Περιβάλλον Χαν: Δεν αποκάλεσε ο Επίτροπος τα Σκόπια «Μακεδονία», το Spiegel άλλαξε τις δηλώσεις του

Εχθές ο επίτροπος για τα θέματα διεύρυνσης της ΕΕ δέχθηκε επίπληξη για το «ατόπημά» του από το υπουργείο Εξωτερικών

Ο επίτροπος Γιοχάνες Χαν χρησιμοποίησε την επίσημη ονομασία της ΠΓΔΜ
κατά τη διάρκεια της συνέντευξης στο περιοδικό «Der Spiegel», διευκρίνισαν πηγές από το περιβάλλον του αρμόδιου επιτρόπου για τη διεύρυνση της ΕΕ.

Οι ίδιες πηγές σημείωσαν πως ήταν το περιοδικό αυτό που επέλεξε, κατά την επεξεργασία του κειμένου, να χρησιμοποιήσει τον όρο «
Μακεδονία».

Υπενθυμίζεται ότι εχθές το υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε ανακοίνωση, καλώντας τον Επίτροπο να σέβεται τη διεθνή νομιμότητα και να μην παραβιάζει τις αποφάσεις και τις δεσμεύσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Πιο αναλυτικά η ανακοίνωση του υπουργείου: «Καλούμε τον Επίτροπο Χαν να σέβεται τη διεθνή νομιμότητα και να μην παραβιάζει, μεταξύ άλλων, τις αποφάσεις και τις δεσμεύσεις της ίδιας της ΕΕ. Ιδιαίτερα σε μια κρίσιμη συγκυρία όπως η σημερινή όπου σχετικές διαπραγματεύσεις είναι σε εξέλιξη. Τα επαναλαμβανόμενα εκ μέρους του ατοπήματα δεν συμβάλλουν στην επίτευξη προόδου στις διαπραγματεύσεις για το ονοματολογικό. Δεν συνάδουν δε, με τον εποικοδομητικό ρόλο που οφείλουν να έχουν τα μέλη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής».

Σημειώνεται ότι στη συνέντευξή του προς το περιοδικό «Der Spiegel» ο Επίτροπος Γιοχάνες Χαν είχε αναφερθεί εκτενώς στη διαδικασία διεύρυνσης της ΕΕ, λέγοντας μεταξύ άλλων χαρακτηριστικά ότι «μια χώρα που έχει άλυτα ζητήματα με τους γείτονές της, δεν μπορεί να ενταχθεί στην ΕΕ».

«Μία σταδιακή, δίκαιη πολιτική διεύρυνσης είναι ταυτόχρονα πολιτική ασφάλειας και οικονομίας για όλους τους πολίτες της ΕΕ. Αυτό καταδεικνύει μία ματιά στο χάρτη: οι χώρες των Δ. Βαλκανίων βρίσκονται ως ένας θύλακος στην ΕΕ, τα προβλήματά τους μας αφορούν άμεσα. Είτε πρόκειται για την εγκληματικότητα, την ανεξέλεγκτη μετανάστευση, τα οικονομικά προβλήματα ή τις εθνοτικές εντάσεις. Δεν επιτρέπεται να υπάρχει εκεί (στην περιοχή) κανένα κενό», ανέφερε ο κ. Χαν και πρόσθεσε: «Είμαστε πολύ απαιτητικοί με όσα ζητούμε. Με τη νέα μας στρατηγική εστιάζουμε σθεναρά στις μεταρρυθμίσεις στη δικαιοσύνη και την εσωτερική ασφάλεια, στη μάχη κατά της ανεργίας των νέων, στη περιφερειακή συμφιλίωση. Μία χώρα που έχει ακόμη άλυτα ζητήματα με τους γείτονές της, όπως π.χ. η Σερβία με το Κόσσοβο, ασφαλώς δεν μπορεί να ενταχθεί στην ΕΕ όσο υπάρχει αυτή η εκκρεμότητα».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr