«Θανατική καταδίκη για την ειρήνη»: Παγκόσμια αποδοκιμασία της απόφασης Τραμπ για την Ιερουσαλήμ

«Θανατική καταδίκη για την ειρήνη»: Παγκόσμια αποδοκιμασία της απόφασης Τραμπ για την Ιερουσαλήμ

Τίλερσον: Ξεκινάμε άμεσα τις προετοιμασίες - Εκατοντάδες διαδηλωτές έξω από το αμερικανικό προξενείο στην Κωνσταντινούπολη - Αντιαμερικανικές διαδηλώσεις και στο Αμάν - Χαμάς: Ο Τραμπ «άνοιξε τις πύλες της κολάσεως» - Τι λένε οι επίσημες παλαιστινιακές αρχές - Αντιδράσεις από Ερντογάν, Μέρκελ Μακρόν, Μέι, ΟΗΕ, ΕΕ, Ιράν, Συρία

«Θανατική καταδίκη για την ειρήνη»: Παγκόσμια αποδοκιμασία της απόφασης Τραμπ για την Ιερουσαλήμ
Σφοδρή είναι η αντίδραση της διεθνούς κοινότητας στο άκουσμα της απόφασης του Ντόναλντ Τραμπ να αναγνωρίσει επισήμως την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ.

Ήδη, οκτώ χώρες ζήτησαν την κατεπείγουσα σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, προκειμένου να συζητηθούν οι εξελίξεις, μετά την απόφαση που έλαβε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, όπως ανέφεραν διπλωματικές πηγές.

Την ίδια ώρα,το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, όπως ανακοίνωσε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Ρεξ Τίλερσον, θα ξεκινήσει «αμέσως» τις προετοιμασίες για τη μεταφορά της πρεσβείας των ΗΠΑ από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ, ενισχύοντας ταυτόχρονα τα μέτρα ασφαλείας, ώστε να προστατεύσει τους Αμερικανούς πολίτες στη Μέση Ανατολή.

Η απόφαση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ «θέτει την αμερικανική παρουσία σε αντιστοιχία με την πραγματικότητα», δεδομένου ότι το Κοινοβούλιο, το Ανώτατο Δικαστήριο, η προεδρία και το γραφείο του πρωθυπουργού του Ισραήλ βρίσκονται σε αυτήν την πόλη, εκτιμά στην ανακοίνωσή του ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας.

Ο Τίλερσον διαβεβαίωσε ότι η απόφαση ελήφθη κατόπιν διαβουλεύσεων με «πολλούς φίλους, εταίρους και συμμάχους. Πιστεύουμε σθεναρά ότι υπάρχει μια ευκαιρία για μια βιώσιμη ειρήνη».
Κλείσιμο

Η διαδικασία της μεταφοράς της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Ιερουσαλήμ εκτιμάται πάντως ότι θα διαρκέσει πολλά χρόνια, δεδομένου ότι θα πρέπει να βρεθεί αρχικά χώρος, για να χτιστεί το κτίριο.

Χαμάς: Άνοιξαν οι πύλες της κολάσεως

Ο Ντόναλντ Τραμπ άνοιξε τις «πύλες της κολάσεως» για τα αμερικανικά συμφέροντα, διαμηνύει η Χαμάς μετά το διάγγελμα του Αμερικανού προέδρου. Η αντίδραση της οργάνωσης προκαλεί ανησυχία σε διεθνείς αναλυτές.

Η αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ και η απόφαση για τη μεταφορά της αμερικανικής πρεσβείας την πόλη αυτή συνιστά «κατάφωρη επίθεση εναντίον του παλαιστινιακού λαού» λέει ακόμη η Χαμάς.

Η οργάνωση, που ελέγχει τη Λωρίδα της Γάζας, κάλεσε τους Άραβες και τους μουσουλμάνους «να υπονομεύσουν τα αμερικανικά συμφέροντα στην περιοχή» και «να αποκλείσουν το Ισραήλ».



Ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς, ανακοίνωσε ότι «καταδικάζει και απορρίπτει» την αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ. 

Λίγο νωρίτερα, ο γενικός γραμματέας της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης, Σαέμπ Ερεκάτ, δήλωσε ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ «κατέστρεψε» τη λεγόμενη λύση των δύο κρατών, αναγνωρίζοντας την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ.

Ταυτόχρονα, ο Τραμπ «απέκλεισε τις ΗΠΑ από οποιονδήποτε ρόλο σε οποιαδήποτε ειρηνευτική διαδικασία», συμπλήρωσε ο Ερεκάτ, μιλώντας σε δημοσιογράφους στην Ιεριχώ.



Διαδηλώσεις στην Κωνσταντινούπολη και το Αμάν

Εκατοντάδες διαδηλωτές, την ίδια ώρα, συγκεντρώθηκαν έξω από το αμερικανικό προξενείο στην Κωνσταντινούπολη, όπως μετέδωσε το Reuters. Η διαμαρτυρία ήταν σε μεγάλο βαθμό ειρηνική, αν και ορισμένοι από τους διαδηλωτές πέταξαν νομίσματα και άλλα αντικείμενα εναντίον του προξενείου.

Διαδηλώσεις διαμαρτυρίας οργανώθηκαν και σε συνοικίες του Αμάν, όπου κατοικούν Παλαιστίνιοι πρόσφυγες. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, τους οποίους επικαλείται το πρακτορείο Reuters, πολλοί νέοι κατέβηκαν στους δρόμους του Αμάν, φωνάζοντας αντιαμερικανικά συνθήματα. Στον προσφυγικό καταυλισμό Μπακάα, στα περίχωρα της πρωτεύουσας, εκατοντάδες νέοι συγκεντρώθηκαν για να καταγγείλουν τον Τραμπ.

Μεταξύ άλλων, ζητούσαν από την κυβέρνηση της Ιορδανίας «να σκίσει» την ειρηνευτική συμφωνία του 1994 με το Ισραήλ. «Κάτω η Αμερική... Η Αμερική είναι η μητέρα του τρόμου» φώναζαν οι συγκεντρωμένοι.

Με τη σειρά του, ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, επισήμανε πως η μονομερής απόφαση του Αμερικανού ομολόγου του για την Ιερουσαλήμ είναι «λυπηρή» και υπογράμμισε ότι το Παρίσι δεν την στηρίζει.

Όπως επισήμανε ο Μακρόν, το καθεστώς της Ιερουσαλήμ πρέπει να καθοριστεί από τους Ισραηλινούς και τους Παλαιστινίους μέσω διαπραγμάτευσης. Ο Γάλλος πρόεδρος απηύθυνε έκκληση προς όλες τις πλευρές για ηρεμία και αποφυγή της βίας.

Με τη σειρά της, η Βρετανή πρωθυπουργός, Τερέζα Μέι, δήλωσε ότι σκοπεύει να μιλήσει με τον πρόεδρο των ΗΠΑ για το καθεστώς της Ιερουσαλήμ, το οποίο, όπως είπε, θα καθοριστεί στο πλαίσιο μιας διευθέτησης ανάμεσα στο Ισραήλ και στους Παλαιστινίους.



Η Μέι είπε πως την αρχαία πόλη πρέπει να μοιράζονται εν τέλει το Ισραήλ και ένα μελλοντικό παλαιστινιακό κράτος, ενώ υπογράμμισε ότι πρέπει να υπάρξει ένα κυρίαρχο και βιώσιμο παλαιστινιακό κράτος στο πλαίσιο μιας λύσης δύο κρατών. «Σκοπεύω να μιλήσω με τον πρόεδρο Τραμπ για το θέμα αυτό» είπε η Μέι.

Η καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, υπογράμμισε ότι η κυβέρνησή της δεν στηρίζει την απόφαση του Αμερικανού προέδρου για την Ιερουσαλήμ.

Η γερμανική κυβέρνηση «δεν στηρίζει αυτήν τη θέση, γιατί το καθεστώς της Ιερουσαλήμ δεν μπορεί να γίνει αντικείμενο διαπραγμάτευσης στο πλαίσιο μιας λύσης των δύο κρατών», τόνισε η καγκελάριος, σύμφωνα με ανάρτηση που έκανε στο Twitter ο εκπρόσωπός της, Στέφεν Ζάιμπερτ.

Τον έντονο προβληματισμό του εξέφρασε και ο Πάπας Φραγκίσκος, καλώντας όλες τις πλευρές να σεβαστούν το «status quo» και να φερθούν με «σοφία και σύνεση». «Η Ιερουσαλήμ είναι μία μοναδική πόλη, που είναι ιερή για τους εβραίους, τους χριστιανούς και τους μουσουλμάνους [...] και έχει έναν ξεχωριστό ρόλο για την ειρήνη» είπε ο ποντίφικας.

Στην κατηγορηματική απόρριψη της απόφασης των ΗΠΑ να μεταφέρουν την πρεσβεία τους στην Ιερουσαλήμ προχώρησε και η Αίγυπτος, όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας.

Νωρίτερα, πριν από την επίσημη ανακοίνωση του Τραμπ, ο Αραβικός Σύνδεσμος είχε ανακοινώσει ότι προτίθεται να διεξαγάγει έκτακτη σύνοδο το Σάββατο για τα σχέδια των ΗΠΑ να αναγνωρίσουν την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ.

Ταυτόχρονα, ο Ιρανός πρόεδρος Χασάν Ροχανί δήλωσε πως η χώρα του δεν θα ανεχθεί την αναγνώριση από τις Ηνωμένες Πολιτείες της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ. Σε τηλεφωνική επικοινωνία του με τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο Ροχανί εξέφρασε λύπη για μια «παράνομη, προκλητική και πολύ επικίνδυνη» αμερικανική απόφαση.

Ο ανώτατος πνευματικός ηγέτης του Ιράν, ο αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, επίσης, «είδε» στην αμερικανική απόφαση μια απελπισμένη κίνηση, αποτέλεσμα της «ανικανότητας» των Ηνωμένων Πολιτειών. «Ο ισλαμικός κόσμος θα αντιταχθεί ασφαλώς σε αυτή τη συνωμοσία» είπε.

Εξάλλου, το Πακιστάν, αν και σύμμαχος των Ηνωμένων Πολιτειών από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου, δήλωσε ότι είναι «αναμφίβολα αντίθετο» στην απόφαση του Τραμπ, κάνοντας λόγο για «σαφή παραβίαση του διεθνούς δικαίου και των ψηφισμάτων του ΟΗΕ».

«Καμπανάκι» από Ερντογάν

Ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, προειδοποίησε, επίσης, την Τετάρτη ότι η αναγνώριση από την Ουάσινγκτον της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ «θα εξυπηρετήσει τις τρομοκρατικές οργανώσεις», όπως επισήμανε μετά το πέρας της συνάντησης που είχε στην Άγκυρα με τον βασιλιά Αμπντάλα Β' της Ιορδανίας.

Από την πλευρά του, ο Ιορδανός μονάρχης σημείωσε ότι η ιερή πόλη είναι «κρίσιμης σημασίας για τη σταθερότητα» της περιοχής.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας καταδίκασε την «ανεύθυνη» ενέργεια των ΗΠΑ να αναγνωρίσουν την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ και κάλεσε την Ουάσινγκτον να επανεξετάσει την ενέργεια αυτή. «Καταδικάζουμε την ανεύθυνη ανακοίνωση από την αμερικανική κυβέρνηση… το να δηλώνει ότι αναγνωρίζει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ και ότι θα μεταφέρει την αμερικανική πρεσβεία στην Ιερουσαλήμ» επισημαίνει το τουρκικό ΥΠΕΞ σε δελτίο Τύπου που εξέδωσε.

«Καλούμε την αμερικανική διοίκηση να επανεξετάσει αυτή την εσφαλμένη απόφαση, που ενδέχεται να οδηγήσει σε πολύ αρνητικά αποτελέσματα και να αποφύγει ενέργειες των οποίων δεν έχει υπολογίσει τις συνέπειες και οι οποίες θα πλήξουν την πολυπολιτισμική ταυτότητα και το ιστορικό καθεστώς της Ιερουσαλήμ». «Αυτή η απόφαση αντίκειται στο διεθνές δίκαιο και στα ψηφίσματα του ΟΗΕ» τονίζει από την πλευρά του ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σε μήνυμα που ανήρτησε στο Twitter. 

Από τη δική του πλευρά, ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, διαμήνυσε ότι δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική, παρά μόνο η λύση των δύο κρατών για το Ισραήλ και τους Παλαιστινίους, τονίζοντας ότι το θέμα της Ιερουσαλήμ και του οριστικού καθεστώτος της θα πρέπει να επιλυθεί μέσω άμεσων διαπραγματεύσεων.

Το υπουργείο Εξωτερικών του Κατάρ χαρακτήρισε «θανατική καταδίκη» για όλους όσους επιδιώκουν την ειρήνη, την απόφαση του προέδρου των ΗΠΑ για την Ιερουσαλήμ.

Αλλά και η Ευρωπαϊκή Ένωση εξέφρασε τη σοβαρή ανησυχία της, μετά την ανακοίνωση της απόφασης του Αμερικανού προέδρου για την Ιερουσαλήμ και για τις συνέπειες που μπορεί να έχει η εφαρμογή της στην ειρηνευτική διαδικασία.

Ο αγώνας των Παλαιστινίων θα παραμείνει ζωντανός μεταξύ των Αράβων έως την εγκαθίδρυση ενός παλαιστινιακού κράτους με την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσά του, επισήμανε το γραφείο του προέδρου της Συρίας, Μπασάρ αλ Άσαντ, σε ανακοίνωση που εξέδωσε, αντιδρώντας στην απόφαση του Αμερικανού προέδρου σχετικά με το καθεστώς της Ιερουσαλήμ.

«Το μέλλον της Ιερουσαλήμ δεν καθορίζεται από ένα κράτος ή έναν πρόεδρο, αλλά καθορίζεται από την ιστορία του και τη βούληση και αποφασιστικότητα (που επιδεικνύουμε) στον αγώνα των Παλαιστινίων» τονίζεται στην ανακοίνωση.

Παράλληλα, ο βασιλιάς της Σαουδικής Αραβίας Σαλμάν συζήτησε τις «πολύ σημαντικές εξελίξεις» στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, σε μια τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Σαουδικής Αραβίας.

Ακόμη, το υπουργείο Εξωτερικών του Μεξικού ανακοίνωσε ότι η πρεσβεία της χώρας στο Ισραήλ θα παραμείνει στο Τελ Αβίβ, παρά την απόφαση των ΗΠΑ να μεταφέρουν τη δική τους στην Ιερουσαλήμ. Το Μεξικό θα παραμείνει προσηλωμένο στις αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών για το καθεστώς της Ιερουσαλήμ, προσέθεσε.

Από την πλευρά του, το υπουργείο Εξωτερικών του Καναδά διαμήνυσε ότι το καθεστώς της Ιερουσαλήμ μπορεί να επιλυθεί «μόνο στο πλαίσιο μιας γενικής διευθέτησης της ισραηλινοπαλαιστινιακής διένεξης».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Δείτε Επίσης