Σαουδική Αραβία: Η «χρυσή φυλακή» των πριγκίπων ανοίγει πάλι για το κοινό

Το πολυτελές ξενοδοχείο Ritz-Carlton είχε επιταχθεί για να φυλακισθούν εκεί περισσότεροι από 200 πρίγκιπες και αξιωματούχοι που θεωρήθηκαν εχθροί του καθεστώτος - Η ιστοσελίδα του δέχεται πάλι κρατήσεις από 14 Φλεβάρη - Άγνωστη η ανταπόκριση των πελατών

Το πολυτελές ξενοδοχείο Ritz-Carlton του Ριάντ ξανανοίγει τις πόρτες του για το κοινό στα μέσα Φεβρουαρίου. Η ιστοσελίδα του έχει αρχίσει να δέχεται και πάλι κρατήσεις, για πρώτη φορά από τον περασμένο Νοέμβριο, οπότε οι αρχές της Σαουδικής Αραβίας το μετέτρεψαν σε ‘πολυτελή φυλακή’ για δεκάδες πρίγκιπες και άλλους υψηλόβαθμους αξιωματούχους
, που είχαν συλληφθεί στο πλαίσιο μίας εκτεταμένης εκστρατείας για την πάταξη της διαφθοράς. Το άνοιγμα του Ritz μοιάζει να προοιωνίζει το τέλος των προγραφών, που σύμφωνα με οικονομικές πηγές βλάπτει τις επενδύσεις στη χώρα. Πράγματι, τις τελευταίες εβδομάδες, αρκετοί κρατούμενοι έχουν αφεθεί ελεύθεροι, με αντάλλαγμα την παραχώρηση περιουσιακών τους στοιχείων.

Η είδηση έγινε γνωστή λίγο αφότου, μέσω των σελίδων της εφημερίδας Οκάζ, ανακοινωνόταν η απελευθέρωση άλλων δύο κρατουμένων, μεταξύ των οποίων κι ενός υψηλόβαθμου αξιωματούχου, των οποίων όμως τα ονόματα δεν δημοσιεύθηκαν. Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, «οι υπόλοιποι θα αφεθούν ελεύθεροι εντός των προσεχών ημερών, αμέσως μόλις επιτευχθούν οι συμφωνίες για την διευθέτηση του προβλήματός τους», ή θα προσαχθούν σε δίκη. Μολονότι δεν έχουν δημοσιευθεί λεπτομέρειες για τις διευθετήσεις αυτές, κυβερνητικοί εκπρόσωποι είχαν τονίσει εξ αρχής πως για να αφεθούν ελεύθεροι οι συλληφθέντες θα πρέπει να παραχωρήσουν περιουσιακά τους στοιχεία, έως και το 70% της περιουσίας τους, τονίζουν άλλες αρμόδιες πηγές.

Η επαναλειτουργία του Ritz –Carlton, που αποκαλύφθηκε μέσω του Γαλλικού Πρακτορείου, προβλέπεται να ξεκινήσει από τις 14 Φεβρουαρίου. Μία ημερομηνία που ηχεί περίεργα, καθώς συμπίπτει με τον εορτασμό του Αγίου Βαλεντίνου, μίας γιορτής που είναι απαγορευμένη στο βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας. Οι τιμές των δωματίων ξεκινούν από τα 530 ευρώ, όμως δεν είναι σαφές εάν το γεγονός ότι τα δωμάτιά του χρησίμευσαν ως «κελιά» για τους διακεκριμένους αυτούς κρατούμενους, θα αποτρέψει τους μελλοντικούς πελάτες.

«Ναι το σύστημα έχει ανοίξει, όμως δεν μπορούμε να επιβεβαιώσουμε 100% την επαναλειτουργία», τονίζει στην ισπανική εφημερίδα El Pais εκπρόσωπος της διαχειρίστριας εταιρείας Marriott. Προς ώρας, όλα τα τηλέφωνα στο Ritz-Carlton εξακολουθούν να μη λειτουργούν «μέχρι νεωτέρας» και για πληροφορίες έχει τεθεί σε λειτουργία μία ειδική γραμμή.

Λίγες ημέρες μετά το πρωτοφανές και ξαφνικό κύμα συλλήψεων, η γενική εισαγγελία ανακοίνωσε πως κρατούνται 201 πρόσωπα και στόχος είναι η ανάκτηση 86 δισεκατ. Ευρώ. Βέβαια, η φημολογία που ακολουθεί τέτοιου είδους επιχειρήσεις ανέβασε κατά πολύ τα διεκδικούμενα ποσά . Εν τούτοις, πέρα από τους αριθμούς, εκείνο που προκάλεσε μέγιστη εντύπωση ήταν το βάθος των διώξεων που περιλάμβανε πάνω από δέκα εξέχοντες πρίγκιπες, μεταξύ αυτών και του γνωστού μεγιστάνα Αλ Ουαλίντ Μπιν Ταλάλ και πολλούς γιούς του προηγούμενου μονάρχη Αμπντάλα, ανάμεσά τους τον Μίτεμπ Μπιν Αμπντάλα, έως τότε επικεφαλής της Εθνοφυλακής.

Η επιχείρηση έγινε αντιληπτή από πολλούς αναλυτές ως ένα επιπλέον μέτρο για την παγίωση της εξουσίας του πρίγκιπα διαδόχου Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν, έπειτα από την καθαίρεση του εξαδέλφου του Μοχάμεντ Μπιν Νάγεφ το περασμένο καλοκαίρι.

Σιγά-σιγά, οι ένοικοι-κρατούμενοι του Ritz –Carlton είχαν αρχίσει να εγκαταλείπουν τα χρυσά κελλιά τους. Ο πρίγκιπας Μίτεμπ είχε αφεθεί ελεύθερος στα μέσα Νοεμβρίου, μετά την καταβολή ενός δισεκ. δολαρίων, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters και ένα μήνα αργότερα εμφανιζόταν χαμογελαστός στο πλευρό του Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν σε ιπποδρομίες. Τα αδέλφια του Μεσάαλ και Φαϊζάλ βγήκαν από τη φυλακή στα τέλη Δεκεμβρίου.

Πριν λίγες ημέρες, η εφημερίδα Οκάζ ενημέρωνε για την αποφυλάκιση άλλων 23 υψηλόβαθμων αξιωματούχων κι επιχειρηματιών, τους οποίους δεν κατονόμαζε. Πλην όμως τις επόμενες ημέρες, αρκετοί από τους πρώην κρατουμένους επανεμφανίσθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπως ο Σαούντ αλ Ντουάις, πρώην εκτελεστικός διευθυντής της Saudi Telecom, ή ο πρώην υπουργός Οικονομικών Ιμπραχίμ αλ Άσαφ, για τον οποίο κυκλοφορούν φήμες πως του ξαναπροτάθηκε να επανέλθει στην κυβέρνηση. Εκείνος που παραμένει έγκλειστος στο Ritz-Carlton είναι ο πρίγκιπας Αλ Ουαλίντ.

«Αρνήθηκε να υποκύψει και επιθυμεί δημόσια δίκη», τόνισε πρόσφατα στην El Pais πηγή που προσέγγισε το περιβάλλον του. Κατά τα φαινόμενα, οι αρχές ζήτησαν από τον Αλ Ουαλίντ να καταβάλει τίμημα 6-7 δισεκ. δολαρίων. Ο πρίγκιπας είναι ιδιοκτήτης του 95% της Kingdom Holding, που συμμετέχει στη Citygroup, στο Twitter, στη Disney, στην 21st Century Fox και σε διάφορες ξενοδοχειακές αλυσσίδες και η κεφαλαιοποίηση που στην αγορά ανέρχεται στα 8.7 δισεκ. δολάρια. Όμως η εταιρεία έχει χάσει το 14% της αξίας της μετά τη φυλάκιση του Αλ Ουαλίντ. Άλλες πηγές κάνουν λόγο πως ο πρίγκιπας διαπραγματεύεται να καταβάλει το τίμημα σε μετοχές της εταιρείας του και να παραμείνει ο ίδιος στο τιμόνι της.

Παρά τα αποτελέσματά της, η δίωξη αυτή απέτρεψε πολλούς επενδυτές από τη Σαουδική Αραβία και μάλιστα μία εποχή που η χώρα έχει ανάγκη τις επενδύσεις προκειμένου να διαφοροποιήσει την εξαρτώμενη από το πετρέλαιο οικονομία της και προκειμένου ο πρίγκιπας Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν να υλοποιήσει τα μεγαλεπήβολα σχέδιά του. Μολονότι ο υπουργός Ενέργειας Χάλιντ αλ Φάλιχ διαβεβαιώνει πως οι επενδυτές δεν έχουν χάσει το ενδιαφέρον τους, χρηματοοικονομικές πηγές κάνουν λόγο για στάση επενδύσεων. «Δέσμευσαν λογαριασμούς, δημιούργησαν κλίμα αβεβαιότητας, κανείς δεν βρίσκεται στο απυρόβλητο», εξηγεί εκπρόσωπος ευρωπαϊκής τράπεζας, που δραστηριοποιείται στην περιοχή.

Πηγή: El Pais
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr