Ισραήλ: «Απέλαση ή φυλακή» το δίλημμα 40.000 μεταναστών

Ισραήλ: «Απέλαση ή φυλακή» το δίλημμα 40.000 μεταναστών

Μέχρι τα τέλη Μαρτίου, οι παράτυποι μετανάστες θα πρέπει να φύγουν, ειδάλλως θα φυλακιστούν

Ισραήλ: «Απέλαση ή φυλακή» το δίλημμα 40.000 μεταναστών
Την έναρξη ενός προγράμματος για την παράτυπη μετανάστευση ανακοίνωσε το Ισραήλ. Το επόμενο διάστημα, οι περίπου 40.000 παράτυποι μετανάστες καλούνται είτε να εγκαταλείψουν τη χώρα, είτε να φυλακιστούν επ' αόριστον. 

Το πρόγραμμα ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου, κατά την έναρξη της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου. Ο ίδιος εξέφρασε τη χαρά του για το σχέδιο που στόχο έχει «να διώξει τους μετανάστες που εισήλθαν παράνομα» στη χώρα. 

Μέχρι τα τέλη Μαρτίου, όσοι βρίσκονται στη χώρα ως παράτυποι θα πρέπει να εγκαταλείψουν το Ισραήλ ή θα φυλακίζονται επ' αόριστον. Για όσους επιλέξουν το πρώτο, το πρόγραμμα προβλέπει ότι θα λάβουν ένα αεροπορικό εισιτήριο και ποσό περίπου 3.000 ευρώ. 

Με βάση τα στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών, το μέτρο αφορά 38.000 ανθρώπους, στην πλειονότητά τους από την Ερυθραία και το Σουδάν. 

Κλείσιμο
Αντιδρά η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες

Ανησυχία για το πρόγραμμα εξέφρασε η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (HCR), υπενθυμίζοντας πως το Ισραήλ έχει «νομικές υποχρεώσεις όσον αφορά την προστασία των προσφύγων».

Όμως, από το 2009, που το Ισραήλ ανέλαβε να προσδιορίσει ποιος εμπίπτει στην κατηγορία αυτή, μόνον 8 άτομα από την Ερυθραία και 2 από το Σουδάν εξασφάλισαν προσφυγικό καθεστώς. Διακόσιοι Σουδανοί υπήκοοι από το Νταρφούρ (δυτικό Σουδάν) εξασφάλισαν «ανθρωπιστικό καθεστώς στο Ισραήλ».

Η ισραηλινή κυβέρνηση παραδέχεται ότι οι υπήκοοι των χωρών αυτών δεν μπορούν να επιστρέψουν στις χώρες τους, καθώς το μεν καθεστώς στην Ερυθραία κατηγορείται από τον ΟΗΕ για «γενικευμένα και συστηματικά» εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, ενώ  το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο έχει εκδώσει εντάλματα σύλληψης εις βάρος του προέδρου του Σουδάν για εγκλήματα πολέμου, εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και γενοκτονία. 

Το Ισραήλ κλείνει τα κέντρα κράτησης

Το μέτρο αφορά σε μετανάστες που εισήλθαν στην πλειονότητά τους παράνομα στο Ισραήλ μέσω του Σινά από το 2007, μέχρι που το Τελ Αβίβ κατασκεύασε ηλεκτρονικό φράκτη κατά μήκος των συνόρων με την Αίγυπτο. 

Το Ισραήλ άνοιξε κέντρα κράτησης στο νότιο τμήμα της χώρας, όπου σχεδόν 1.500 μετανάστες υπόκεινται σε καθεστώς ημι-ελευθερίας. Οι εγκαταστάσεις αυτές θα κλείσουν τις πόρτες τους και οι μετανάστες που θα αρνηθούν να φύγουν θα σταλούν στη φυλακή.

Όσοι μετανάστες θελήσουν να εγκαταλείψουν εθελοντικά το Ισραήλ μετά την 1η Μαρτίου, θα λαμβάνουν μικρότερο ποσό, ενώ όσοι αρνούνται, θα φυλακίζονται, σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών. 

Σε μια ξεχωριστή ανακοίνωση, ο υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας, Γκιλάντ Ερντάν, ο οποίος έχει επιφορτισθεί με την εφαρμογή του προγράμματος, υπογράμμισε πως το Ισραήλ είναι «αποφασισμένο να διώξει δεκάδες χιλιάδες μετανάστες που εισήλθαν παράνομα».

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, 4.012 παράτυποι μετανάστες εγκατέλειψαν το Ισραήλ το 2017, εκ των οποίων οι 3.332 προέρχονταν από την υποσαχάρια Αφρική.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης