Μπαλί: Εγκατέλειψαν το νησί χιλιάδες επισκέπτες - Λιγότερη τέφρα εκλύει σήμερα το ηφαίστειο

Περισσότεροι από 4.500 άνθρωποι αναχώρησαν από το αεροδρόμιο της Ντενπάσαρ, διευκρίνισαν οι τοπικές αρχές - Το επίπεδο συναγερμού παραμένει στη μέγιστη κλίμακα

Χιλιάδες τουρίστες εγκατέλειψαν σήμερα το Μπαλί, την επομένη της επαναλειτουργίας του αεροδρομίου της Ντενπάσαρ που είχε κλείσει για τρεις ημέρες λόγω της τέφρας που εκλύθηκε στην ατμόσφαιρα από ένα ηφαίστειο στο νησί αυτό της Ινδονησίας.

Το επίπεδο συναγερμού στο όρος Αγκούνγκ παραμένει στη μέγιστη κλίμακα, όμως μια αλλαγή στην κατεύθυνση του ανέμου επέτρεψε στις αρχές του διεθνούς αεροδρομίου του νησιού να επιτρέψουν την επαναλειτουργία του χθες το απόγευμα.

Περίπου 120.000 ταξιδιώτες είχαν εγκλωβιστεί από τη Δευτέρα στο νησί με τις παραδεισένιες παραλίες που προσελκύει τουρίστες από όλο τον κόσμο, λόγω της σεισμικής δραστηριότητας του όρους Αγκούνγκ η οποία οδήγησε επίσης στην απομάκρυνση δεκάδων χιλιάδων κατοίκων που ζουν πέριξ του ηφαιστείου.

«Μετά την επαναλειτουργία του αεροδρομίου, επαναλήφθηκαν οι πτήσεις και η κατάσταση επιστρέφει σταδιακά στην κανονικότητα» δήλωσε εκπρόσωπος του διεθνούς αεροδρομίου, ο Ισραουάντι, που δεν έχει επίθετο όπως και πολλοί Ινδονήσιοι.

Περισσότεροι από 4.500 άνθρωποι αναχώρησαν από το αεροδρόμιο της Ντενπάσαρ, διευκρίνισαν οι τοπικές αρχές.



Αντίθετα, το διεθνές αεροδρόμιο Λόμποκ, ενός γειτονικού νησιού, έκλεισε και πάλι σήμερα λόγω της τέφρας του ηφαιστείου που κατευθυνόταν προς τα εκεί. Η ηφαιστειακή τέφρα είναι επικίνδυνη για τους κινητήρες των αεροπλάνων.

Φθάνοντας σε ύψος λίγο πάνω από τα 3.000 μέτρα και σε απόσταση περίπου 75 χιλιομέτρων από τους κύριους τουριστικούς προορισμούς Κούτα και Σεμινγιάκ, το ηφαίστειο εκλύει πυκνό γκρίζο καπνό που προκαλεί φόβους για έκρηξη ανά πάσα στιγμή.

Ειδικοί παρατηρούν πως η πρόσφατη δραστηριότητα του ηφαιστείου ανταποκρίνεται σε εκείνην που είχε παρατηρηθεί κατά τη μεγάλη ηφαιστειακή έκρηξη που σημειώθηκε πριν από 54 χρόνια. Περίπου ένα δισεκατομμύριο τόνοι τέφρας εκλύθηκαν στην ατμόσφαιρα φθάνοντας μέχρι την Τζακάρτα, σε απόσταση χιλίων χιλιομέτρων, προκαλώντας μια σκοτεινιά που οδήγησε στη μείωση της παγκόσμιας θερμοκρασίας κατά 0,3 βαθμό για έναν χρόνο.

Αν και το ηφαίστειο μοιάζει να εκλύει λιγότερη τέφρα και καπνό σήμερα, ειδικοί εξακολουθούν να είναι επιφυλακτικοί, προειδοποιώντας ότι μια μεγάλη έκρηξη μπορεί να συμβεί ανά πάσα στιγμή, έπειτα από μια σειρά μικρών εκρήξεων.

«Το ενδεχόμενο μιας μεγάλης έκρηξης εξακολουθεί να υπάρχει, αλλά δεν μπορούμε να προβλέψουμε πόσο σημαντική θα είναι», δήλωσε ο ηφαιστειολόγος Ντέβι Καμίλ, από το Κέντρο Ηφαιστειολογίας της Ινδονησίας.

«Το επίπεδο συναγερμού παραμένει στην υψηλότερη βαθμίδα», υπογράμμισε.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr