Διεθνές Συνέδριο ΥΕΙΡ: Οι νέοι παλεύουν ενάντια της ριζοσπαστικοποίησης και της περιθωριοποίησης τους

Το έργο YEIP (Youth Empowerment and Innovation Project) χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα Erasmus+ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και υλοποιείται από μια κοινοπραξία 18 εταίρων από 7 κράτη μέλη της ΕΕ

Η παρουσίαση των αποτελεσμάτων του έργου «ΥΕΙΡ – Youth Empowerment and Innovation Project
» έγινε στις 22 Ιανουαρίου στο Πανεπιστήμιο Modena της Ιταλίας, αποκαλύπτοντας νέες κατευθύνσεις για την πρόληψη της ριζοσπαστικοποίησης των νέων.

Η πρόληψη και ο έλεγχος της ριζοσπαστικοποίησης αντιμετωπίζονται ως ευθύνη των κυβερνήσεων, αλλά οι νέοι πιστεύουν ότι είναι καιρός να ακουστούν οι απόψεις τους. Το YEIP δημιουργήθηκε ως απάντηση στην έλλειψη αποτελεσματικών ευρωπαϊκών πολιτικών για τη νεολαία οι οποίες έχουν σκοπό να ενισχύσουν την κοινωνική ένταξη των νέων και να ελαχιστοποιήσουν τον κίνδυνο ριζοσπαστικοποίησης με μεγαλύτερη «συνεισφορά» από τους ίδιους τους νέους. Στο συνέδριο εγκαινιάστηκε επίσης το βιβλίο «Νέοι, περιθωριοποιημένοι αλλά χωρίς ριζοσπαστικές συμπεριφορές: Μια συγκριτική μελέτη θετικών προσεγγίσεων για τη ριζοσπαστικοποίηση της νεολαίας». Αυτό είναι το αποτέλεσμα της έρευνας που πραγματοποιήθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο, την Ιταλία, τη Ρουμανία, την Πορτογαλία, την Κύπρο, την Ελλάδα και τη Σουηδία. Περιλαμβάνει τα εθνικά ευρήματα που είναι γραμμένα στη μητρική γλώσσα της κάθε χώρας εταίρου, καθώς και τη συγκριτική ανάλυσή τους και τις περιλήψεις που έχουν συνταχθεί στα αγγλικά.



Ο καθηγητής Theo Gavrielides, Εκδότης του βιβλίου και συντονιστής του έργου YEIP δήλωσε: «Πέρυσι, μόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο είχαμε τέσσερις επιθέσεις και τουλάχιστον επτά άλλες προσπάθειες να προκαλέσουν τρόμο και να μας χωρίσουν. Αυτή είναι και η πραγματικότητα της Ευρώπης. Είναι καιρός να σταματήσουμε να κάνουμε το ίδιο πράγμα, πιστεύοντας ότι το αποτέλεσμα θα είναι διαφορετικό. Πρέπει να εξετάσουμε τι πιστεύουν οι νέοι για τους λόγους που νιώθουν περιθωριοποιημένοι και που εκδηλώνουν ριζοσπαστικές ιδέες. Ο ρόλος μας ως κοινωνία των πολιτών είναι πλέον πιο ζωτικός από ποτέ. Είναι δική μας ευθύνη επίσης να είμαστε ισχυροί και εστιασμένοι και είμαι τιμή μου να ηγηθώ της κοινοπραξίας YEIP για τη δημιουργία ενός νέου προτύπου πρόληψης για την Ευρώπη
».

Το έργο YEIP χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα Erasmus+ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και υλοποιείται από μια κοινοπραξία 18 εταίρων από 7 κράτη μέλη της ΕΕ. Οι εταίροι συναντήθηκαν στη Modena της Ιταλίας για το  διεθνές συνέδριο που διοργανώθηκε από τους οργανισμούς “Anziani e non solo” και “Liguria Region”. Η διεθνής αυτή εκδήλωση συγκέντρωσε εμπειρογνώμονες, ερευνητές και νέους από όλη την Ευρώπη για την ανταλλαγή γνώσεων και πρακτικών για την πρόληψη της ριζοσπαστικοποίησης των νέων.



Η Licia Boccaletti, διευθυντής έργου για λογαριασμό της Anziani e non solo, δήλωσε: «Είμαστε περήφανοι που φιλοξενούμε στη Modena το πρώτο διεθνές συνέδριο του YEIP. Θα είναι μια εξαιρετική ευκαιρία να μάθουμε από διεθνείς εμπειρογνώμονες αλλά και να καταλάβουμε σε ποιο βαθμό οι ιταλικές εμπειρίες μπορούν να συμβάλλουν στην υλοποίηση της στρατηγικής του έργου».

Η υπεύθυνη από την Περιφέρεια της περιοχής Liguria δήλωσε: «Έχουμε υπογράψει ένα μνημόνιο συμφωνίας με το Υπουργείο Πρόνοιας και Εργασίας - Γενική Διεύθυνση Πολιτικών Μετανάστευσης και Ένταξης, βάσει της οποίας η Περιφέρεια δεσμεύεται να μεταφέρει και να μοιραστεί με τη Γενική Διεύθυνση τις πληροφορίες και τα αποτελέσματα μέσω αυτού του έργου. Η Γενική Διεύθυνση δεσμεύεται επίσης να ενισχύσει όλες τις πληροφορίες και το υλικό του έργου μέσω της δικτυακής πύλης Ένταξη των μεταναστών’ και να διαδώσει τα αποτελέσματα που επιτυγχάνονται μέσω του θεσμικού της δικτύου».

Μετά από μια εισαγωγή στο έργο και τη μεθοδολογία του από τον κο Theo Gavrielides - ιδρυτή και διευθυντή του Διεθνούς Ινστιτούτου IARS και Συντονιστή του YEIP - και τον κο Sinclair Coward, επικεφαλής του Ακαδημαϊκού Τμήματος Κοινωνικής Εργασίας και Ολοκληρωμένης Φροντίδας στο Νέο Πανεπιστήμιο του Buckinghamshire, οι πρωινές συνεδρίες επικεντρώθηκαν στη διεθνή προοπτική, με την παρουσίαση σχετικών ερευνητικών μελετών από κορυφαία ιδρύματα.



Οι απογευματινές συνεδριάσεις επικεντρώθηκαν στο ιταλικό πλαίσιο και σε παραδείγματα συμμετοχής των νέων. Μεταξύ των ομιλητών: ο κος Stefano Dambruoso, ευρωβουλευτής και υποστηρικτής του νόμου για την πρόληψη της ριζοσπαστικοποίησης, η κα Chaimaa Fatihi, συγγραφέας του βιβλίου «Ποτέ δεν θα μας έχετε: Ανοικτή επιστολή ιταλικού μουσουλμάνου προς τρομοκράτες» καθώς και η Τατιάνα Έσσιτο, επικεφαλής της Γενικής Διεύθυνσης Μετανάστευσης και Πολιτικών Ένταξης, του Ιταλικού Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Πολιτικών.

Ο Maija Linnala, ένας νέος από τη Φινλανδία που συμμετέχει στο YEIP, δήλωσε: «Πολύ συχνά οι νέοι αντιμετωπίζονται ως πρόβλημα και όχι ως μέρος της λύσης για την πρόληψη της ριζοσπαστικοποίησης. Η καταπολέμηση του μίσους και του εγκλήματος μίσους, καθώς και η βελτίωση και η επένδυση στον τομέα της εκπαίδευσης αποτελούν ζωτικό μέρος της προληπτικής εργασίας. Ως νέος άνθρωπος, αισθάνομαι ότι η επένδυση στις ικανότητες, τα ενδιαφέροντα και τις προσδοκίες μας, αναγνωρίζοντας παράλληλα τις αδυναμίες μας, θα αποτελέσει μια πιο εφικτή λύση στο σημερινό πρόβλημα της ριζοσπαστικοποίησης, αντί να μας θεωρούν ως κινδύνους που πρέπει να αντιμετωπιστούν».

Στην Ελλάδα το έργο υλοποιείται από το Κέντρο Μέριμνας Οικογένειας και Παιδιού, το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και τη Κοινωφελή Επιχείρηση Υπηρεσιών του Δήμου Νεάπολης Συκεών.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr