Κιλιτσντάρογλου σε Ερντογάν: «Γιατί δεν ζήτησες από την Ελλάδα τα 18 νησιά που κατέλαβε;»

«Με ποιο σκεπτικό, με τι στοιχεία ανοίγεις συζήτηση για Λωζάνη;», διερωτήθηκε ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης από το βήμα της τουρκικής εθνοσυνέλευσης

Τον Ταγίπ Ερντογάν επέκρινε δημόσια ο ηγέτης του Ρεπουμπλικανού Λαϊκού Κόμματος (CHP) –και επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης-  Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, επειδή κατά την πρόσφατη επίσκεψη του στην Ελλάδα, δεν έθεσε επίσημα θέμα των… «18 νησιών του Αιγαίου» που -σύμφωνα με τον ίδιο- κατέχει παράνομα  Ελλάδα.

«Θέλω να ρωτήσω τον κ. Ερντογάν: Γιατί εκεί δεν είπες τίποτα για τα 18 νησιά; Γιατί δεν ανέφερε τίποτα για τα 18 νησιά που βρίσκονται υπό κατάληψη; Αντί να ζητάει πίσω τα 18 νησιά του Αιγαίου, που έχει παράνομα καταλάβει η Ελλάδα, έκανε δηλώσεις για επικαιροποίηση της Συνθήκης της Λωζάνης», δήλωσε προκλητικά την Δευτέρα ο Κιλιτσντάρογλου, επικρίνοντας την προσπάθεια Ερντογάν να αλλάξει το status quo της Συνθήκης της Λωζάννης, σύμφωνα με την οποία καθορίστηκαν τα σημερινά σύνορα της Τουρκίας.
«Ο κ. πρόεδρος πήγε στην Ελλάδα και άνοιξε συζήτηση για τη Λωζάνη. Ένας άνθρωπος που κατέχει θέση αρχηγού κράτους δεν ανοίγει έτσι “στο πόδι” συζήτηση για τη Συνθήκη της Λωζάνης που καθορίζει τα σύνορα της Τουρκικής Δημοκρατίας. Θέλω να ρωτήσω: Με ποιο σκεπτικό, με τι στοιχεία ανοίγεις συζήτηση για Λωζάνη;», διερωτήθηκε ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης από το βήμα της τουρκικής εθνοσυνέλευσης, αμφισβητώντας ευθέως κατά πόσο ο Τούρκος Πρόεδρος έχει το μορφωτικό υπόβαθρο να συζητάει ακόμη και για αλλαγές διεθνών συνθηκών.  «Αν θέλεις να ανοίξεις συζήτηση για τη Λωζάνη, έλα πρώτα και δείξε μας το πτυχίο του πανεπιστημίου σου και τότε να δούμε», δήλωσε καυστικά ο Κιλιτσντάρογλου.

Το τελευταίο διάστημα το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης στην τουρκική εθνοσυνέλευσης, το κοσμικό CHP, επιχειρεί να συναγωνιστεί το κυβερνών κόμμα  Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), αμφισβητώντας ευθέως την ελληνική κυριαρχία σε 18 νησιά, νησίδες και βραχονησίδες του Αιγαίου Πελάγους, σύμφωνα με τις οποίες δεν αναφέρονται σε καμία συνθήκη μετά το 1913 η παραχώρηση τους στην Ελλάδα.


 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr