Γαλλία: Η πλειονότητα τάσσεται υπέρ της παρένθετης μητρότητας

Υπάρχει μία μεταστροφή της κοινής γνώμης καθώς η χώρα ετοιμάζεται για αναθεώρηση της νομοθεσίας που αφορά την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή - Ο Γάλλος πρόεδρος ωστόσο είναι αντίθετος 

Η πλειονότητα των Γάλλων τάσσεται υπέρ της παρένθετης μητρότητας, ωστόσο κυρίως για ιατρικούς λόγους, όπως προκύπτει από δημοσκόπηση που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, η οποία υπογραμμίζει μια μεταστροφή της κοινής γνώμης καθώς η χώρα ετοιμάζεται για αναθεώρηση της νομοθεσίας που αφορά την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή.

Στη Γαλλία, καθώς και σε πολλές άλλες χώρες όπως η Γερμανία, απαγορεύεται κάθε μορφή παρένθετης μητρότητας (Σ.τ.Σ: μια γυναίκα κυοφορεί και γεννά ύστερα από εξωσωματική γονιμοποίηση και μεταφορά γονιμοποιημένων ωαρίων με χρήση ωαρίων ξένων προς την ίδια για λογαριασμό μιας άλλης γυναίκας, που επιθυμεί να αποκτήσει παιδί αλλά δεν μπορεί να κυοφορήσει για ιατρικούς λόγους).

Σε κάποιες χώρες, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, επιτρέπεται η πρακτική αυτή για αλτρουιστικούς και όχι για εμπορικούς σκοπούς.

Η γαλλική κυβέρνηση θα ξεκινήσει φέτος διάλογο με θέμα ένα νέο νομοθετικό πακέτο βιοηθικής, το οποίο πιθανόν να οδηγήσει στην επέκταση της ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής σε γυναίκες χωρίς σύντροφο ή σε ζευγάρια ομοφυλόφιλων γυναικών, μία θέση την οποία στηρίζει ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν.

Ο Γάλλος πρόεδρος ωστόσο αντιτίθεται στην παρένθετη μητρότητα.

Μέχρι πρόσφατα η κοινή γνώμη ήταν επίσης κατά της παρένθετης μητρότητας, αλλά όπως προκύπτει από τη δημοσκόπηση της εταιρείας Ifop, η οποία δημοσιεύεται στην Καθολική εφημερίδα La Croix, το 62% των Γάλλων σήμερα τάσσονται υπέρ.

Από αυτούς το 46% θα στήριζε την παρένθετη μητρότητα μόνο αν συνέτρεχαν ιατρικοί λόγοι, ενώ το 18% σε κάθε περίπτωση.

Σε μια αντίστοιχη δημοσκόπηση τον περασμένο Σεπτέμβριο το 52% των Γάλλων απέρριπτε την παρένθετη μητρότητα σε κάθε μορφή της σε σχέση με το 36% που είναι το σημερινό ποσοστό.

Η προηγούμενη σοσιαλιστική κυβέρνηση της Γαλλίας νομιμοποίησε τον γάμο μεταξύ ομοφύλων το 2013 προκαλώντας ένα αναπάντεχο κύμα αντιδράσεων από τους συντηρητικούς-- και κυρίως από τους ρωμαιοκαθολικούς--καθώς και πολυπληθείς διαδηλώσεις διαμαρτυρίας την περίοδο πριν από την ψήφιση του νόμου.

Το ανώτατο δικαστήριο της Γαλλίας έκτοτε κατέστησε ευκολότερο για όσα παιδιά γεννιούνται από παρένθετη μητέρα στο εξωτερικό για λογαριασμό ενός ομόφυλου ζευγαριού να αναγνωρίζονται ως γάλλοι πολίτες και να υιοθετούνται από τον σύντροφο του βιολογικού τους πατέρα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr