Ποιες είναι οι αλλαγές που πρότεινε η Επιτροπή για την οικονομία της Ευρωζώνης

Ευρωπαϊκό Νομισματικό ταμείο αντί του ΔΝΤ, Ευρωπαίος υπουργός Οικονομικών, ενίσχυση Συμφώνου Σταθερότητας και χρηματοδοτικό εργαλείο υποστήριξης - Τι σημαίνουν οι προτάσεις για την Ελλάδα

Η παρουσίαση των τεσσάρων προτάσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, για τη σταθερότητα και ευημερία της Ευρωζώνης, μέσω της αλλαγής της δομής της και της εγκαθίδρυσης νέων συστημάτων, ξεκινούν μια μακρά περίοδο αλλαγής για την Ένωση. 

Οι προτάσεις τις Επιτροπής αποτελούν μια προσπάθεια δημιουργηθούν οι δομές ικανές να αποτρέψουν μια πιθανή επανάληψη της κρίσης του 2010-2012, παίρνοντας ουσιαστικά τον ρόλο της πρόληψης και πυρόσβεσης κρίσεων από τις κυβερνήσεις των κρατών-μελών και συγκεντρώνοντας τον στις Βρυξέλλες.

Ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί μαζί με τον Αντιπρόεδρο της Επιτροπής για θέματα του Ευρώ Βάλντις Ντομπρόβσκις και τον Γκίντερ Έντικερ τον Επίτροπο Ψηφιακής Πολιτικής παρουσίασαν ένα πακέτο με τις εξής αλλαγές. 

Ευρωπαίος Υπουργός Οικονομικών 

Τη δημιουργία μιας θέσης για Ευρωπαίο Υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών, ο οποίος θα συνδυάζει τις αρμοδιότητες του Αντιπροέδρου της Επιτροπής και του Προέδρου του Eurogroup και θα προσθέτει μια δημοκρατική λογοδοσία και διαφάνεια στη χάραξη των πολιτικών της οικονομίας που αφορούν την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ευρωζώνη. 

Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο αντί για ΔΝΤ

Τη μετατροπή του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας σε ένα Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο (αντικαθιστώντας έτσι τον ρόλο του ΔΝΤ στην Ευρώπη). Το νέο ταμείο αυτό θα ενσωματωθεί στις συνθήκες και θα βασίζεται στην υπάρχουσα δομή του ΕΜΣ. Ρόλος του βέβαια η συνδρομή των κρατών που έχουν οικονομικά προβλήματα. 
Χρηματοδοτικό εργαλείο υποστήριξης

Ενδιαφέρον έχει η πρόταση για τη δημιουργία ενός χρηματοδοτικού εργαλείου της Ευρωζώνης το οποίο χρησιμοποιώντας τον κοινοτικό προϋπολογισμό θα παρέχει στήριξη στα μέλη της ΕΕ για την υλοποίηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, χρηματοδότηση στα κράτη προς εντάξει στο ευρώ, τη διασφάλιση της τραπεζικής υγείας και τη χρηματοδότηση δημόσιων επενδύσεων. Ο Πρωθυπουργός της Γαλλίας Εμμανουέλ Μακρόν έχει προτείνει έναν προϋπολογισμό ύψους 250 δισεκατομμυρίων ευρώ, δηλαδή περίπου στο 2% του ΑΕΠ της Ευρωζώνης, ωστόσο εκτιμάται πως η Επιτροπή θα προτείνει ένα ποσό της τάξης των 100 δισ. ευρώ. 

Ενίσχυση του Συμφώνου Σταθερότητας

Τέλος, η Επιτροπή προτείνει την ενσωμάτωση του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης στις συνθήκες της ΕΕ, έτσι ώστε τα 25 μέλη που το συμφώνησαν το 2012 να ενσωματώσουν τις διατάξεις του εντός του 2018.

Τι σημαίνουν οι προτάσεις αυτές

Εκ πρώτης όψεως οι προτάσεις αυτές φαίνεται να συμφέρουν τις χώρες του Νότου όπως η Ελλάδα, καθώς προβλέπει την πλήρη ενσωμάτωση των μηχανισμών της Ευρωζώνης από τους κοινοτικούς θεσμούς. 

Ουσιαστικά αυτό σημαίνει πως αποφάσεις όπως αυτές για τα προγράμματα βοήθειας στις χώρες του Νότου  δεν θα αποτελούν προϊόν κάποιας συμφωνίας κυβερνήσεων διαφορετικών κρατών μελών πίσω από κλειστές πόρτες, αλλά θα υπόκεινται στους κοινοτικούς κανονισμούς που θα λογοδοτούν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. 

Οι προτάσεις ιδιαίτερα του Επιτρόπου Οικονομικών, αλλά και ανεξάρτητου ετήσιου προϋπολογισμού της Ευρωζώνης φαίνεται να έχουν απήχηση στις χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου αλλά και της Γαλλίας καθώς συγκλίνουν σε μεγάλο βαθμό με αυτές του Προέδρου Μακρόν. Ωστόσο, οι Βόρειες χώρες θα αντιδράσουν με πολλές από τις πτυχές των προτάσεων αυτών, όντας υπέρμαχοι της διατήρησης του διακυβερνητικού ελέγχου τέτοιων θεμάτων  

Το θέμα των Βορείων είναι πως επιζητούν να συνεχιστούν οι αρμοδιότητες αυτές να βρίσκονται υπό την κυριότητα ενός εκπροσώπου των κρατών μελών, διότι έτσι θεωρούν πως θα μπορέσουν να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντα τους καλύτερα. Από την άλλη πλευρά, οι Νότιες χώρες συμφωνούν όχι μόνο επί της αρχής με τα μέτρα αυτά, αλλά φαίνεται πως αποζητούν την ύπαρξη ενός σταθεροποιητικού παράγοντα στις οικονομικές τους σχέσεις με τον Βορρά. 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr