Ιαπωνία: Ο Ακιχίτο γίνεται ο πρώτος αυτοκράτορας που παραιτείται εδώ και 200 χρόνια

Τέλος της εποχής "Χεσέι" στην Ιαπωνία, καθώς ο αυτοκράτορας Ακιχίτο αποφάσισε να παραιτηθεί από το θρόνο των Χρυσανθέμων

Την αποχώρησή του από το θρόνο των Χρυσανθέμων αποφάσισε τελικά ο αυτοκράτορας της Ιαπωνίας, Ακιχίτο, που γίνεται πλέον ο πρώτος αυτοκράτορας που παραιτείται εδώ και 200 χρόνια στη χώρα του. 

Η αποχώρησή του θα γίνει στις 30 Απριλίου 2019, όταν ο ίδιος θα βρίσκεται σε ηλικία 85 ετών. Την επομένη, ο γιος του, πρίγκιπας Ναρουχίτο, θα ανέβει στο θρόνο. Ωστόσο άγνωστο παραμένει πώς θα ονομαστεί η δική του εποχή. 

Η απόφαση για την παραίτηση του Ακιχίτο έγινε κατά τη διάρκεια συμβουλίου, όπου μετείχε ο πρωθυπουργός, ηγέτες των κοινοβουλευτικών κομμάτων, ανώτατοι δικαστές και μέλη της οικογένειάς του. 

Ο Ακιχίτο εξέφρασε την επιθυμία του να παραιτηθεί τον Αύγουστο του 2016, καθώς η ηλικία του και τα προβλήματα υγείας επηρεάζουν την ικανότητά του να ανταποκριθεί στα δημόσια καθήκοντά του. 

Ο πρωθυπουργός θα φέρει τα πρακτικά της συνάντησης στο επόμενο υπουργικό συμβούλιο, την επόμενη εβδομάδα, για να γίνει η επίσημη έγκριση στις 8 Δεκεμβρίου. 

Η επιλογή της ημερομηνίας έγινε με σκοπό να συμπληρώσει ο Ακιχίτο 30 χρόνια στο θρόνο, ενώ ταυτίζεται με περίοδο διακοπών, οι οποίες και θα παραταθούν. 

Ο Ακιχίτο ανέβηκε στο θρόνο τον Ιανουάριο του 1989. Ήταν 56 χρονών και διαδέχθηκε τον πατέρα του, Χιροχίτο, ξεκινώντας την εποχή διακυβέρνησης "Χεσέι". Ο γιος του θα είναι 59 ετών μόλις αναλάβει τη θέση του. 

Πάντως, για να παραιτηθεί ο Ακιχίτο, έπρεπε να υπάρξει αναπροσαρμογή της νομοθεσίας, εξαιτίας του αυτοκρατορικού διατάγματος του 1947 που απαγόρευε μια τέτοια πράξη. 

Ο τελευταίος αυτοκράτορας που παραιτήθηκε ήταν ο Κοκάκου, το 1817.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr