεμένη από αιτίες που θα μπορούσαν να αποτραπούν.




Έλλειψη νερού
Σχεδόν 15,7 εκατομμύρια κάτοικοι της χώρας χρειάζονται βοήθεια για να αποκτήσουν πρόσβαση σε ασφαλές, πόσιμο νερό και σε συστήματα υγιεινής.

Για 7,3 εκατομμύρια από αυτούς, η έλλειψη πρόσβασης χαρακτηρίζεται από τον ΟΗΕ ως «κρίσιμη».

Οι παραπάνω αριθμοί μεταφράζονται σε 8% αύξηση των ατόμων που δεν έχουν πρόσβαση σε καθαρό νερό μόνο την τελευταία τριετία, με το ποσοστό αυτό να αναμένεται να αυξηθεί και άλλο τους επόμενους μήνες.


Ιατροφαρμακευτική περίθαλψη
Περίπου 10,4 εκατομμύρια άνθρωποι στην Υεμένη δεν έχουν πρόσβαση σε βασικές υπηρεσίες υγείας. Από αυτούς 8,8 εκατομμύρια ζουν σε περιοχές με τεράστιες ελλείψεις σε φάρμακα και γιατρούς.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, 1.900 από τις 3.507 εγκαταστάσεις υγειονομικής περίθαλψης είναι είτε μη λειτουργικές ή λειτουργούν υποτυπωδώς.

Με βάση τα τελευταία στοιχεία, οι θάνατοι και οι τραυματισμοί που έχουν καταγραφεί από τις μονάδες υγειονομικής περίθαλψης στην Υεμένη από την αρχή του πολέμου έφτασαν τους 8.389 και τους 56.130 αντίστοιχα.

Δεδομένου ότι λειτουργεί μόνο το 45% από αυτά τα κέντρα, μπορεί κανείς να καταλάβει ότι τα θλιβερά αυτά νούμερα είναι στην πραγματικότητα πολύ μεγαλύτερα.






Πόλεμος κατά των παιδιών ο εμφύλιος της Υεμένης
«Πόλεμο κατά των παιδιών» χαρακτηρίζει η UNICEF τον εμφύλιο της Υεμένης και όχι άδικα. Κάθε δέκα λεπτά υπολογίζεται ότι πεθαίνει στην εξαθλιωμένη χώρα ένα παιδί κάτω των πέντε ετών, από αιτίες που θα μπορούσαν να αποτραπούν.

Συνολικά περίπου 4,5 εκατομμύρια παιδιά, έγκυες γυναίκες και λεχώνες υποφέρουν από οξύ υποσιτισμό, με το ποσοστό αυτό να εμφανίζει δραματική αύξηση 148% από τα τέλη του 2014.

Το συνολικά ποσοστά του υποσιτισμού σε αυτές τις ευπαθείς ομάδες (με μέτριο και οξύ υποσιτισμό) ξεπερνούν το 31% του πληθυσμού σε ορισμένες περιοχές της χώρας.






Στέγαση και μόρφωση
Σχεδόν 4,5 κάτοικοι της Υεμένης είναι άστεγοι ή μένουν σε σπίτια με σημαντικές ελλείψεις όσον αφορά την ηλεκτροδότηση και τον εξοπλισμό. Πάνω από 3 εκατομμύρια άνθρωποι εγκατέλειψαν τα σπίτια τους κατά τη διάρκεια του τριετούς πολέμου.

Από αυτούς δύο εκατομμύρια παραμένουν εκτοπισμένοι αλλά και εκείνοι που επέστρεψαν βρήκαν σε μεγάλο ποσοστό τα σπίτια τους κατεστραμμένα και χρειάζονται βοήθεια για να ξαναχτίσουν τη ζωή τους από την αρχή.

Όσον αφορά στη μόρφωση, σχεδόν δύο εκατομμύρια παιδιά έχουν εγκαταλείψει το σχολείο. Ουσιαστικά 1 στα 3 παιδιά στην αραβική χώρα δεν έχει τη δυνατότητα να μορφωθεί. Πάνω από 1.690 σχολεία έχουν ισοπεδωθεί από τις συγκρούσεις και σχεδόν το 73% των δασκάλων έχουν να πληρωθούν για περισσότερο από έναν χρόνο, με αποτέλεσμα αρκετοί να έχουν ήδη παραιτηθεί.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr