Ιαπωνία: Ο Ακιχίτο γίνεται ο πρώτος αυτοκράτορας που παραιτείται εδώ και 200 χρόνια

Ιαπωνία: Ο Ακιχίτο γίνεται ο πρώτος αυτοκράτορας που παραιτείται εδώ και 200 χρόνια

Τέλος της εποχής "Χεσέι" στην Ιαπωνία, καθώς ο αυτοκράτορας Ακιχίτο αποφάσισε να παραιτηθεί από το θρόνο των Χρυσανθέμων

Ιαπωνία: Ο Ακιχίτο γίνεται ο πρώτος αυτοκράτορας που παραιτείται εδώ και 200 χρόνια
Την αποχώρησή του από το θρόνο των Χρυσανθέμων αποφάσισε τελικά ο αυτοκράτορας της Ιαπωνίας, Ακιχίτο, που γίνεται πλέον ο πρώτος αυτοκράτορας που παραιτείται εδώ και 200 χρόνια στη χώρα του. 

Η αποχώρησή του θα γίνει στις 30 Απριλίου 2019, όταν ο ίδιος θα βρίσκεται σε ηλικία 85 ετών. Την επομένη, ο γιος του, πρίγκιπας Ναρουχίτο, θα ανέβει στο θρόνο. Ωστόσο άγνωστο παραμένει πώς θα ονομαστεί η δική του εποχή. 

Κλείσιμο
Η απόφαση για την παραίτηση του Ακιχίτο έγινε κατά τη διάρκεια συμβουλίου, όπου μετείχε ο πρωθυπουργός, ηγέτες των κοινοβουλευτικών κομμάτων, ανώτατοι δικαστές και μέλη της οικογένειάς του. 

Ο Ακιχίτο εξέφρασε την επιθυμία του να παραιτηθεί τον Αύγουστο του 2016, καθώς η ηλικία του και τα προβλήματα υγείας επηρεάζουν την ικανότητά του να ανταποκριθεί στα δημόσια καθήκοντά του. 

Ο πρωθυπουργός θα φέρει τα πρακτικά της συνάντησης στο επόμενο υπουργικό συμβούλιο, την επόμενη εβδομάδα, για να γίνει η επίσημη έγκριση στις 8 Δεκεμβρίου. 

Η επιλογή της ημερομηνίας έγινε με σκοπό να συμπληρώσει ο Ακιχίτο 30 χρόνια στο θρόνο, ενώ ταυτίζεται με περίοδο διακοπών, οι οποίες και θα παραταθούν. 

Ο Ακιχίτο ανέβηκε στο θρόνο τον Ιανουάριο του 1989. Ήταν 56 χρονών και διαδέχθηκε τον πατέρα του, Χιροχίτο, ξεκινώντας την εποχή διακυβέρνησης "Χεσέι". Ο γιος του θα είναι 59 ετών μόλις αναλάβει τη θέση του. 

Πάντως, για να παραιτηθεί ο Ακιχίτο, έπρεπε να υπάρξει αναπροσαρμογή της νομοθεσίας, εξαιτίας του αυτοκρατορικού διατάγματος του 1947 που απαγόρευε μια τέτοια πράξη. 

Ο τελευταίος αυτοκράτορας που παραιτήθηκε ήταν ο Κοκάκου, το 1817.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης