Κομισιόν: Η Γερμανία παραβιάζει περισσότερο από κάθε άλλη χώρα το δίκαιο της ΕΕ

Μαζί με την Ισπανία, η Γερμανία βρίσκεται στην κορυφή της σχετικής λίστας με το Βέλγιο και την Ελλάδα να βρίσκονται στην τρίτη και τέταρτη θέση αντίστοιχα – Τις καλύτερες επιδόσεις καταγράφουν Μάλτα και Εσθονία 

Ελάχιστες χώρες στην Ε.Ε έχουν κατηγορηθεί ως «σκληροί δάσκαλοι» που θυμίζουν τις αταξίες στις ανυπάκουες χώρες όσο η Γερμανία. Κι όμως, η χώρα που ιδιαίτερα στην περίπτωση της Ελλάδας εμφανιζόταν ως θεματοφύλακας των κανόνων είναι αυτή που παραβιάζει, μαζί με την Ισπανία, περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη το Δίκαιο της Ε.Ε

Εσωτερική αγορά, βιομηχανία, επιχειρήσεις, προστασία του περιβάλλοντος κινητικότητα και μεταφορές, είναι οι βασικοί τομείς στους οποίους η Γερμανία αδυνατεί να εφαρμόσει το δίκαιο της Ε.Ε, είτε λόγω εσφαλμένης μεταφοράς και πλημμελούς εφαρμογής της ενωσιακής νομοθεσία, είτε λόγω καθυστερημένης ενσωμάτωσης του δικαίου της Ε.Ε στο εθνικό της δίκαιο.   

Κάθε χρόνο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσιεύει εκθέσεις για βασικές πτυχές της εφαρμογής του δικαίου της ΕΕ καθώς και για υποθέσεις επί παραβάσει ανά τομέα πολιτικής και ανά κράτος μέλος. Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία του εκτελεστικού οργάνου της Ε.Ε (Δεκέμβριος 2016), η Γερμανία βρίσκεται στην κορυφή της λίστας, μαζί με την Ισπανία, με 91 παραβάσεις του ενωσιακού δικαίου. 




Το υπουργείο Μεταφορών της Γερμανίας αντιμετωπίζει τις περισσότερες διαδικασίες επί παραβάσει και ακολουθούν τα υπουργεία Περιβάλλοντος και Οικονομικών. Ωστόσο το ομοσπονδιακό υπουργείο Οικονομίας στην Γερμανία επισημαίνει ότι ο αριθμός ίσως να μην ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. 

Σύμφωνα με τις γερμανικές αρχές η «διαδικασία επί παραβάσει» δεν σημαίνει καταρχήν ότι η χώρα παραβιάζει το ενωσιακό δίκαιο. Το μοναδικό όργανο που είναι αρμόδιο να αποφασίσει για το αν ένα κράτος -μέλος της Ε.Ε παραβιάζει το ενωσιακό δίκαιο είναι το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκή  Ένωσης, το ανώτατο δικαιοδοτικό όργανο στην Ε.Ε.


Προς το παρόν το Δικαστήριο έχει κρίνει ότι η Γερμανία έχει παραβιάσει το Δίκαιο της Ε.Ε σε 12 από τις 91 περιπτώσεις για τις οποίες ελέγχεται από την Κομισιόν. 

Η Γερμανία δέχεται από το 2007 σκληρή κριτική, τόσο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αλλά και από άλλα κράτη – μέλη της Ε.Ε, καθώς το θηριώδες πλεόνασμά της είναι αντίθετο με το παράγωγο δίκαιο της Ένωσης. 

  
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr